ryż - 22970 przepisów (strona:143/1532)

Risotto z grzybami 111

Podstawą sekretu udanego risotto jest ryż, który w tym daniu powinien być miękki, kleisty i wilgotny. Do przyrządzenia klasycznego risotto potrzebny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami, np. Arborio. Risotto ma najlepszą konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion(...)wodę i przyprawić. Składniki: • 300 g ryżu Arborio • 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki • 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne • 1 cebula • 3 łyżki suszonej włoszczyzny • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę drobno posiekać. • W dużej patelni o wysokich brzegach lub rondlu rozgrzać oliwę z  masłem, wrzucić cebulę

To co kocham
Wytrawny ryż z oliwkami, suszonymi pomidorami i indykiem 186

patelnię wylewamy oliwę z oliwek tak, aby pokryła całą powierzchnię patelni. Rozgrzewamy na silnym ogniu Następnie wsypujemy ryż z woreczka, zmniejszamy ogień i mieszamy aż wszystkie ziarenka ryżu oblepią się oliwą Dodajemy posiekaną cebulę z dymką, czosnek i bazylię. Całość mieszamy Teraz przekładamy na patelnię przyprawione mięso, mieszamy i chwilę podsmażamy (około 2 minuty) Dodajemy suszone pomidory i oliwki(...)dużym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn Gdy płyn się zredukuje, wlewamy kolejną część wywaru, a potem ostatnią, trzecią. Całość zajmie około 15 minut, czyli do momentu, aż ryż będzie miękki. Po zredukowaniu płynu Kolejna porcja wywaru A tu ostatnia porcja wywaru Możemy podać z sałatą albo ogórkiem kiszonym :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Ryż basmati z musem z granatu i malin 158

porcję: pestki z 1/4 granatu 1 garść malin (mogą być mrożone, ale rozmrożone) 1 banan 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania 50 gramów (1/2 woreczka) ryżu basmati z nasionami quinoa ewentualnie 50 gramów ryżu basmati i 1/2 łyżki nasion quinoa Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu W tym czasie przygotować mus: pestki granatu i maliny(...)zmiksować, można dodać miód Banan pokroić w plastry Ryż przełożyć do miseczki, ułożyć pokrojony banan i całość polać musem Posypać wiórkami kokosowymi Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Gołąbki w kapuście kiszonej 144

umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru(...)Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić

królestwo garów
Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym 308

ząbki czosnku garść nasion słonecznika 5 łyżek masła sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii Przygotowanie: Ryż gotować w proporcji 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody przez około 30 – 40 minut. Brokuła podzielić na małe różyczki, cukinię pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać. Brokuła gotuj w osolonej wodzie przez około(...)lekko gęsty. Sos dodać do warzyw na patelnię i wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do ryżu dodać 1/3 sera. Wymieszać. Ryż z serem wyłożyć na dno do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozłożyć. Posypać małą ilością sera i wyłożyć warzywa w sosie. Rozprowadzić. Posypać resztą sera i nasionami słonecznika. Zapiekać z termoobiegiem

Jaglusia
Kurczak z papryką, ananasem i ryżem 217

się na pewno uda Zobaczcie też: Ryż z kurczakiem i jarmużem Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą Przepis na kurczaka z papryką, ananasem i ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki podwójna pierś z kurczaka 3 kolorowe papryki połowa puszki ananasa średnia cebula 3 ząbki czosnku kawałek startego imbiru, bądź imbir w proszku 5 łyżek(...)pozostałe składniki: 5 łyżek ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, ostrą paprykę oraz sól, pieprz i cukier. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, do momentu połączenia się przypraw. 4 Podajemy z ryżem. Smacznego! Porady Możecie do sosu dodawać ulubione przyprawy i modyfikować danie. Artykuł Kurczak z papryką, ananasem i ryżem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Ryż basmati z musem z granatu i malin 161

porcję: pestki z 1/4 granatu 1 garść malin (mogą być mrożone, ale rozmrożone) 1 banan 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania 50 gramów (1/2 woreczka) ryżu basmati z nasionami quinoa ewentualnie 50 gramów ryżu basmati i 1/2 łyżki nasion quinoa Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu W tym czasie przygotować mus: pestki granatu i maliny(...)zmiksować, można dodać miód Banan pokroić w plastry Ryż przełożyć do miseczki, ułożyć pokrojony banan i całość polać musem Posypać wiórkami kokosowymi Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ryż z orzechowym tofu 172

ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa, postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa(...)zastąpić drugim i jakoś to będzie, o tyle wywalenie obu mija się z celem. Składnikiem, który można bez większych uszczerbków na smaku odstawić, to tahini, ale ciężko wyobrazić sobie ryż z orzechowym tofu bez orzechów Artykuł Ryż z orzechowym tofu pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 165

paski. Zostawiamy wodę z moczenia, później wlejemy ją do woka. Wstawiamy do gotowania ryż - chodzi o to, żeby był gotowy w tym samym czasie, co reszta dania. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w zależności od jego rodzaju. Do wody dodajemy sól i łyżeczkę kurkumy - nada ryżowi intensywną żółtą barwę (można pominąć). Po ugotowaniu nie przepłukujemy wodą, chodzi(...)cytryny, solą i pieprzem. Kolejność dodawania warzyw jest ważna - jedne smażą się krócej, drugie dłużej. Chodzi o to, żeby były przygotowane w punkt. Jeszcze gorące serwujemy w towarzystwie ryżu. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Roladki z suszonymi śliwkami i fetą podane z ryżem 155

pozbawione takich specjałów. Roladka:  2 piersi kurczaka kilka  śliwek bez konserwantów kawałek sera feta 1/3 łyżeczki ostrej papryki Oraz: łyżka oleju kokosowego 2 łyżki pestek granatu ugotowany ryż szczypta kurkumy dla koloru  Mięso wkładamy do woreczka i rozbijamy na cienkie płaty.  Połową papryki posypujemy oba kotlety.  Fetę kroimy w kostkę podobnej wielkości co dwie(...)całość się przepiekła i naszła aromatem nadzienie. Gotowe mięso przekładamy na talerz aby sobie odpoczęło. A na patelnię wlewamy 2 - 3  łyżki wody i wsypujemy ryż oraz pestki granatu. Mieszamy aby wszystkie smaki z mięsa przeszły na ryż i tym sposobem i on będzie smaczny i aromatyczny. Gdy ryż jest już ciepły i pachnący możemy podawać

Dieta moja pasja
Risotto z podgrzybkami 168

garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć(...)ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż g otować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako

Czerwień i błękit
Risotto grzybowe z listkami szpinaku i pieczoną kaczką na cydrze 139

poszatkować podsmażyć na sporej łyżce masła z dwoma listkami laurowymi. Dodać ryż i chwilkę trzymać na ogniu. Następnie wlać ok lampki cydru, wymieszać - podgrzewając jeszcze kilka minut. Kiedy ryż zrobi się przeźroczysty wlewać po chochelce bulion i mieszać - bez przesady, ale żeby nie przywarł do patelni (kiedy będzie już prawie gotowy dolewać odrobinkę wywaru, tylko(...)się nie przypaliło). Ryż dojdzie jeszcze pod przykryciem z masłem i parmezanem. Przyprawić solą i pieprzem.  Grzyby podgotować do miękkości i pod koniec dodać do ryżu.  Gotowe risotto zdjąć z ognia dodać łyżkę masła i starty parmezan, przykryć pokrywką do roztopienia. Zaraz przed podaniem wmieszać szpinak i gotowe.  Smacznego

Gaździnka warzy
JAK UGOTOWAĆ RYŻ NA GOŁĄBKI 192

Ryż to świetny dodatek do wszelkich potaw , ale jest też sztuką uprażenie go na sypko.Podstawą jest ilośč wody , ale najważniejsze to rodzaj ryżu dodany do danej potrawy .Wiadome , że do risotto damy inny ,do sushi też , a do gołąbków jeszcze inny ( ja daję zwykły biały ryż,).Z tak ugotowanym ryżem możemy nadziewać GOŁĄBKI, papryki i inne(...)warzywa. 1SZKL.RYŻU DŁUGOZIARNISTEGO 2SZKL.WODY SÓL ODROBINA OLEJU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ RYŻ OPŁUKAĆ ,WSYPAĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ.POSOLIĆ I WLAĆ ODROBINĘ OLEJU.USTAWIĆ NA MAŁYM GAZIE I GOTOWAĆ 20 MIN.ODSTAWIAMY Z OGNIA I POD KOCYK.SMACZNEGO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 599

przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem(...)następnie małym strumieniem wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy ok 3 minuty, aż wino odparuje.  Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Wsypujemy ryż i podsmażamy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty. Dolewamy gorący bulion, delikatnie łącząc go ze składnikami z patelni. Zagotowujemy  i gotujemy bez przykrycia i bez mieszania przez

cool and minty
Podudzia z ryżem i papryką czerwoną. 232

talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć 2 minuty pokrojoną cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać ryż i pokrojoną czerwoną paprykę, całość zalać gorącym bulionem, tak aby ryż był całkowicie zakryty. Na wierzchu ułożyć podudzia z kurczaka, Oprószyć pieprzem czarnym i ziołami prowansalskimi. Przykryć i gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania