ryż - 22970 przepisów (strona:157/1532)

RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 210

lenistwa i zapominalstwa, nie miałam w domu żadnego innego. Postanowiłam sprawdzić, co mi z tego wyjdzie. Wyszło naprawdę smaczne, pomijając fakt długiego stania w kuchni.   RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. /własny;/ 4-6 porcji 3 woreczki brązowego ryżu 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeży(...)masła 3 łyżki oleju roślinnego Ryż płuczę na sicie. Cebulę obieram, siekam drobno i szklę na oleju roślinnym wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wrzucam ryż (wysypuję z torebek), szklę - w tym przypadku nie będzie zupełnie przeźroczysty, ale zauważysz, kiedy będzie odpowiedni. Wtedy wlewam wino, odparowuję je w połowi, a następnie porcjami dodaję bulion. Kolejną

W kuchni Karmel-itki
Tymiankowy ryż na bulionie 173

pamiętam gdzie wpadł mi w oko pomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską. Pamiętam , że tam chodziło o ryż ugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą i usiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , że pomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule(...)się zacznie lekko rumienić. Dodać usiekane listki tymianku .  Zamieszać.  Wsypać ryż i mieszając smażyć do lekkiego zeszklenia. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn - trwa to ok. 20 minut. Po ugotowaniu gdy ryż jest już gotowy wymieszać by był sypki- najlepiej    widelcem

Buniabaje w kuchni
Ryż curry z cukinią i boczkowymi chipsami 132

Ryż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki : * torebka białego ryżu * cukinia * 5-6 pieczarek * 2 plasterki boczku wędzonego(...)patelni teflonowej usmażyć boczek na chrupko, ściągnąć boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki. Poddusić z przyprawami, dodać plasterki cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała woda. Dodać ryż, wyłożyć do miseczek. Polać olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki boczku, całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem

Magiczne Życie Marty
Karczoch jak gotować ? 39

Dodaj pokrojone karczochy i starty ser parmezan. Przygotuj sos winegret, wymieszaj składniki i polej nimi sałatkę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj. 4. Risotto z Karczochami: Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 4 gotowane karczochy, pokrojone na kawałki 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1/4 szklanki białego wina 4 szklanki bulionu warzywnego 1/4 szklanki startego sera parmezan 2 łyżki masła Sól i pieprz(...)smaku Posiekana natka pietruszki (opcjonalnie) Sposób przygotowania: W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła i podsmaż cebulę aż będzie miękka. Dodaj ryż i smaż przez minutę, aż zacznie się lekko przysmażać. Dodaj wino i gotuj, aż alkohol się wyparuje. Dodawaj bulion stopniowo, po jednej chochelce, gotując i mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. Dodaj karczochy, resztę masła

Podstawy Gotowania
Tradycyjny przepis na gołąbki 73

Gołąbki to potrawa z farszu, który zawinięty jest w liście białej kapusty głowiastej. Podstawowymi składnikami, które wchodzą w farsz jest mięso mielone wieprzowe i ryż lub kasza oraz dodatki takie jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Przed podaniem gołąbki są duszone lub smażone na tłuszczu i polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Są daniem prostym w przygotowaniu lecz czasochłonnym. Mogą(...)Jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw czyli gołąbki. Kochane przez wielu, proste w wykonaniu, idealne ka każdą okazję. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka kapusty białej 2 szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego sos pomidorowy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności

ProstePesto.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka 71

kaszą jęczmienną znacznie bardziej wyczuwalny jest smak dodatków, takich jak suszone grzyby i cebula, a sam farsz ma łagodniejszy smak. W gołąbkach z Baryczy poza kaszą jęczmienną jest również ryż, który osłabia nieco smak kaszy, ale sprawia, że farsz jest lepiej związany, co ma znaczenie kiedy w gołąbkach nie ma spajającego wszystko mięsa. Zapraszam na gołąbki według przepisu Koła(...)Ziemi Brzozowskiej”. Nie czekajcie jednak do grudnia. To danie smakuje o każdej porze roku! Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka świeżej kapusty średniej wielkości 300 g ryżu 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 cebule 200-300 g grzybów suszonych 2 łyżki tłuszczu (oliwa, masło lub smalec) sól, pieprz Grzyby do farszu z gołąbków płuczemy, zalewamy wodą

Trzeci talerz
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia 80

Szybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion bez pieczenia Składniki 14 herbatników (70 g) pół puszki masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (30 g) 100 g orzeszków ziemnych pół tabliczki czekolady mlecznej (50 g) łyżka masła

