przesmażyć przez 3 minuty. Wsypać ryż, zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino, a gdy się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować na małym ogniu, a gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję. Mieszać od czasu do czasu. Powtarzać dolewanie płynu, aż ryż się ugotuje i będzie al dente. Zdjąć z ognia i po minucie
wyzwania kuchenneogórka, surówkę z pora ( z majonezem) lub tartej marchewki. Kotleciki świetnie smakują też z gulaszem lub sosem pomidorowym, czy pieczarkowym. SKŁADNIKI / 6 SZTUK 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego ryżu, np. pozostałego z obiadu 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki lub/i łodyżki) 1/4 czerwonej papryki 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej(...)warzywa zmiękną. Pod koniec, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i szczyptą chili do smaku. Odstawiamy z ognia. Zostawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do pojemnika malaksera i krótko rozmiksowujemy z ryżem. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko, bułkę tartą i tarty ser. Rozdrabniamy na niezbyt gładką, kleistą masę. Przekładamy do miseczki i jeśli mamy
cool and mintyowocami – niezaprzeczalnie smak dzieciństwa Tutaj w trochę innej odsłonie, ale smak pozostał podobny. Przepis wyszperałam ze starej gazety „Pani domu” z zasobów mamy Nie licząc czasu na ugotowanie ryżu, pudding ryżowo-truskawkowy wykonacie w zaledwie 30 minut Składniki na około 8 porcji (wszystko zależy od wielkości pojemniczków): ½ kg truskawek ¾ szklanki ryżu 20 dag twarogu 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka(...)serem na jednolitą masę. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy galaretkę do masy z truskawkami i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ryż i ponownie dokładnie mieszamy. Salaterki/plastikowe kubeczki napełniamy puddingiem (mogą to być również pucharki) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Zimny pudding wyciągamy z salaterek i dekorujemy (wersję
Słodki sentymentGotować ok 20 minut. W tym samym czasie ugotować w wodzie ryż - gotować go 2-3 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu, żeby był lekko twardawy. Ugotowany ryż przepłukać zimną wodą (w torebce). Cebulkę drobno posiekać i lekko podsmażyć. Wszystkie składniki klopsików (wraz z cebulką) wymieszać dokładnie w misce a potem uformować małe pulpeciki. Pulpeciki lekko przesmażyć(...)Marchewkę wyjąć z zupy - wrzucić do blendera razem z przecierem pomidorowymi pozostałym rosołkiem - całość zmiksować i potem wlać do zupy. Dodać pulpeciki, podgotować 5 minut, na koniec dodać ryż i całość doprawić solą i pieprzem. Zupa jest najlepsza następnego dnia
Smaczny zeszytwzdłuż na pół, wydrążyć środki i lekko posolić. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze trochę. Dodać ryż, rodzynki, orzeszki piniowe, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która(...)się wytrąciła. Blachę do pieczenia posmarować oliwą- p ołożyć cukinie i nadziać ryżem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut i piec aż cukinie zmiękną. 10 minut przed końcem zdjąć folię. Podawać z sosem jogurtowym
Smaczny zeszytugotować też al dente. Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem. Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę
Smaczny zeszytCebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dosypujemy na patelnię ryż i smażymy kilka minut do momentu, aż się zeszkli. 2 Do ryżu dodajemy chochlę bulionu - mieszamy. Jak bulion się wchłonie w ryż, dolewamy kolejną chochlę. Powtarzamy czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion. 3 Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano(...)drugiej patelni. Dodajemy do risotto (bez wytopionego tłuszczu) wraz z groszkiem odsączonym z zalewy. Mieszamy. 4 Na samym końcu dodajemy do ryżu masło oraz parmezan, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na kilka minut. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy. Artykuł Risotto z boczkiem i groszkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliipełnowartościowy i zdrowy posiłek. A może by tak kurczak, ryż, warzywa i… pesto? Przygotowanie składników: Filet z piersi kurczaka (ok. 500 g) 1 słoiczek pesto pomidorowego, 1 torebka ryżu (100 g), 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 opakowanie mrożonych warzyw (u mnie – mieszanka grecka) Sól, pieprz i przyprawa do kurczaka. Pierś kurczaka myjemy i kroimy na małą kostkę(...)patelni odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy mrożone warzywa i całość dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa się rozmrożą, dodajemy pesto, całość porządnie mieszamy. Do kurczaka z warzywami dodajemy ryż, mieszamy i… Danie jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest szybki. Nie licząc marynowania, możemy zrobić smaczny obiad w 10-15 minut. Ciężko znaleźć szybsze do wykonania
Proste-przepisy.plsól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ryż gotuję w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości. Do miski wkładam posiekaną szynkę, odsączoną kukurydzę, posiekane jajka, papryki, ogórki oraz ugotowany, wystudzony ryż. Dodaję majonez, przyprawiam do smaku. Sałatkę można udekorować natką lub koperkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnicytrynową, imbirem. Paprykę kroimy w dużą kostkę dodajemy do kurczaka i smażymy ok. 3-4 minut. Dodajemy mleczko kokosowe , pomidory i całość dusimy ok. 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Smacznego! Artykuł Curry z kurczakiem i papryką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!formy Instructions Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku na 20-30 minut, odciskając co jakiś czas wodę. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Ryż ugotować w wodzie ( gotować 2 minuty krócej niż w instrukcji). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać(...)cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć minutę i dodać cukinię. Całość smażyć jeszcze ok 10 minut aż cukinia zmięknie i trochę odparuje, przełożyć do miski. Cukinię przestudzić, dodać ryż, jajko, starte sery, posiekaną natkę, sól, pieprz i całość wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wyłożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać 15 minut. Chleb ( bułkę
Cooking for Emilychcecie im zaserwować jakiś atrakcyjny finger food , to proponuję zrobić sushi w dwóch wersjach – brokułowej i kalafiorowej. Na pewno będą zachwyceni! I zaskoczeni pomysłem na sushi bez ryżu… Zielone keto sushi z brokułem … i podczas wypadu na łono natury Jednym z głównych atutów sushi w ogóle, jest fakt, że łatwo je spakować i zabrać na wynos. Świetnie(...)Nadzienie 1/2 ogórka świeżego 3 plastry wędzonego łososia MOWI; lub więcej - według uznania Sposób przygotowania Brokuła podzielić na różyczki i rozdrobnić w malakserze tak, aby uzyskać drobne kawałeczki wielkości ryżu. Jeśli korzystasz z brokuła mrożonego, należy go uprzednio rozmrozić. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i wrzucić brokuła. Smażyć ok. 5 minut często mieszając. Ostudzić. Awokado zmiksować z sokiem wyciśniętym
Modern Cave Girlbulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu ) Krok 2 W międzyczasie przygotuj burgery. Mięso posól (około pół łyżeczki soli) i dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie(...)się zapieni wbij na tłuszcz dwa jajka, posól, przykryj i duś na wolnym ogniu aż żółtka się zetną. Podawaj loco moco. Na talerz wylej trochę sosu, połóż na nim ryż, później burgera, a na wierzch sadzone jajko. Posyp całość zieleniną. Smacznego! Danie można mrozić celem zjedzenia w późniejszym terminie. Osobno zapakuj ryż i kotlet, a osobno
Niedzielny kucharzSmażone sajgonki, chrupiące i pachnące. Można je zjeść na przystawkę, albo zmienić w pełnowartościowy obiad, podając z ryżem i sałatą. Czas: 30 minut Poziom trudności : Dość trudne Liczba porcji: 4 Jak zawijać smażone sajgonki Smażone sajgonki pysznie smakują z ugotowanym, kleistym ryżem i zwykłą sałatą Przyrządzanie smażonych sajgonek nie jest łatwym zadaniem, szczególnie dla nowicjuszy, ale jeśli zrobisz(...)jest temperatura oleju. Nie może być za zimny, bo sajgonka tylko nasiąknie tłuszczem. Zbyt gorący ogień spali papier. Jak osiągnąć optymalną temperaturę? Otóż kiedy włożysz do oleju pałeczki do ryżu, albo gruby patyk do szaszłyków, a wokół końców zaczną tworzyć się pecherzyki powietrza, frytura jest gotowa. Jak smażyć sajgonki Do smażenia sajgonek nie trzeba zbyt dużo oleju, ale robisz
Niedzielny kucharz