ryż - 22970 przepisów (strona:163/1532)

Risotto szafranowe z batatem i grillowany w tajskiej bazylii kurczak 125

pokrojonego w kostkę batata. Wsyp ryż i smaż do momentu aż zeszkli się. Wlej porcję białego wina i zredukuj. Dodaj szafran oraz bulion i gotuj na wolnym ogniu ryż 15- 20 minut. Ryż nie może  być rozgotowany, powinien stawiać delikatny opór podczas gryzienia. Na koniec dodaj masło, parmezan, sól i pieprz. Wymieszaj.  Pierś kuczaka dopraw

Mango Papaja
Risotto grzybowe na białym winie 147

siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu

Szefowa kuchni
Kurczak po meksykańsku 147

czerwoną cebulę. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Zalewamy 1/2 bulionu, dodajemy ryż i pomidory z puszki, gotujemy do momentu aż ryż zgęstnieje i wchłonie cały płyn. Jeżeli ryż jest jeszcze nie ugotowany dolewamy bulionu lub wody. Doprawiamy solą pieprzem, mieloną kolendrą i kminem. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 158

porcji: 2 duże Risott w starym, mediolańskim dialekcie oznacza miszmasz , mieszanina , mieszanka . I prawdopodobnie od tego słowa wywodzi się nazwa risotto, a nie od słowa riso , czyli po włosku ryż. Trop mediolański o tyle wydaje się(...)wiarygodny, że właśnie w Mediolanie potrawa została najprawdopodobniej wymyślona. Risotto alla milanese jest najbardziej znanym daniem w kategorii risotto. Na Mediolan wskazuje fakt, że do przyrządzania risotto używa się ryżu o krótkich ziarnach, arborio albo carnaroli, które bardzo dobrze wchłaniają wodę, a są to odmiany ryżu najbardziej rozpowszechnione w rejonie stolicy Lombardii. Dzisiaj w risotto ryż coraz częściej zastępowany

Niedzielny kucharz
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 143

Klasyczne, hiszpańskie danie w polskim wydaniu, w którym ryż zastępuje zdrowy, sycący pęczak. Przepis jest bardzo prosty. Jak w typowym, jednogarnkowym daniu, wystarczy wrzucić składniki, zamieszać, przykryć i zaczekać kilkanaście minut:) Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Nazwa paella ma to samo źródło co nasza patelnia i pochodzi od staro sanskryckiego słowa Pa , oznaczającego pić(...)największą powierzchnię parowania. Paella uchodzi za danie z pogranicza kultur: rzymskiej i arabskiej, które zetknęły się z sobą VII w. na terenie Hiszpanii. Rzymianie dali naczynie, Arabowie ryż. Potrwa miała zostać wymyślona w Walencji, gdzie Rzymianie utworzyli rozbudowany system irygacyjni, wykorzystany później przez Arabów do uprawy ryżu. Paella jest jednym z tych dań, które nie ma jednego, ustalonego składu

Niedzielny kucharz
zurawina z czarnym ryzem 110

łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonego tymianku pół szkl. żurawiny sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie Ryż ugotować ,na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień na mniejszy do powolnego wchłonięcia wody przez ziarna ryżu. Może potrwać to nawet od 20-30 minut.  W międzyczasie rozgrzać(...)dodać szalotkę i poddusić 1 minute mieszając. Zwiększyć ogień na średni ,dodać sok z cytryny wymieszany z cukrem,kolendrę,kminek,oregano, tymianek i żurawinę ,oraz pozostały olej. Dodać ugotowany ryż ,całość wymieszać

mojej kuchni
Tort gołąbkowy 167

głąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy(...)passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym.  6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha

Na moim talerzu
donburi z wieprzowiną teriyaki 244

Składniki: okrągły ryż (jak do sushi, risotto lub paelli) 1/4 główki sałaty lodowej karkówka wieprzowa (po plastrze na osobę) grzyby mun por (albo dymka) sos teriyaki Ryż ugotować tak, żeby był kleisty. Sałatę posiekać w cienkie paski. Mięso, najlepiej przez noc, zamarynować w sosie teriyaki. Można też zostawić je w sosie na kilkanaście minut. Grzyby namoczyć i pokroić(...)paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby, chwile przesmażyć, odsunąc na bok. Włożyć mięso i usmażyć. Zdjąć z patelni i pokroić każdy kotlet w paski. Do misek nałożyć ryż, na ryżu położyć sałatę. Na sałacie układać mięso, na nim grzyby. Wszystko posypać posiekanym porem (albo dymką

stajnia gołębie od kuchni
Czekoladowy Ryż 130

świąt, wtedy dajemy o połowę miej cukru) 1. Mleko zagotowujemy z cukrem. 2. Następnie wsypujemy ryż, mieszamy i zmniejszamy gaz na jak najmniejszy. 3. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki (czas gotowania zależy od rodzaju ryżu) 4. Pod sam koniec gotowania dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wykładamy do miseczek i posypujemy po wierzchu orzechami, rodzynkami

Gotowanie...to proste !
Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia 235

inne takie jakie lubimy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia Przygotowanie: Najpierw przygotuję kotlety: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję(...)drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby się delikatnie zrumieniła. Natkę pietruszki drobno kroję. Następnie cebulę dodaję do miski z ugotowanym ryżem, dodaję mięso, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – masa jest gotowa. Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem, z masy formuję w dłoniach kulki

Uwaga Babcia Gotuje
Chińszczyzna czyli ryż smażony z kurczakiem 154

początek ryż smażony z kurczakiem - oczywiście wersji tego dania może być wiele. Ja proponuję dzisiaj takie: dwie pojedyncze lub jedna podwójna średniej wielkości pierś z kurczaka, dwie torebki ryżu, jedno opakowanie bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchew) 450g, jedno jajko, sos sojowy, sok z limonki, curry, majeranek, pieprz, czosnek, sos tajski ostry, fix do kuchni chińskiej, olej kokosowy Na patelni(...)doprawiam fixem do kuchni chińskiej i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie wykładam na talerz. Aby nadać mu bardziej orientalny smak i wygląd posypuję grubo posiekanym szczypiorkiem! Smacznego :) Chińszczyzna czyli ryż smażony z kurczakiem

Przepis na Dzień Dobry
Kremowe risotto z borowikami. Więcej z grzybów wycisnąć się nie da [PRZEPIS] 153

drobno poszatkowaną cebulę z pokrojonymi w plasterki grzybami. Gdy lekko się zarumienią, wsyp ryż, wymieszaj aż ziarna oblepią się tłuszczem, wlej wino, poczekaj aż prawie całe wsiąknie w ryż i odparuje, następnie porcjami wlewaj bulion do czasu aż ryż zrobi się miękki, ale nadal będzie stawiał delikatny opór podczas gryzienia. Teraz wlej śmietankę, wsyp ser i posiekaną

Kulinarna Polska
Domowe gołąbki z sosem pomidorowym 191

wystarcza mi na dwa a nawet i trzy obiady. Po jakie ziarna sięgnąć robiąć gołąbki? Powiem wam, że trzeba mieszać. Jeśli połączymy ze sobą ryż i kaszę jęczmienną, ryż i kaszę gryczaną, ryż i kaszę pęczak etc. wyjdą nam najlepsze gołąbki. Nigdy nie używam tylko ryżu bądź tylko jednego typu kaszy. Podobnie ma się kwestia mięs. Można

mecooks
Papryka faszerowana po meksykańsku 219

Pyszna faszerowana papryka z pikantnym farszem. W farszu jest mięsko mielone, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i ryż. składniki: 4 papryki 1 woreczek ryżu (100 g ) 600 g mięsa mielonego,  u mnie z indyka 5 sporych pomidorów 1 cebula 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy papryczka chili świeża lub suszona 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)prawie całe odparują dodać kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszać, dodać oregano i słodką paprykę, doprawić dobrze solą i pieprzem. Gotować dalej aby smaki się przegryzły. Na koniec dodać ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać. Paprykę dokładnie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Podlać wodą i przykryć

Monia miesza i gotuje
Faszerowane pomidory 132

propozycja na obiad lub idealnie podzielna, aby podać na kolacje ze znajomymi – na pewno będą zachwyceni. Składniki (na około 8 pomidorów): 8 średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki(...)smażymy, rozdrabniając drewnianą łopatką, aż delikatnie się zrumieni i będzie w drobnych, podsmażonych kawałkach, po czym ściągamy z ognia do ostygnięcia.   Do mięsa na patelni dodajemy ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser, po czym wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy wierzch

Smaczna Strona