Ryż to świetny dodatek do wszelkich potaw , ale jest też sztuką uprażenie go na sypko.Podstawą jest ilośč wody , ale najważniejsze to rodzaj ryżu dodany do danej potrawy .Wiadome , że do risotto damy inny ,do sushi też , a do gołąbków jeszcze inny ( ja daję zwykły biały ryż,).Z tak ugotowanym ryżem możemy nadziewać GOŁĄBKI, papryki i inne(...)warzywa. 1SZKL.RYŻU DŁUGOZIARNISTEGO 2SZKL.WODY SÓL ODROBINA OLEJU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ RYŻ OPŁUKAĆ ,WSYPAĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ.POSOLIĆ I WLAĆ ODROBINĘ OLEJU.USTAWIĆ NA MAŁYM GAZIE I GOTOWAĆ 20 MIN.ODSTAWIAMY Z OGNIA I POD KOCYK.SMACZNEGO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem(...)następnie małym strumieniem wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy ok 3 minuty, aż wino odparuje. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Wsypujemy ryż i podsmażamy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty. Dolewamy gorący bulion, delikatnie łącząc go ze składnikami z patelni. Zagotowujemy i gotujemy bez przykrycia i bez mieszania przez
cool and mintytalerz. Na tym samym tłuszczu smażyć 2 minuty pokrojoną cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać ryż i pokrojoną czerwoną paprykę, całość zalać gorącym bulionem, tak aby ryż był całkowicie zakryty. Na wierzchu ułożyć podudzia z kurczaka, Oprószyć pieprzem czarnym i ziołami prowansalskimi. Przykryć i gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty
Zakątek rozkoszy kulinarnychlubi :) A jakie są Wasze propozycje na drugie śniadanie? Chętnie o tym poczytam. Może macie jakieś ciekawe podpowiedzi, które mogłabym wcielić w życie u siebie? Miłego wieczoru! Sałatka z ryżem, szynką i ananasem 200 g szynki konserwowej lub mielonki tyrolskiej (w kawałku, nie w plastrach) 1 szkl. surowego ryżu 1 puszka kukurydzy (puszka - 340 g ) 3/4 puszki ananasów (puszka(...)sól, pieprz Ryż ugotować na sypko i wystudzić. Szynkę lub mielonkę pokroić w kostkę. Ananasy odcedzić z zalewy i pokroić na kawałki wielkości około 1 cm . Kukurydzę odcedzić. Ryż, ananasy, szynkę i kukurydzę wrzucić do miski, dodać majonez, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać i gotowe! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016
Posadzone i zjedzonejaśminowym Składniki: Ryż jaśminowy Uncle Ben’s– 100g Rabarbar – 2 łodygi Daktyle – 10 sztuk Drożdże – 50g Mąka – 1 szklanka Mleko – 1 szklanka do ciasta + 1 szklanka do ugotowania ryżu Wanilia – 1 laska Cukier – 3 łyżki Masło – 50g Żółtko – 2 sztuki + cukier puder do posypania Wykonanie: Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem wanilii i szczypty cukru. Masło roztapiamy(...)ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy drobno posiekane daktyle (można je również zmiksować), pokrojony w kostkę rabarbar i ugotowany ryż. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do foremki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, sprawdzając od czasu do czasu patyczkiem, czy jest już suche. Upieczone
Kuchnia Bon Appetitminut do temperatury 200 stopni. Wyjmujemy, odwijamy i podajemy polaną masełkiem i z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pikantnym ryżem :-) Przepis na ryż z pomidorkami koktajlowymi: Składniki: ugotowany ryż paraboliczny - 200 g (ugotowany wg przepisu na opakowaniu) 250 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół łyżka masła płaska łyżeczka kurkumy pieprz ziołowy sól ostra czerwona papryka Wykonanie: Na patelni(...)rozgrzać masło, wrzucić ryż, podsmażyć. Dodać pomidory oraz przyprawy. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Katarzyna Zajrzyj też na Instagram i Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnygotujemy jak budyń. Studzimy. Następnie margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny. Masa ma być gładka i kremowa. RYŻ: -100g ryżu preparowanego -1 puszka masy kajmakowej Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką. PONCZ (OPCJONALNIE) -biszkopty można naponczować, jednak nie jest to konieczne -trochę soku z cytryny -trochę(...)przegotowanej wody -łyżka wódki -łyżka cukru DODATKOWO -około 150g orzeszków ziemnych solonych Teraz przechodzimy do składania ciasta Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy, na ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej, następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi I gotowe :-) Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupreparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec. Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę. A ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa. Ryżowy przekładaniec Biszkopt: 5-6 jajek 6 łyżek kopiastych cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)rozpuszczalnej Masło, orzechy, nutellę, cukier puder zmiksować. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Po wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego. Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna) Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Na pierwszej