WegePrzepis
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia 95

Szybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion bez pieczenia Składniki 14 herbatników (70 g) pół puszki masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (30 g) 100 g orzeszków ziemnych pół tabliczki czekolady mlecznej (50 g) łyżka masła

WegePrzepis
Domowy paprykarz w 5 minut 57

prosty. Sama nie wierzyłam, że robi się go tak łatwo, do momentu aż nie przygotowałam go w swoim domu. Do przygotowania domowego paprykarzu potrzebujemy zaledwie kilku składników, a mianowicie ryżu, makreli w sosie pomidorowym, ketchupu i papryki słodkiej. Domowy paprykarz smakuje rewelacyjnie, robi się go naprawdę szybko. Sam czas przygotowania, mając gotowy ryż, to zaledwie 5 minut(...)pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Po jego skosztowaniu już nigdy nie kupicie gotowego paprykarza w sklepie. PRZEPIS NA DOMOWY PAPRYKARZ W 5 MINUT (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 100 g ryżu 1 puszka makreli w sosie pomidorowym 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej

Przepiski.pl
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami 134

idealnie sprawdzi się na obiad oraz przekąskę na imprezę. Składniki: 3 młode cukinie 350 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 g ryżu (waga przed ugotowaniem, a po ugotowaniu około 140g) łyżka koncentratu pomidorowego olej około 4 łyżki pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego pomidorki koktajlowe około 200g(...)Czas na przygotowanie farszu. Z wyjętego wcześniej środka cukinii wyjmuję i wyrzucam miękkie części i pestki. Twardsze kawałki kroję oczywiście w bardzo drobną kosteczkę i dodaje później do farszu. Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, aż będzie all Dante. Przecedzam go oczywiście na sitku. Mięso mielone oczywiście dobrej jakości. Najlepiej przede wszystkim kupić kawałek mięsa i zmielić samemu

Ania gotuje
Wegetariański bibimbap z tofu 86

wersja znanej koreańskiej potrawy. Bibimbap z tofu jest zdrowym, pysznym i sycącym daniem. Czas: 40 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 2 Słowo bibimbap można przetłumaczyć jako mix ryżu, mięsa i warzyw. Standardowo danie robi się z surowej, siekanej wołowiny, kimchi i oczywiście ryżu. Całość zwieńcza smażone jajko. Żółtko powinno być półpłynne, ponieważ bibimbap je się w ten sposób(...)Wśród składników nie ma kimczi, bo ostatnio jakoś nie mamy czasu, żeby je zrobić. Zamiast kiszonej kapusty w bibimbap z tofu jest zrobiona na szybko kwaszona marchewka. Zamiast ryżu użyliśmy niepalonej kaszy gryczanej – jest zdrowa od ryżu, ma, jak on, neutralny smak i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli posmakuje ci nasz bibimbap z tofu, spróbuj bibimbap z kurczaka

Niedzielny kucharz
Gruszkowe risotto 68

samo risotto a Konefka miała w gratisie gruszeczki z których wypływał obłedny serek. I do tego ta chrupiąca, spieczona szynka na wierzchu gruszeczki. No kulinarny raj. Królik zapchał się ryżem więc Konefka mogła w spokoju delektować się resztą. Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time(...)łyżka oliwy 2 średniej wielkości por pokrojony w plasterki 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta szafranu 3/ 4 szkl ryżu arborio ok 400 ml bulionu 2 gruszki bez skóry pokrojone w grubszą kostkę 100 ml słodkiej śmietanki 2 limonki sok Na gruszki 2 gruszki obrane

Spice things up
Risotto ze szparagami i chorizo 101

chorizo smakuje rewelacyjnie. Jest proste w przygotowaniu, nasze dzieci lubią bardzo. Polecam i życzę Wam miłego dnia, praz udanego dłuższego weekendu :-) Składniki: szparagi kiełbasa chorizo około 300 g ryżu arborio 1 cebula 3 ząbki czosnku 1, 5 litra bulionu 1/2 szklanki białego wytrawnego wina natka pietruszki starty ser grana padano lub inny twardy oliwa  sól pieprz 1. Wcześniej przygotowujemy(...)bulion. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, podsmażamy. 2. Ryż wrzucamy na sitko i przelewamy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do cebuli, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i podsmażamy około 2 - 3 minuty. Następnie wlewamy wino i chwilkę dusimy, żeby wino odparowało. 3. Dolewamy porcję bulionu (ja dzielę go na cztery) i dusimy

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania