wyboru mamy jeszcze Vialone nano,Orginario i Carnaroli.Oczywiscie wylacznie nieplukany,bo tylko taki zachowa odpowiednia kleistosc.Najpierw go obsmazamy,nastepnie stopniowo dolewamy plyny.Bulion musi byc koniecznie cieply,inaczej ryz sie zahartuje,a risotto sie nie uda.Plyn powinien stanowic 3 objetosci ryzu. Skladniki na 4 porcje: 1 szklanka ryzu arborio 3 szklanki bulionu warzywnego ,a w tym 150 ml bialego(...)przezroczysty.Ten etap Wlosi nazywaja impregnacja ryzu,czyli kazde ziarenko musi zostac dokladnie obtoczone w tluszczu. Dopiero teraz mozna wlac lampke wina (tez cieple) i czekac,ciagle mieszajac ,az ryz je wchlonie.Porcjami dolewac- koniecznie gory bulionu.W innym razie ryz sie zahartuje,a risotto sie nie uda.Na zewnatrz ziarenka sie rozkleja,a w srodku pozostana twarde.Ryz caly czas mieszac ,najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtego sera natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz, oliwa Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i gdy już jest szklista wsypujemy ryż. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy aż ryż jest cały oblepiony oliwą i szklisty. Cały czas mieszając dolewamy po trochu gorącego wywaru a jak się wchłonie dolewamy następną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu (wszystko zajmie(...)minut) Po tym czasie dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej i ryż i farsz przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze się schłodziły. Obrane i drobno posiekane cebule i pieczarki podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i starty
UgotujmyTo.plbulionu drobiowego ryż arborio – 400g sól, pieprz, oliwa 1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość chwilę smażę. 2. Wsypuję ryż i mieszam dłuższą chwilę aż cały ryż zrobi się szklisty. Cały czas mieszam! Po trochu – małymi porcjami! – dolewam gorący bulion i mieszam aż się cały wchłonie(...)zanim doleję następną porcję. Całość zajmie ok. 20 minut. 3. Jak ryż zrobi się miękki doprawiam solą i pieprzem. Dodaję serek i 3/4 startego parmezanu. Mieszam aż wszystko się połączy. Podaję pospany resztą parmezanu. Smacznego Post Przepis na risotto z grzybami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwszystko to zapieczone pod ciągnącym serem ! Z przyjemnością sięgaliśmy po dokładkę! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * kukurydza – 200 g * fasola ( adzuki ) – 150 g * ryż – 100 g * pomidory w puszcze – 300 g * ser żółty ( plastry ) – 6 szt * olej – 50 ml * sól * pieprz * papryka * świeża bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy(...)miękkości. Ryż gotujemy al dente. Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidory wraz z zalewą wlewamy do miski ( większe kroimy na kawałki ) , dodajemy kukurydzę , ugotowaną fasolę i ryż. Doprawiamy delikatnie do smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość
Ostra na Słodkomięsa mielonego, np z łopatki 3/4 szklanki sypkiego ryżu 1 mała cebula 1 mały czosnek sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzenia: Na początek należy ugotować ryż. Sypki ryż wrzucamy do 2,5-3 szklanek osolonej wody i gotujemy do miękkości, ale nie można go rozgotować. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, by się nie sklejał. Ryż przekładamy(...)farsz do samego końca i przykrywamy je kapelusikiem. Jeśli macie ochotę, wierzch mięsa możecie posypać serem. Jak widać na zdjęciu powyżej z 0.5 kg mięsa mielonego i 3/4 sypkiego ryżu udało się uzupełnić 12 papryk. Papryki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut (aż papryki sczernieją
upichcicsię z dzieciństwa z wielkimi przyjęciem obiadowym, gdzie było mnóstwo gości i między innymi był gotowany rosół gdzie na na jego bazie był przyrządzany sos. Pamiętam jako dziecko, że ryż babcia wyciągała spod kołderki :) a garnek cały był owinięty gazetami i ręcznikiem. Gdybym ja dziś tak ugotowała ryż moja córka by pomyślała, że jestem szalona :) Dziś wrzuca się(...)woreczek do wody 20 minut i gotowe. Teraz taki ryż gości na naszym stole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha. SKŁADNIKI : 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy
Basia w kuchnitrzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia. 3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując ok. 25-30 min) 4. Do warzyw i kurczaka dodajemy ugotowany ryż (chyba, że zrobiło nam się dużo wody na patelni to najpierw odkrywamy patelnię
Malowane smakiemliść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy ryż: 2 puszki pomidorów w sosie własnym łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie: Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść(...)czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietanki, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem
Walijskie Pichcenieramach współpracy od Decare . Proponuję obiad w klimatach typowo dla Bliskiego Wschodu. W rolach głównych ryż 3 kolory oraz sos Tiayaka. Składniki: 1 sznycel z indyka 50g ryżu 3 kolory (przed ugotowaniem) sos Tiayaka sól pieprz zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę (1,5 szklanki) i gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem(...)Między czasie przygotowujemy sznycla. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i sos Tiayaka. Wkładamy do lodówki na czas gotowania ryżu. Jeśli ryż się ugotuje smażymy sznycla na odrobinie oleju pod przykrycie (ok. 1,5 minuty na jedną stronę). Wszystko podajemy z dodatkiem ogórka konserwowanego. Smacznego
Truskawkowa Fiestasłodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól 12,5 dkg ryż basmati 15 dkg ser mozzarella ( w kulkach) Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wyjąć(...)zalać zimną wodą, następnie osączyć. Lekko posolić i posypać ras el hanout. Z braku ras el hanout można dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Ugotować ryż. Namoczyć w 2 łyżkach wody kilka pręcików szafranu i po chwili wymieszać z ugotowanym ryżem. Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i 12 połówek krótko przesmażyć
Kulinarny karnet Christopheraobcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje oczywiście następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki już(...)się przegryzą, jednak można ją podać również od razu. Smacznego! Inne wersje: Zamiast brązowego ryżu można dodać kuskus lub ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Natomiast zamiast oleju/oliwy - jogurt naturalny. PS. Zdjęcia niestety robiłam na szybko i tuż przed wyjściem do pracy, ale obiecuję, że je podmienię, jak tylko znów zrobię dzisiejszą sałatkę
Ratunku obiad:) Składniki: 1 kg schabu, 500 g mrożonego szpinaku, 1 feta, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 2 woreczki ryżu ze szpinakiem. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy na ok. 1,5 cm kotlety. Następnie każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu(...)stopni, pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Ryż ze szpinakiem wsypujemy do zimnej wody, dodajemy szczyptę soli czosnkowej i gotujemy ok. 12 minut. Polecam z całego serca ten ryż, jest przepyszny
Aga w kuchnipapryczką chilli i takie właśnie smakują najlepiej, także podałem je z sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu (300 ml) 600 ml wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta(...)soli czosnkowej Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 20 min, do miękkości ryżu. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do ryżu z cebulą dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy
Kuchnia Łukaszaolej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę, solimy i wszystko(...)paelii ! Gdy woda się lekko wchłonie na wierzchu układamy krewetki i rozmrożone kalmary pokrojone w paski, przykrywamy. Mniej więcej po 25 minutach paella jest gotowa, ale musimy kontrolować miękkość ryżu, w zależności od tego jaki mamy gatunek. Jeśli zauważymy, że mamy za mało płynu, zawsze można go uzupełnić, pamiętając, żeby był gorący. Gdy ryż będzie al dente, zdejmujemy patelnię
Kulinarne przygody Gatitypodsmaż przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, podlej białym winem, odczekaj chwilę aż alkohol odparuje (gotuj 2 minuty). Dodaj ryż i ciągle mieszając dodawaj po 100 ml wody. Jak ryż wchłonie wodę , dodawaj kolejną porcję, aż cały ryż będzie ugotowany. Dodaj posiekane czerwone pomidory. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut. Do gotowego risotta dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj
SMYKWKUCHNI