ryż - 22970 przepisów (strona:174/1532)

Risotto z chrupiącym kalafiorem i brokułem 269

brokuła i kalafiora różyczki odcinamy, a łodygi na mniejsze kawałki siekamy, które z cebulą podsmażamy, a następnie z ryżem mieszamy. Bulion systematycznie dolewamy i jak już gotowy ryż mamy, to dopiero  różyczki dokładamy i ziołami, solą oraz pieprzem doprawiamy.  Wiadomo, że risotto wymaga ciągłego bulionem podlewania i naszego mieszania, ale jak się potem go smakuje, to tego stania(...)przy kuchence się nie żałuje. Składniki: 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, ½ świeżego małego kalafiora, ½ świeżego małego brokuła, 200 g ryżu riso, ok. 1 l bulionu, 1 łyżka masła, pęczek świeżej pietruszki, kilka liści świeżego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony, ser żółty, twardy. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, które

Moniki Smakołyki
Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem 119

flądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka do panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić(...)cukinii podsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rumiany kolor z obydwu stron. Na plastrach cukinii podać ciepły ryż, ułożyć flądrę oraz salsę. Smacznego! Danie jest naprawdę pyszne! Artykuł Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 129

kostkę paprykę i brokułowe różyczki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i świeżo startą gałkę muszkatołową. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany, aby kasza z ryżem była bardziej zwarta. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki, otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie panierować w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Wykładamy na talerz kaszę(...)ryżem, a na niej układamy porcje ryby. Posypujemy świeżo posiekaną natką. Smacznego! Artykuł Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
KURCZAK PO AZJATYCKU Z WOKA 110

orzechów nerkowca 1 cebula czerwona pęczek szczypiorku razem z cebulką 1/2 szklanki bulionu sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 torebki ryżu (300 g) 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1/2 papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki i myjemy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski(...)suchej patelni lekko prażymy orzechy nerkowca przez około 2 min., a  następnie dodajemy je do woka.  Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż wrzucamy do woka. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK ZAPIEKANY NA RYZU 127

przygotowane w jednym naczyniu do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek.  SKŁADNIKI   4 duże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek granulowany 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki ryżu brązowego 1 l wody 6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki(...)czosnku oraz przyprawy. Wszystko zagotować.  Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. . Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia

Mała w garnku miesza
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 180

kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min. Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą i majerankiem. Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy kilka liści kapusty następnie warstwę mięsa z ryżem i polewamy sosem pomidorowym(2-3 łyżki).Dalej układamy warstwy

Mała w garnku miesza
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem 139

może też być biały mała cebula  ząbek czosnku  1-2 łyżki koncentratu pomidorowego odrobinę oleju sól, pieprz, bazylia suszona, oregano, mielona ostra papryka szczypta cukru Ugotować ryż, odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną(...)posolić.  Dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut, do czasu aż większość wody odparuje. Doprawić ostatecznie do smaku, tak, aby całość miała mocno wyraźny smak. Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Nadziewać wydrążone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać pod przykryciem ok 15-20 minut. Potem zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze

Ze smakiem bez glutenu
DOMOWY PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I KOLOROWYM RYŻEM 153

kolorowego ryżu sól pieprz słodka i ostra sproszkowana papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie:  Tuńczyka odcedzamy z zalewy, przekładamy na miseczkę. Ryż wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut. Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor(...)oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Do  warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ugotowany ryż, sól, pieprz, obie papryki i przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Doprawiamy indywidualnie do smaku. Po wystudzeniu chłodzimy

Walijskie Pichcenie
Paprykarz z wędzonym tuńczykiem i papryką 163

płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodajemy(...)dość konkretnie przyprawione. Zdejmujemy pokrywkę i jeśli zachodzi potrzeba, chwilę trzymamy na ogniu, w celu zredukowania wody w warzywach. Zazwyczaj jednak tego nie trzeba robić. Warzywa studzimy. Łączymy tuńczyka, ryż i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W międzyczasie można paprykarz spróbować. Stojąc w lodówce, przegryzie się. Jeśli zajdzie potrzeba, można go ponownie

Smak mojego domu
Risotto z kurczakiem i dynią 146

przesmażamy w rondelku na łyżceczce masła, podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty, wrzucamy suchy ryż i prażymy(...)kolejne 2-3 minuty często mieszając. Na patelnię wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Następnie dolewamy po pół szklanki bulionu, kolejną porcję wlewamy dopiero, gdy wcześniejsza zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodajemy kurczaka i dynię, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Risotto doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdejmujemy z palnika i dodajemy łyżeczkę masła

Smak mojej kuchni
Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 99

drobno szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję ryż. Całość smażę przez kilka chwil i wlewam wino. Płyn redukuję o połowę i porcjami (po 100 ml) wlewam bulion, Kiedy ryż wchłonie jedną porcję wówczas dolewam kolejną. Postępuję tak do momentu aż ryż wchłonie cały bulion. Na koniec gotowania dodaję pesto oraz kremowy serek Apetina o smaku pesto

Mango Papaja
Ryż z jabłkami 213

Łatwe Tanie Przepis na zapiekany ryż z jabłkami. Składniki 6 średnich jabłek 3 torebki ryżu odrobina cynamonu cukier troszkę masła Sposób przyrządzenia 1 Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jabłka umyć i obrać ze skórki, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. 2 Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać łyżeczkę […] Artykuł Ryż z jabłkami

PysiaGotuje.pl
Risotto z owocami morza (Risotto ai frutti di mare) 232

ogień do minimum. Szalotkę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać ryż i podsmażyć całość. Wlać wino i smażyć, aż odparuje. Wlać chochle wywaru razem z owocami morza, a gdy ryż go wchłonie wlać kolejną porcje. Ciągle smażyć  na mniejszym ogniu. Powtarzać dolewanie wywaru, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie al dente. Zdjąć z ognia, po dwóch

wyzwania kuchenne
Ryż z masłem szałwiowym i świeżą szałwią 180

szałwia Sól PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy listki szałwii. Żeby wydobyć aromat, szałwia powinna się przesmażyć-ale nie spalić. Następnie na patelnię wsypujemy ryż i mieszamy, dodajemy posiekane listki szałwii, doprawiamy. WSKAZÓWKI: Ryż można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Super komponuje się w towarzystwie ze schabowym

Kopystką po garach