bulion warzywny – ok. 3-4 szkl * parmezan – do posypania * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie wsypujemy ryż – przesmażamy ok. 1 minutę. Zalewamy winem, redukujemy, a następnie podlewamy 1 szklanką bulionu. Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlewamy go kolejną porcją ( i tak do wykończenia(...)dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przesmażamy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię ( by była al dente ). Do prawie ugotowanego ryżu dodajemy mięso i podsmażoną cukinię, wszystko razem mieszamy,, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła , dokładnie mieszamy. Podajemy gorące posypane świeżo tartym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego
Ostra na Słodkołyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zielonego pieprzu 1 mała łyżeczka soli 1 mała łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 posiekany ząbek czosnku Masło lub margaryna do smażenia Ugotowany ryż Przygotowanie Polędwicę wieprzową należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu, majeranku oraz posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzać margarynę, smażyć polędwicę z każdej strony około 15 minut. Najlepiej jednak wykorzystać termometr do mięsa(...)Dolewamy pół litra wody, oraz dodajemy przyprawy: curry i zielony pieprz. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody dolewamy do sosu, całość zagotowujemy do zgęstnienia. Na środku talerza wsypujemy ryż możemy do tego użyć jakiegoś naczynia by nadać mu ładny kształt jak u mnie na zdjęciach. Teraz kolejno polewamy ryż sosem a wokół całości układamy pokrojone w plastry
zjem to blog kulinarnyśrodka oliwą, solimy. Przygotowujemy farsz: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno nożem, szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu(...)ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion. Zdejmujemy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Studzimy, do lekko ciepłego jeszcze farszu dodajemy połowę startego sera żółtego, mieszamy. Nadziewamy paprykowe miseczki, posypujemy resztą startego sera, układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy gałązki świeżego rozmarynu. Zapiekamy około 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku
Wanilia i Kardamonugotować ryż na sposób al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub o 1-2 minuty krócej, gdyż będzie jeszcze gotowany w curry przez parę minut) . 150 g ryżu jaśminowego lub basmanti Dodać cukinie, wymieszać, przykryć i gotować z 4-5 minut. Do curry wsypać ugotowany ryż. Wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez parę minut
Moja Delicjapatelnię wylewamy oliwę z oliwek tak, aby pokryła całą powierzchnię patelni. Rozgrzewamy na silnym ogniu Następnie wsypujemy ryż z woreczka, zmniejszamy ogień i mieszamy aż wszystkie ziarenka ryżu oblepią się oliwą Dodajemy posiekaną cebulę z dymką, czosnek i bazylię. Całość mieszamy Teraz przekładamy na patelnię przyprawione mięso, mieszamy i chwilę podsmażamy (około 2 minuty) Dodajemy suszone pomidory i oliwki(...)dużym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn Gdy płyn się zredukuje, wlewamy kolejną część wywaru, a potem ostatnią, trzecią. Całość zajmie około 15 minut, czyli do momentu, aż ryż będzie miękki. Po zredukowaniu płynu Kolejna porcja wywaru A tu ostatnia porcja wywaru Możemy podać z sałatą albo ogórkiem kiszonym :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjeszcze ok. 15 min. Brokuły powinny być al dente. Całość doprawiamy do smaku wg uznania, pieprzem, solą. W tym czasie gotujemy ryż bez soli wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody, odcedzamy. Kiedy mięso będzie gotowe, powstałym wywarem zalewamy ryż i całość zagotowujemy lub pozostawiamy pod przykryciem, smaki wówczas się zmieszają. Kurczaka podajemy z ryżem, duszonymi
Moniki Smakołykiwyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie mięso rosołowe*) kawałek laski cynamonu (około 2-3 centymetrów) 2 ziarna zielonego kardamonu 2 goździki 2 garście orzechów nerkowca kubek ugotowanego ryżu (może być nieco więcej) 1 łyżeczka przyprawy libańskiej siedem smaków 200g ciecierzycy z puszki 1 łyżeczka suszonej kolendry sól, pieprz Przygotowanie : Udka z kurczaka włożyć do garnka lub głębokiej patelni, zalać wodą(...)kolendrę i orzechy nerkowca, wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać i natychmiast podawać. * Jeżeli używacie mięsa rosołowego najpierw przesmażcie na patelni cynamon, kardamon i goździki, aż zaczną pachnieć, następnie dodajcie ryż i pozostałe przyprawy, dzięki temu danie nabierze smaku i aromatu. Smacznego
Codzienne Gotowanieostra mielona, czosnek granulowany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, za którymś razem dodajemy również łyżeczkę koncentratu i dokładnie mieszamy - czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, następnie(...)podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszeniePRZYGOTOWANIE : Ryż dokładnie płuczemy pod pierzącą wodą. Gotujemy na mały ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie w stosunku 1: 2, (1 część ryżu, dwie części wody), około 20 minut do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż. Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, smażymy na patelni ( bez panierki ) z obu stron. Odkładamy i studzimy. Cebulę(...)jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy. Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest już gotowy, doprawiamy go ponownie do smaku. Ciepły przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy. Przechowujemy w zimnym miejscu
Kulinarne Fantazje Marioliprzez praskę sok i otarta skaórka z 1 cytryny 3 łyżki soi 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki(...)pojemnej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj mięso do marynaty i wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Namocz drewniane patyczki w wodzie. Ugotuj ryż według przepisu (kliknij w link powyżej) ale nie dodawaj szafranu. Wodę na ryż wymieszaj z resztą kokosowego mleka. Dalej postępuj jak w przepisie. Przygotuj surówkę. Poszatkuj kapustę i wymieszaj
codojedzeniaFajne, szybkie danie kuchni azjatyckiej dla wszystkich wielbicieli tofu. Wystarczy tofu wcześniej zamarynować aby cieszyć się jego pysznym smakiem. Ryż azjatycki który zakupiłam to ryż basmati który ma niesamowity zapach i gotuje się błyskawicznie, 10 minut i ryż na sypko gotowy. Polecam nie tylko wegetarianom. Azjatycki ryż z tofu i sezamem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprażone jabłka w soku z mandarynek z cynamonem. Czy jest lepsze połączenie??? Nie podaję dokładnej ilości produktów. Wszystko zależy od naszych apetytów i objętości słoiczków i pojemniczków. POTRZEBUJEMY ryż ulubione mleko (krowie, kokosowe, migdałowe) sok z 2 dużych mandarynek lub jednej pomarańczy jabłka cynamon cukier z prawdziwą wanilią miód Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy kilka(...)minut w soku mandarynkowym. Ryż gotujemy do miękkości w mleku (może być pół na pół z wod ) Lekko solimy . Miksujemy z dodatkiem cukru z wanilią. Układamy w s ło iczku: ryż+jabłka . Dekorujemy gorzką czekoladą, miodem, orzechami, cząstkami mandarynek. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAniego dodałam słonecznik i nitki chilli :) Miłego dnia :)) Składniki: filet z indyka puszka ananasów garść orzechów nerkowca garść blanszowanych migdałów rukola ciut oleju kokosowego do smażenia sól różowa ryż u mnie Britta jaśminowy słonecznik nitki chilli odrobina masła Na patelni rozgrzewam dosłownie ciut oleju kokosowego, wrzucam pokrojonego w kostkę i obtoczonego w mące indyka, podlewam syropem z ananasa(...)duszę. W międzyczasie gotuję ryż. Do indyka dodaję pokrojonego w kostkę ananasa, migdały i orzechy nerkowca. Wszystko jeszcze raz podlewam syropem z ananasa i podsmażam jeszcze chwilkę. Jak mięso będzie miękkie dorzucam umytą rukolę, doprawiam solą. Ryż ciepły wrzucam do garnka, dodaję troszkę masła, słonecznik i nitki chilli. Mieszam. Gotowe tylko podać
kruche babeczkinajszybsza ogórkowa. Składniki ryż z groszkiem i marchewką SYS 3 przeciery ogórkowe DEVELEY pietruszka suszona SYS świeża bazylia oliwa z oliwek pieprz do smaku, sól Ryż z groszkiem i marchewką to danie gotowe, ja używam tej paczuszki, głównie do zup, w których występuje ryż i groszek. Dodaję tylko o wiele więcej wody. I tyle(...)Ugotuj ryż z groszkiem jak nakazuje producent, dodaj więcej wody. Dosmacz suszona pietruszką. Dodałam również bazylii. Wlałam przeciery z ogórków, dosmaczyłam solą i pieprzem,oliwą! Gotowe
Z Kuchni Do KuchniDodatek fasolki szparagowej i małych marcheweczek świetnie skomponował się w całości. Ryż z kurczakiem, fasolką i marcheweczkam i SKŁADNIKI : 2 ugotowane udka z kurczaka 100 g ryżu parabolicznego 150 g fasolki szparagowej zielonej około 100 g mini marcheweczek 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz do smaku szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Z udek ściągamy skórę, a następnie obieramy(...)lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kurczaka i podduszamy razem 2-3 minuty. Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do kurczaka z warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki