ryż - 22970 przepisów (strona:149/1532)

Ryż ze śliwkami pod pierzynką. Zapiekany ryż. 182

miodu pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka masła Do masy jajecznej: 2  jajka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego lub troszkę wyskrobanego wnętrza laski wanilii Ryż ugotować z łyżeczką soli. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić na ósemki(...)garnka wrzucić masło, śliwki, cukier lub miód i przyprawy. Zagotować i poddusić na małym ogniu kilka minut. Śliwki nie powinny się bardzo rozpaść. Naczynie do zapiekania wysmarować grubo masłem. Ryż i śliwki podzielić na dwie części. Jedną część ryżu wyłożyć do naczynia, polać połową masy śliwkowej, rozłożyć drugą warstwę  ryżu i  znowu śliwki. Piekarnik rozgrzać do temp

Maślane ciasteczko
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 136

lodówki, którego dopełnieniem jest ryż. Na pewno nie raz wykorzystam ten sposób na pulpecikowe mięso w swojej kuchni – tak szybko znikającego obiadu dawno nie widziałam :). Składniki: 2 torebki ryżu (200g), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 papryka, jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi(...)miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około

Nie tylko w kuchni
Ryżowe placuszki 182

komunistycznych określaliśmy obiad z resztek pozostałych po obiedzie w tygodniu. Tak w skrócie wygląda ta potrawa. Jest tam trochę marchewki duszonej, oraz kaszki mannej po śniadaniu i główny składnik ryż,po wczorajszym obiedzie. Składniki - ryż gotowany 2 szklanki - marchew duszona (kostka) ok 1 szklanki - jajka 2 szt - bułka tarta 2  łyżki - sól, pieprz do smaku - olej(...)smażenia Wykonanie - ryż i marchew włożyć do miski, lekko zblęderować. - dodać jajka i bułkę tartą, wymieszać. doprawić solą i pieprzem ,wymieszać. - na rozgrzana patelnię kłaść porcje farszu( czubata łyżka) rozgnieść na płaski placek. - smażyć po dwie minuty z każdej strony. Placuszki świetnie smakują z sosem gulaszowym na bazie karkówki i papryki. (na zdjęciu

Eli Gotowanie
Kotlety ryżowe z serem 146

zawsze gotuję więcej, potem są kotleciki lub ryż zjadany jest tylko z dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż

Moje domowe kucharzenie
Kulki ryżowe 146

mąka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Cabulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy już zmięknie dodać ryż i zalać wodą. Posolić i popieprzyć. Gotować do momentu aż ryż zmięknie - w razie potrzeby dolać więcej wody. Ryżu nie wysuszać, najlepiej gdy będzie lepki. Odstawić do ostudzenia. Paprykę i pomidory suszone pokroić w kostkę - dodać do ryżu. Pietruszkę posiekać(...)również dodać do ryżu. Na koniec dodać jeszcze starty ser żółty. Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby posolić jeszcze i popieprzyć.  Formować kulki, które obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć do zarumienienia się - najlepiej gdy olej sięga do połowy kulek. Smacznego

W kuchni u Moniki
marynowany tempeh ze szparagami i ryżem kalafiorowym 227

udziałem tempehu - KLIK , tym razem przygotowałam go troche inaczej, bo przed usmażeniem zamarynowałam w sosie sojowym. Ta wersja jest również bardzo dobra! Polecam Wam również kalafiorowy ryż - czyli ryż bez ryżu. Najpierw sceptycznie do niego podchodziłam, jednak od kiedy go spróbowałam często gości w mojej kuchni :) MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI I KALAFIOROWYM RYŻEM przepis autorski // 1 porcja(...)smazymy tempeh z obu stron. ~200g różyczek świeżego kalafiora ~kilka łyżek wody ~2 łyzki sosu sojowego (w wersji BG tamari) Kalafior miksujemy krótko, tak aby powstały okruchy podobne do ryżu/kaszy kuskus. Do głębokiej patelni/woka wlewamy sos sojowy i wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy zmiksowanego kalafiora i dusimy kilka minut aż nieco zmięknie (ale nie ugotujcie go! :)). Można jeszcze dosolić

chili & sugar
Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym 157

jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić ryż łyżeczką miodu Przygotowanie: Orzechy wkładamy do misy blendera i rozdrabniamy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy. Do misy blendera wsypujemy(...)lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego musu owocowego. Na miseczki wykładamy po 1/2 ryżu i połowie musu owocowego. Na wierzch układamy jeżyny, które zdobimy łyżeczką jogurtu naturalnego i odrobiną owocowego musu. Podajemy od razu. Smacznego * źródło informacji

Słodkie okruszki
Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy 167

naszego menu;) W przepisie, który prezentuję, buraczki doprawione są jedynie octem balsamicznym, solą i pieprzem. I tyle wystarczy, by wydobyć z nich pyszny smak. W połączeniu z ryżem i orzechami stanowią pyszny, pełnowartościowy posiłek. Składniki: - 100g ryżu naturalnego(...)doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soli i kurkumy - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć je na suchej patelni - Ryż i buraczki przełożyć na talerz, posypać kostkami awokado i prażonymi orzechami - Całość skropić oliwą. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł 118

ludzie wokół nie posądzają was o spakowanie resztek z obiadu z poprzedniego dnia;) Po prostu widać, że postaraliśmy się, szykując ładny i smaczny posiłek w domu. Składniki: - 100g ryżu jaśminowego              - 1 łyżeczka curry - 40g soczewicy                               - ¼ łyżeczki imbiru - 100g(...)dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty) i schłodzić od razu po wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony - Ryż ostudzić, umieścić w szczelnym pojemniczku - Polać go tahini, ozdobić czarnym sezamem i chili - W oddzielnym pojemniczku umieścić soczewicę z brokułem, posypać chili i zamknąć pojemnik - Jeśli dysponujemy jednym pojemniczkiem

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni 139

sól himalajska - 100g groszku (mrożonego)     - świeżo mielony  pieprz - łyżka pestek dyni - kawałek awokado - łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem(...)soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż przełożyć do pojemniczka - Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z kiełków + basmati + brokuł 158

sól himalajska - łyżeczka nasion konopi - łyżeczka oliwy * u mnie dodatkowo 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki- po prostu była w lodówce;) Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Następnie zostawić go na 5 minut(...)przykryciem - Brokuła gotować na parze przez 4 minuty - Kiełki wrzucić na patelnię, dolać trochę wody - Dodać garam masalę, sól, świeżo mielony pieprz i kumin, dusić przez 5 minut - Ryż wymieszać z oliwą, przełożyć na talerz - Obok ryżu wyłożyć kiełki i brokuła; ryż posypać nasionami konopi. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 160

miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 30 minut - Następnie przełożyć ryż na talerz i zostawić do ostudzenia - Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze (ok 5 minut) - Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić(...)kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna