ryż - 22970 przepisów (strona:146/1532)

Ryż z brokułem i kurczakiem w 5 smakach 188

orientalnych przyprawach. Danie wyszło bardzo dobre i na pewno je powtórzę. Ryż i brokuł gotowałam w soli o obniżonej zawartości sodu firmy e-condimenta Składniki: 2 woreczki ryżu, 1 brokuł, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy w 5 smakach, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy chińskiej, pieprz, sól o niskiej zawartości sodu e-condimenta  Przygotowanie:  Ryż(...)dodatkiem kurkumy. Różyczki brokuła gotujemy w osobnym garnku także w osolonej wodzie. Na patelnie podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka wymieszaną z przyprawą w 5 smakach. Do podsmażonej piersi dodajemy ryż i różyczki brokuła. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą chińską

Aga w kuchni
Tort ryżowy z kremem jaglanym 192

lekkiego ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 łyżki kajmaku 3 łyżki  Przygotowanie: CIASTO: Brązowy ryż ugotować klasycznie, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu ostudzić. Zimny ryż zblendować na prawie gładką masę, jeśli zdarzą się mniejsze lub większe grudki ryżu, to nada ciastu ciekawą strukturę.  Do zblendowanego ryżu dodać otręby, oddzielone od białek żółtka, miód

Cakes By Kejt
Risotto na czerwonym winie z kurczakiem i pieczarkami oraz chipsy z jarmużu 126

minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino. Obniżam temperaturę smażenia do średniej i wlewam pierwszą porcję bulionu, około 100 ml. Cały czas mieszając czekam aż ryż całkowicie wchłonie i wlewam kolejną porcję. Staram się mieszam zawartość patelni raz na jakiś czas. W tak zwanym międzyczasie ścieram parmezan a tarce o drobnych oczkach. Kiedy ryż wchłonie

Mango Papaja
Risotto pieczarkowe z warzywami 211

Składniki (na 3 porcje): ok 75-80 g ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto pół puszki kukurydzy konserwowej ok 250 g pieczarek 1-2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosół 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli), sól ziołowa, pieprz mielony 1 mała cebula(...)przełóż do miski lub na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż parę minut, aż ziarenka staną się przejrzyste. Tym razem miałam inny ryż i nie bardzo chciał zrobić się przejrzysty mimo upływu

Anioszek w kuchni
Mąka w domu - jak przechowywać, by nie mieć problemów 106

szafki, swoje jedzenie od razu wyrzuciliśmy - otwarte opakowania. Po co ryzykować? Po poprzednich lokatorach nie zostały posprzątane szafki, ich produkty stały. Opakowanie z ryżem i kaszą po prostu fruwało. Ryżu tam nie widziałam, a raczej mnóstwo małych kokonów. Wszystko wyrzuciłam. Żeby moja robota miała sens musiałam przetrzepać też szafkę Justyny. Napisałam jej tylko smsa, że niestety wyrzucam jej jedzenie(...)Bisfenolu A, plastyfikatora używanego m.in.: w produkcji plastikowych butelek dla niemowląt i zarekomendowała szkło jako bezpieczną alternatywę dla zdrowia człowieka. " Z Justyną niestety nie dało się rozmawiać, kupiła nowe ryże, owsianki itp. i nie zamierzała ich przesypać. Po krótkim czasie po jej szafce znów popierniczały larwy. Natomiast nasze szafki stały puste, wszystko trzymaliśmy w swoim pokoju

Gotowanie i blogowanie
Domowe sushi 295

sushi 4 arkusze nori 1/2 ogórka szklarniowego 4 plasterki sera 4 gałązki szczypiorku 150g łososia wędzonego  3 łyżki octu ryżowego  1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1. Ryż dokładnie myjemy i płuczemy(...)zimną wodą pocierając ziarna w dłoniach. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy 1,5 szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, nie mieszając ryżu. Po tym czasie wyłączamy gaz, pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę, studzimy. 2. Przygotowujemy zaprawę do ryżu mieszając ze sobą ocet ryżowy, sól i cukier. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 201

wchłonie bulion i stanie się miękki (4-5 minut lub dłużej – zależy od ilości Wszego selera i bulionu) . Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę. Smażymy i mieszamy, aż selerowy ryż zgęstnieje, a śmietanka lekko się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser Gruyere starty na małych oczkach (najpierw mniej, a po spróbowaniu dodajemy więcej, jeśli będzie potrzeba wzmocnienia smaku) oraz(...)natkę pietruszki. Mieszamy i wykładamy na talerze. Można posypać odrobiną sera i udekorować listkiem natki pietruszki. The post Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Proste risotto na słodko 149

Składniki ryż, 150g(...)mleko, 1l masło, 2 łyżki cukier, 3 łyżki sól, 1/2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki konfitura z czarnej porzeczki, 1/2 słoiczka Przygotowanie W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Wrzucamy ryż i smażymy, aż wchłonie cały tłuszcz. N astępnie partiami dolewamy mleko, tak by ryż w całości wciągał cały płyn. Pod koniec dodajemy sól i cukier. Gdy ryż

Gotowanie moimi oczami
Ryż z warzywami i kurczakiem. 184

bazylii Wykonanie : Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać kurczaka i przyprawy, wymieszać i podsmażyć. Następnie dodać warzywa , wlać połowę bulionu i wsypać ryż. Ryż z warzywami należy co jakiś czas mieszać aby się nie przypalił oraz stopniowo dolewać resztę bulionu gdy tamten odparuje, ryż z warzywami smażymy tag długo aż będzie miękki

Sama słodycz i szczypta chili
Ryż smażony z szalotką 110

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę, lekko szklimy. Wrzucamy ryż. Do ryżu wlewamy sos rybny, sojowy i ostrygowy oraz cukier palmowy. Mieszamy dokładnie, tak by ryż był cały pokryty sosem. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Z dodatkiem ananasa

R'n'G Kitchen
Pilaw z dynią i suszoną śliwką 116

cebulę i czosnek i duś na średnim ogniu aż się zeszklą, 5-7 minut. Dodaj wszystkie przyprawy i krótko przesmaż je z cebulą i czosnkiem cały czas mieszając. Dodaj ryż(...)dynię, suszone śliwki oraz bulion lub wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego.  Gotuj przez ok. 15 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę, a dynia zrobić się miękka. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka. Zdejmij

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z drobiem, z perliczką 126

takiej formie znane również w Polsce powojennej. To zapiekanka z gotowanego ryżu z różnymi dodatkami. Ja też wychowałam się na takim, a jego włoską wersję ;) poznałam dość późno. Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 4 łyżkach masła(...)szczyptą soli, posiekanym czosnkiem, rozgniecionym i posiekanym jałowcem, rozmarynem. Następnie dodać pokrojone niezbyt drobno mięso, wlać bulion i dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Śmietanę wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Polać śmietaną ryż, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Kurczak z warzywami po chińsku 143

łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki) Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Ryż gotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, aż wyparuje woda. Dodać curry(...)pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz. Uwaga: Jeśli planujemy zrobić to danie dobrze jest wcześniej wymieszać kurczaka z przyprawami, ponieważ ma wtedy intensywniejszy smak. Smacznego

talerz przyjemności
RYŻ NA SYPKO 147

kilka razy przemywamy woda, dotąd aż nasza woda nie będzie mętna, tylko stanie się przezroczysta. Później nalewamy wody, w proporcjach 1:1,75 czyli, jeśli wzięliśmy dwie szklanki ryżu, to nalewamy  3,5 szklanki wody. Troszeczkę nasz ryż solimy i dodajemy do niego łyżeczkę  masła (opcjonalnie).   2. Wstawiamy nasz garnek na ogień i gotujemy(...)patrzeć by nie wykipiał. Jeśli ktoś z Państwa również posługuje się takim urządzeniem, to nastawiamy funkcje: ry ż, czas gotowania  45 minut, 105 ° C.  Natomiast jeżeli gotujemy ryż w garnku - zagotowujemy go i gdy zacznie się gotować przykrywamy pokrywka, zostawiając maleńką dziurkę, by para mogła uchodzić i gotujemy do czasu aż ryz wsiąknie wodę. Po tym czasie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu do działu(...)Pana Jose Guervarę z Kostaryki, który ma 106 lat i od czasów dzieciństwa codzinnie na śniadanie spożywa gallo pinto - bogaty w składniki odżywcze posiłek z ziół, warzyw, fasoli, ryżu i jajek! Pisze o grupie starszych osób z Okinawy, którzy spotykają się codziennie i ćwiczą razem o 6:30 rano! Historii i informacji jest więcej, a wszystkie z całą pewnością warte

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania