pudełko jednak na tym jasnym tle od razu w oczy rzuca się zielony listek oznaczający produkt EKO, kolejne informacje, że są to lody 100% vege, bez laktozy i z ryżu tylko zwiększają naszą ekscytację. W środku mamy pysznie wyglądającą białą masę solidnie oblaną kakaowym sosem. Zapach jest typowo lodowy czyli orzeźwiająco zimny i słodki. Smak: Masa na szczęście nie jest(...)się bardziej w stronę budyniu. Polewa jest dość gęsta, w smaku wyraźnie kakaowa z lekką goryczką, prawie w ogóle nie słodka. Same lody natomiast mają swój charakterystyczny słodki smak ryżu, którego bardzo lubimy wykorzystując go do kremów w ciastach. Co prawda jest słodko, ale nie przesładzamy się jak to jest w klasycznych lodach. Dodatkowo deserowa, kakaowa polewa fajnie wyważa smaki
Candy Pandaspasty waniliowej -ksylitol -duża garść malin **nasze wcześniejsze lody z ryżu i komosy ryżowej tutaj LODY RYŻOWO-MALINOWE Ryż ugotować w 3 szklankach płynów. Do ugotowanego oraz przestygniętego ryżu dodać wanilię i ksylitol a następnie wszystko dokładnie zblendować i wlać do w miarę płaskiego pojemnika. W osobnej miseczce rozdrobnić widelcem maliny, polać nimi masę z ryżu i za pomocą
Candy Pandaskaczka z ryżem, a ryż z kaczką. Tak właśnie ma być. Ryż przeważa ilościowo, ale oba składniki są tu równie ważne i łączą się harmonijnie w jedną całość. W trakcie gotowania miałem lekkie wątpliwości co do efektu końcowego. W przeciwieństwie do całej rodziny nie jestem miłośnikiem rosołu, a ta tradycyjna portugalska potrawa od początku do końca ma wybitnie rosołowy klimat(...)kaczki (np. 2 udka) 1 pęczek włoszczyzny 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 listek laurowy 2 litry wody sól 175 ml suchego ryżu do risotto 20 plasterków chorizo (lub podobnej kiełbasy) 1/2 cebuli oliwa sól 1 żółtko Wykonanie: Kaczkę, obraną włoszczyznę, listek laurowy, cebulę i czosnek (w całości) umieścić w garnku i zalać wodą. Doprowadzić
zadanie-gotowaniemiarę drobno cebulę i szklimy ją z boczkiem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy mieszając, do momentu aż stracą swój ostry, surowy zapach. Do rondla wrzucamy ryż i tak jak cebulę – szklimy go. Ryż powinien stać się prawie przeźroczysty. Zalewamy zawartość rondla 2 łyżkami wazowymi bulionu. Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili(...)ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma bardzo dużo – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki
Karo in the Kitchenwarzyw kukurydzę i groszek - używam mrożonych warzyw, którym niczego nie brakuje. Do tego zawsze czekają na mnie w zamrażarce. W daniu przypraw niewiele, ale za to konkretnie, aromatycznie, ryż maślany (nie mogłam się oprzeć, dodałam masło uzyskując maślany aromat brązowego ryżu), do tego kuszące zdrowe warzywa strączkowe, marchewka dla koloru i wzbogacenia smaku swą słodyczą. Składniki warzyw mrożonych podaję(...)mierzyłam na szklanki, nie ważyłam, danie powstało na oko. I wyszło. Wyszło pycha! więc się od razu dzielę;) Smacznego zdrowego!:) Składniki: lekką górką szklanka (250 ml) brązowego ryżu średnia cebula pokrojona w kosteczkę 3 ząbki czosnku pokrojone w drobniutką kosteczkę 1 suszony pomidor z zalewy z oleju pokrojony w drobną kostkę opcjonalnie: kilka talarków papryczki chili z pestkami zaczynamy
Zasmakuj KuchniRyż basmati ugotowany na mleku kokosowym podany z pieczonymi truskawkami to pomysł na szybką do przygotowania i bardzo smaczną przekąskę na słodko :) Aktualnie, staram się w 100% korzystać z sezonu na truskawki, ponieważ jak dla mnie są to najsmaczniejsze owoce lata. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g) 1 szklanka mleka kokosowego (nie mylić z mleczkiem(...)puszce!) 250 g truskawek bez szypułek 1-2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka musu (lub oleju) kokosowego 1 łyżka sezamu Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Odcedzić. Do garnka przesypać ryż i wlać mleko. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do wchłonięcia mleka przez ryż. Pozostawić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia mleka. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 150ºC . Truskawki
Ugotowaćrośliny zainspirowały mnie do przygotowania smacznej i kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych (u mnie to buraki kolorowe, więc zupa nie ma różowego koloru) szklanka ryżu marchew mała pietruszka kawałek selera pętko kiełbasy jałowcowej 3 liście laurowe łyżka domowej przyprawy magi śmietana sól pieprz natka pietruszki Ryż wypłukać w kilku wodach. Ziarna ryżu zalać poczwórną ilością(...)wody (1 litr) i włączyć pod nimi palnik, by zaczęły się gotować. Marchew, seler i pietruszkę obrać. Pietruszkę i seler wrzucić w całości do ryżu. Marchew pokroić na talarki i też wrzucić do ryżu. Kiełbasę jałowcową też pokroić na talarki, a potem przekroić na połówki. Dorzucić do zupy. Całość gotować, aż ryż będzie miękki. W tym czasie liście buraków dobrze
Weekendy w domu i ogrodziebrokuła i kalafiora różyczki odcinamy, a łodygi na mniejsze kawałki siekamy, które z cebulą podsmażamy, a następnie z ryżem mieszamy. Bulion systematycznie dolewamy i jak już gotowy ryż mamy, to dopiero różyczki dokładamy i ziołami, solą oraz pieprzem doprawiamy. Wiadomo, że risotto wymaga ciągłego bulionem podlewania i naszego mieszania, ale jak się potem go smakuje, to tego stania(...)przy kuchence się nie żałuje. Składniki: 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, ½ świeżego małego kalafiora, ½ świeżego małego brokuła, 200 g ryżu riso, ok. 1 l bulionu, 1 łyżka masła, pęczek świeżej pietruszki, kilka liści świeżego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony, ser żółty, twardy. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, które
Moniki Smakołykiflądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka do panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić(...)cukinii podsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rumiany kolor z obydwu stron. Na plastrach cukinii podać ciepły ryż, ułożyć flądrę oraz salsę. Smacznego! Danie jest naprawdę pyszne! Artykuł Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniakostkę paprykę i brokułowe różyczki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i świeżo startą gałkę muszkatołową. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany, aby kasza z ryżem była bardziej zwarta. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki, otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie panierować w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Wykładamy na talerz kaszę(...)ryżem, a na niej układamy porcje ryby. Posypujemy świeżo posiekaną natką. Smacznego! Artykuł Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaorzechów nerkowca 1 cebula czerwona pęczek szczypiorku razem z cebulką 1/2 szklanki bulionu sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 torebki ryżu (300 g) 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1/2 papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki i myjemy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski(...)suchej patelni lekko prażymy orzechy nerkowca przez około 2 min., a następnie dodajemy je do woka. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż wrzucamy do woka. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze
Kuchnia MagdaLenyprzygotowane w jednym naczyniu do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek. SKŁADNIKI 4 duże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek granulowany 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki ryżu brązowego 1 l wody 6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki(...)czosnku oraz przyprawy. Wszystko zagotować. Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. . Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia
Mała w garnku mieszakapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min. Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą i majerankiem. Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy kilka liści kapusty następnie warstwę mięsa z ryżem i polewamy sosem pomidorowym(2-3 łyżki).Dalej układamy warstwy
Mała w garnku mieszamoże też być biały mała cebula ząbek czosnku 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego odrobinę oleju sól, pieprz, bazylia suszona, oregano, mielona ostra papryka szczypta cukru Ugotować ryż, odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną(...)posolić. Dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut, do czasu aż większość wody odparuje. Doprawić ostatecznie do smaku, tak, aby całość miała mocno wyraźny smak. Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Nadziewać wydrążone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać pod przykryciem ok 15-20 minut. Potem zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze
Ze smakiem bez glutenukolorowego ryżu sól pieprz słodka i ostra sproszkowana papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy z zalewy, przekładamy na miseczkę. Ryż wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor(...)oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ugotowany ryż, sól, pieprz, obie papryki i przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Doprawiamy indywidualnie do smaku. Po wystudzeniu chłodzimy
Walijskie Pichcenie