łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy(...)oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę i ugotowany ryż. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą. Mieszamy chwilę, aż ciecierzyca się zagrzeje. Od razu podajemy. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacjemiękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia prze ryż. Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki masła
Moje Kuchenne Rewelacjesię zeszkli, następnie dodaj bakłażana oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo. Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj(...)warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 10 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę i zrobić się miękki. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka. W międzyczasie wyłuskaj pistacje
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka przyprawy curry szczypta pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej - dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik(...)kupiłam krojone, jeśli są w całości trzeba je po ugotowaniu posiekać). Dodajemy przyprawy. Razem smażymy pod przykryciem około 15 minut na niezbyt dużym ogniu (co jakiś czas mieszamy). Ryż wykładamy na talerz za pomocą obręczy (ja użyłam miarki) lub łyżki do lodów, dokładamy potrawkę z patelni. W wersji uproszczonej - ryż mieszamy z potrawką na patelni, podajemy łącznie
Kolorowy Przepisownikmoja wariacja na temat przepisu Ani Starmach :) Ryż, do którego dodałam curry świetnie współgra z kurczakiem i warzywami. SKŁADNIKI (porcja na 4-5 osób) 3 woreczki ryżu (u nas basmati) 3 łyżki curry 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 8 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą. Dodajemy kurczaka i brokuły. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut, by aromaty warzyw i mięsa się połączyły
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy ryż i cukier. Gotujemy przez 20 minut co jakiś czas mieszając, aby ryż nie przywarł do dna. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na male kwadraciki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. To samo robimy z bananem. Całość zalewamy 1/4 szklanki wody(...)wysokiego naczynia przelewamy jogurt naturalny i śmietanę, mieszamy, a następnie dodajemy łyżeczkę cukru. Ugotowany pudding przekładamy do małej miseczki a następnie wykładamy na talerz ( tak jak babki z piasku :)). Ryż polewamy sosem śmietanowym, na który wykładamy około 2-3 łyżek duszonych owoców. Dekorujemy listkiem mięty, podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościobrać i pokroić w piórka. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami kurkumy. W czasie, gdy ryż się gotuje mięso razem z marynatą wyłożyć na nagrzaną patelnię i usmażyć. W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić pieczarki, podsmażyć, dodać cebulkę i paprykę(...)delikatnym ogniu podsmażać, aż wyparuje woda. Następnie dodać mięso, całość wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i curry. Na talerzu ułożyć ryż, obok mięso z dodatkami i ulubioną surówkę
Mix smakuZalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy
Bon Appetit Małgorzatyposypania (ja posypałam natką pietruszki) Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem. Zagotować. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele. Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty(...)Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie (z wymienionymi warzywami, oczywiście), ale warzywa z ryżem gotowane dodatkowo na bulionie są bardziej aromatyczne, przez co zupa jest smaczniejsza
Kraina Miodem Płynącamleko- 400 ml * pomarańcza- 1 szt. (sok + skórka z 1/2) * cukier- 1/3 szklanki * cynamon- 1 łyżeczka * kardamon- 1/3 łyżeczki * pestki dyni- garść * ryż- 100 g Ugotować ryż. W międzyczasie dynię zetrzeć na tarce (dzięki temu szybciej się ugotuje). Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz startą dynię i gotować do momentu, aż dynia będzie miękka. Odstawić garnek, dodać(...)startą skórkę z pomarańczy, wsypać kardamon oraz cynamon i odstawić przykrytą zupę do lekkiego przestygnięcia. Wlać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać. Do miseczki wlać zupę, wsypać ryż i ozdobić pestkami dyni. Smacznego
Kraina Miodem Płynącasmażenia. Sposób przygotowania: Ryż (tj. około 1/3 - 1/2 szklanki suchego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Wymieszać. Do ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać. Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy(...)Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 8 sporych kotletów. Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym na ciepło, lub z sosem czosnkowym. 1 szklanka ugotowanego ryżu odpowiada około 1/3 - 1/2 surowego ryżu. Szklanka = 250 ml. Z dodatku boczku można zrezygnować. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapokroić na grubsze kawałki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy, posypaną papryką mięso. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć często mieszając. Następnie dodać przyprawę orientalną, wymieszać. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gdy mamy usmażone mięso i warzywa, dodajemy sos słodko - kwaśny, razem chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)Podawać warzywa z mięsem na ryżu. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiDodajemy ryż i przez minutę podsmażamy mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje. Następnie dolewamy szklankę bulionu i często mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną szklankę i czynność powtarzamy, do momentu zużycia całego bulionu. Ryż gotujemy około 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Risotto wyłączamy, dodajemy małże bez muszelek
Oryginalny smakwyjmujemy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go, aż zrobi się szklisty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu aby wyparowało, często mieszamy. Następnie dodajemy szafran, dolewamy szklankę bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną szklankę i czynność powtarzamy, do momentu zużycia całego bulionu. Ryż gotujemy około 20 minut, pamiętając aby prawie cały czas mieszać. Doprawiamy solą i wyłączamy
Oryginalny smak