Kuchnia smakówbulion warzywny – ok. 3-4 szkl * parmezan – do posypania * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie wsypujemy ryż – przesmażamy ok. 1 minutę. Zalewamy winem, redukujemy, a następnie podlewamy 1 szklanką bulionu. Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlewamy go kolejną porcją ( i tak do wykończenia(...)dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przesmażamy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię ( by była al dente ). Do prawie ugotowanego ryżu dodajemy mięso i podsmażoną cukinię, wszystko razem mieszamy,, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła , dokładnie mieszamy. Podajemy gorące posypane świeżo tartym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego
Ostra na Słodkołyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zielonego pieprzu 1 mała łyżeczka soli 1 mała łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 posiekany ząbek czosnku Masło lub margaryna do smażenia Ugotowany ryż Przygotowanie Polędwicę wieprzową należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu, majeranku oraz posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzać margarynę, smażyć polędwicę z każdej strony około 15 minut. Najlepiej jednak wykorzystać termometr do mięsa(...)Dolewamy pół litra wody, oraz dodajemy przyprawy: curry i zielony pieprz. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody dolewamy do sosu, całość zagotowujemy do zgęstnienia. Na środku talerza wsypujemy ryż możemy do tego użyć jakiegoś naczynia by nadać mu ładny kształt jak u mnie na zdjęciach. Teraz kolejno polewamy ryż sosem a wokół całości układamy pokrojone w plastry
zjem to blog kulinarnyśrodka oliwą, solimy. Przygotowujemy farsz: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno nożem, szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu(...)ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion. Zdejmujemy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Studzimy, do lekko ciepłego jeszcze farszu dodajemy połowę startego sera żółtego, mieszamy. Nadziewamy paprykowe miseczki, posypujemy resztą startego sera, układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy gałązki świeżego rozmarynu. Zapiekamy około 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku
Wanilia i Kardamonugotować ryż na sposób al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub o 1-2 minuty krócej, gdyż będzie jeszcze gotowany w curry przez parę minut) . 150 g ryżu jaśminowego lub basmanti Dodać cukinie, wymieszać, przykryć i gotować z 4-5 minut. Do curry wsypać ugotowany ryż. Wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez parę minut
Moja Delicjamałych kosteczek sól i pieprz do posypania cukinii fasolka szparagowa żółta 200 g kupiona w Lidl Polska ryż parboiled 2 x 100 g Krok 1 Ryż wstawiamy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby zakryło ryż i wsypujemy odrobinę soli do smaku.Gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu. Krok 2 Fasolkę szparagowa myjemy(...)natka pietruszki ,polewamy sosem piri pier delikatnie bo to pierne, solimy troszkę i smażymy cienkie plastry piersi lub w mniejszych kawałkach . Podanie: Na talerzu kładziemy po listku sałaty.Ugorowany ryż przekładamy do kokilek i wykładamy na liść sałaty,ozdabiamy natką pietruszki. Zwinięte plastry cukinii kładziemy na stojąco do tego ugotowana fasolka szparagowa i pierś grillowana. Całość wygląda bardzo smacznie
Różowa kuchniapatelnię wylewamy oliwę z oliwek tak, aby pokryła całą powierzchnię patelni. Rozgrzewamy na silnym ogniu Następnie wsypujemy ryż z woreczka, zmniejszamy ogień i mieszamy aż wszystkie ziarenka ryżu oblepią się oliwą Dodajemy posiekaną cebulę z dymką, czosnek i bazylię. Całość mieszamy Teraz przekładamy na patelnię przyprawione mięso, mieszamy i chwilę podsmażamy (około 2 minuty) Dodajemy suszone pomidory i oliwki(...)dużym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn Gdy płyn się zredukuje, wlewamy kolejną część wywaru, a potem ostatnią, trzecią. Całość zajmie około 15 minut, czyli do momentu, aż ryż będzie miękki. Po zredukowaniu płynu Kolejna porcja wywaru A tu ostatnia porcja wywaru Możemy podać z sałatą albo ogórkiem kiszonym :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlubi kuchnię indyjską.Kuchnia ta jest bardzo złożona,ponieważ jest podzielona na kuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze(...)jest także bardziej charakterystyczny dla południa upalny klimat strefy monsunowej . Południowe Indie słyną z bardzo ostrych potraw, w tym również curry. Na tym obszarze uprawia się co prawda niewiele ryżu, jednakże stanowi on podstawę wyżywienia. Kuchnia madraska jest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki