zawsze gotuję więcej, potem są kotleciki lub ryż zjadany jest tylko z dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż
Moje domowe kucharzeniemąka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Cabulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy już zmięknie dodać ryż i zalać wodą. Posolić i popieprzyć. Gotować do momentu aż ryż zmięknie - w razie potrzeby dolać więcej wody. Ryżu nie wysuszać, najlepiej gdy będzie lepki. Odstawić do ostudzenia. Paprykę i pomidory suszone pokroić w kostkę - dodać do ryżu. Pietruszkę posiekać(...)również dodać do ryżu. Na koniec dodać jeszcze starty ser żółty. Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby posolić jeszcze i popieprzyć. Formować kulki, które obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć do zarumienienia się - najlepiej gdy olej sięga do połowy kulek. Smacznego
W kuchni u Monikiudziałem tempehu - KLIK , tym razem przygotowałam go troche inaczej, bo przed usmażeniem zamarynowałam w sosie sojowym. Ta wersja jest również bardzo dobra! Polecam Wam również kalafiorowy ryż - czyli ryż bez ryżu. Najpierw sceptycznie do niego podchodziłam, jednak od kiedy go spróbowałam często gości w mojej kuchni :) MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI I KALAFIOROWYM RYŻEM przepis autorski // 1 porcja(...)smazymy tempeh z obu stron. ~200g różyczek świeżego kalafiora ~kilka łyżek wody ~2 łyzki sosu sojowego (w wersji BG tamari) Kalafior miksujemy krótko, tak aby powstały okruchy podobne do ryżu/kaszy kuskus. Do głębokiej patelni/woka wlewamy sos sojowy i wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy zmiksowanego kalafiora i dusimy kilka minut aż nieco zmięknie (ale nie ugotujcie go! :)). Można jeszcze dosolić
chili & sugarjeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić ryż łyżeczką miodu Przygotowanie: Orzechy wkładamy do misy blendera i rozdrabniamy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy. Do misy blendera wsypujemy(...)lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego musu owocowego. Na miseczki wykładamy po 1/2 ryżu i połowie musu owocowego. Na wierzch układamy jeżyny, które zdobimy łyżeczką jogurtu naturalnego i odrobiną owocowego musu. Podajemy od razu. Smacznego * źródło informacji
Słodkie okruszkinaszego menu;) W przepisie, który prezentuję, buraczki doprawione są jedynie octem balsamicznym, solą i pieprzem. I tyle wystarczy, by wydobyć z nich pyszny smak. W połączeniu z ryżem i orzechami stanowią pyszny, pełnowartościowy posiłek. Składniki: - 100g ryżu naturalnego(...)doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soli i kurkumy - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć je na suchej patelni - Ryż i buraczki przełożyć na talerz, posypać kostkami awokado i prażonymi orzechami - Całość skropić oliwą. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaludzie wokół nie posądzają was o spakowanie resztek z obiadu z poprzedniego dnia;) Po prostu widać, że postaraliśmy się, szykując ładny i smaczny posiłek w domu. Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - 1 łyżeczka curry - 40g soczewicy - ¼ łyżeczki imbiru - 100g(...)dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty) i schłodzić od razu po wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony - Ryż ostudzić, umieścić w szczelnym pojemniczku - Polać go tahini, ozdobić czarnym sezamem i chili - W oddzielnym pojemniczku umieścić soczewicę z brokułem, posypać chili i zamknąć pojemnik - Jeśli dysponujemy jednym pojemniczkiem
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 100g groszku (mrożonego) - świeżo mielony pieprz - łyżka pestek dyni - kawałek awokado - łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem(...)soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż przełożyć do pojemniczka - Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - łyżeczka nasion konopi - łyżeczka oliwy * u mnie dodatkowo 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki- po prostu była w lodówce;) Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Następnie zostawić go na 5 minut(...)przykryciem - Brokuła gotować na parze przez 4 minuty - Kiełki wrzucić na patelnię, dolać trochę wody - Dodać garam masalę, sól, świeżo mielony pieprz i kumin, dusić przez 5 minut - Ryż wymieszać z oliwą, przełożyć na talerz - Obok ryżu wyłożyć kiełki i brokuła; ryż posypać nasionami konopi. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnamiękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 30 minut - Następnie przełożyć ryż na talerz i zostawić do ostudzenia - Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze (ok 5 minut) - Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić(...)kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnajeszcze jedno - szybko znikają, więc jeśli chcecie je zrobić dla całej rodzinki to lepiej od razu z podwójnej porcji :) SKŁADNIKI (ok 10-12 małych placuszków) 1 szkl ugotowanego ryżu (może być troszkę więcej) 1 jajko 1/2 szkl mleka 3/4 szkl mąki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 1. Przygotować ryż - najlepszy(...)poprzedniego dnia, należy go podlać wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy. 2. Jajko zmiksować/roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać. Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu
Kto ugości moich gości?dente i chrupkie dodane w ostatniej chwili kosteczki jabłka Granny Smith zaskakują! Nie wiesz jaki smak skrywa się w tej białej delikatności. Składniki: pół opakowania ryżu arborio łyżka masła kieliszek musującego wina woda ok szklanki łyżeczka czubata cukru trzcinowego łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 250 ml mleczka kokosowego szczypta soli(...)zrównoważenia smaków rodzynki Golden Jumbo jabłko Granny Smith szczypta cynamonu Przygotowanie: Rozpuść masło w rondelku dodaj ryż. Pozwól, aby masło otuliło każde ziarnko ryżu. Dadaj winio niech chwilę odparuje. Dadaj wodę i cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Gotuj aż ryż będzie al dente. Teraz wsyp cukier waniliowy i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj
AZgotuj!Niesamowicie lekki i kremowy deser z brązowego ryżu. Do spożycia prosto ze słoika lub jako polewa do owoców, ciast, naleśników itp. Skład : woda, 27% brązowy ryż*, koji* (ryż, Aspergillus oryzae), sól morska* *produkt rolnictwa ekologicznego Wartości odżywcze w 100g : BIAŁKO - 3g TŁUSZCZ - 1g WĘGLOWODANY - 32g Moja opinia : Z pewnością wielu z Was nigdy nie słyszała o amazake(...)produkt był nowością i byłam go bardzo ciekawa. Nie wiedziałam czego spodziewać się po smaku... Amazake (wym. Amazaki) to naturalna słodycz wytwarzana od wieków w Japonii z ziaren ryżu, znana głównie pod postacią pysznego, rozgrzewającego, napoju. Japońska kuchnia jest raczej wierna tradycji i najczęściej Amazake serwowane jest w postaci napoju, ale gdy produkt trafił na Zachód bardzo szybko zdobył też
breakfast of dreams