gotuję kapustę na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła i lekko zrumieniła. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do wystudzonego ryżu dodaję podsmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Przecier pomidorowy doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam. Teraz na dno naczynia żaroodpornego daję połowę przecieru pomidorowego i rozsmarowuję(...)liście i całość polewam przecierem pomidorowym. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut – zapiekanka jest gotowa. Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujebotwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie zredukować(...)ogień i rozpocząć dodawanie bulionu. Dolewać bulion porcjami, czekając na wchłonięcie poprzedniej i wciąż delikatnie mieszając. Nie cały bulion musi być wykorzystany, a ostatnie porcje muszą być mniejsze, by ryż na pewno całe je przyjął. Risotto nie może być ani płynne, ani zbyt sklejone! Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan
zadanie-gotowanieminucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory suszone. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. W tym samym czasie gotujmy ryż wg przepisu na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dorzucamy odsączona fasolę i dusimy dalsze 5 minut(...)czasie roztrzepujemy jajko z wodą. Smażymy na patelni z odrobina tłuszczu na płaski placek. Placek po usmażeniu z obu stron rolujemy i kroimy na plasterki. Do miseczek nakładamy ryż, sos pomidorowo-fasolowy, dekorujemy ślimakami jajka
Dzieje kuchennej Wiewiórydzień wcześniej lub przygotować więcej do obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu. Składniki na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól(...)Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać – zeszklić na odrobinie oleju. Następnie do miski dodać ryż, mięso, jajko, cebulę z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać. Kapustę zaparzyć w gorącej wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciąć głąba i zdejmować z niej
Fabryka pomysłówwłaściwe przyrządzenie. Dziś przygotowałam dla Was 4 pomysły na kotlety sojowe. Ryż z sosem słodko-kwaśnym z kotletami sojowymi Składniki (na 2 porcje): 200 g ryżu słoik sosu słodko-kwaśnego 50 g kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie. Ugotuj ryż(...)pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmaż kawałki kotletów sojowych. Po podsmażeniu dodaj na patelnie sos słodko-kwaśny. Podawaj z ugotowanym ryżem. Koperkowe kotlety sojowe Składniki (na 2 porcje): 2 łyżeczki koperku suszonego 8 kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety sojowe
wegujemydrobiowe i 1 warzywna) 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża marchewka śmietana 12% (do zupy) 1 serek topiony (u mnie Mlekovita kremowy) natka pietruszki (może być mrożona) ryż lub makaron Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Marchew pokroić w kostkę i przesmażyć na 1-2 łyżkach oliwy (ok.10 min) W garnku(...)pomidorowy - gotować na małym ogniu 15 min. Możemy zakończyć gotowanie zupy. Serek topiony dodać do zupy na koniec i pozostawić do rozpuszczenia - zamieszać. Posmakować i doprawić pieprzem. Makaron lub ryż należy ugotować oddzielnie - nie w zupie! Jeżeli chcemy, żeby zupa miała łagodniejszy smak dodajemy śmietanę (w ilości wg uznania). Nigdy nie dodaję mąki do pomidorówki a śmietany do garnka
Alutka-Gotujeokoło 1 1/2 łyżki posiekanego pora 1 średnia cebula szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonej bazylii) 2 - 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek ryż do podania (u mnie około 400 g) * u mnie 4 zwykłe pomidory i 1 malinówka - można dowolnie dobierać Przygotowanie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie(...)Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Na talerze układamy ugotowany ryż i podajemy go z naszym pomidorowym sosem ziołowym. Wierzch potrawy można posypać posiekaną porą. Smacznego Notes Przepis i pomysł własny By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein
Słodkie okruszkiwydaje mi się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu używamy koncentratu pomidorowego, łyżeczki lub dwóch cukru, soli i pieprzu kolorowego. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy, czy taki(...)smak nam odpowiada. Na koniec łączymy z ryżem. Ja całość dzielę na mniejsze porcje, które zamrażam i dodaję do nich papryczkę chilli drobno pokrojoną (bez nasion) albo w wersji łagodniejszej słodką, czerwoną paprykę, również pokrojoną w kosteczkę
Karczma Honoriettysmaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Makrelę obieramy ze skóry i rozdrabniamy. Dokładnie wyjmujemy wszystkie ości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek lekko solimy i podsmażamy na oliwie(...)dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku. Warzywa studzimy. Łączymy makrelę, ryż i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Paprykarz musi się "przegryźć" Smacznego
Smak mojego domunaturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ogórki, paprykę(...)cebulę oraz ser kroimy w kostkę – nie mieszamy razem składników. Jogurt łączymy z majonezem, czosnkiem i pieprzem. Do przezroczystej miski wkładamy połowę ryżu, smarujemy sosem czosnkowym, układamy warstwę cebuli kolejno:ogórki, reszta ryżu,kurczak,papryka, kukurydza, sos, ser, brokuł. Przed spożyciem najlepiej sałatkę schłodzić co najmniej godzinę w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły
słodki bratekwydaje mi się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu używamy koncentratu pomidorowego, łyżeczki lub dwóch cukru, soli i pieprzu kolorowego. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy, czy taki(...)smak nam odpowiada. Na koniec łączymy z ryżem. Ja całość dzielę na mniejsze porcje, które zamrażam i dodaję do nich papryczkę chilli drobno pokrojoną (bez nasion) albo w wersji łagodniejszej słodką, czerwoną paprykę, również pokrojoną w kosteczkę
Karczma Honoriettyoliwie, zamiast na maśle i tylko z warzywami -będzie fit. SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 ząbek czosnku 1- 2 kiełbasy białe 1-2 woreczki ryżu 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 1 łyżeczka Primerby bazyliowej ulubione przyprawy:pieprz, sól, przyprawa włoska WYKONANIE: na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, smażymy pokrojoną w paski kiełbasę, bakłażana i cukinię(...)bakłażana na złoty kolor, potem cukinię, krótko aby została chrupiąca i buro zielona, warzywa zdejmujemy z patelni wsypujemy ryż, dodajemy wody i kiełbasę, dusimy pod przykryciem do miękkości ryżu, następnie do ryżu dodajemy warzywa, kiełbasę, mieszamy, odstawiamy na 1/2 godz, aby wszystkie smaki się przegryzły, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i podgrzewamy, gotowe
Kuchnia Beatykoncentrat pomidorowy — 1 łyżka woda — 1 szklanka sól — szczypta Składniki (dekoracja) posiekany koperek — 2 łyżki Przygotowanie Umyć cukinie. Przekroić na pół poprzecznie. Wnętrze każdej cukinii – miąższ – wybierać łyżeczką. Opłukać ryż w wodzie, odcedzić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobne kawałki. Pomidor umyć, obrać i pokroić w kawałki. W misce wymieszać mięso, koncentrat, ryż, miętę, pomidor, cebulę, sól(...)garnku z szerokim dnem ułożyć cukinie płasko. Wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać na cukinie. Przykryć garnek najpierw żaroodporny talerzem, a potem przykrywką. Na wolnym ogniu gotować do miękkości ryżu. Udekorować posiekanym koperkiem. Można podawać z gęstym jogurtem bałkańskim. Artykuł KABAK DOLMASI, czyli faszerowana cukinia pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisymięsa mielonego wołowego 1 żółtko 1½ łyżki ryżu 2 łyżki posiekanej natki 1 średnia cebula sól pieprz Składniki (panierka) mąka 2 jajka (bez jednego żółtka) olej do smażenia Przygotowanie Ryż ugotować w posolonej wodzie(...)odsączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Połowę mięsa wrzucić na patelnię razem z cebulą i smażyć, aż mięso będzie brązowe. Jeśli trzeba dodać wodę z garnka, gdzie gotował się ryż. Kiedy mięso i ryż wystygną, wymieszać z drugą połową mięsa, żółtkiem, natką i przyprawić. Ugnieść wszystko. Przykryć i schować do lodówki na co najmniej 30 min. Wyjąć mięso
Tureckie Przepisyzmieloną łopatkę, doprawiam ją solą pieprzem i dodaje jajko.Mieszam farsz i zostawiam na 30 minut by przeszło przyprawami . Gotuje ryż w osolonej wodzie( 4 szklanki wody daje). Ugotowany ryż przemywam pod bieżącą wodą i zostawiam na sicie na chwilkę by odsączył się z wody. Dodaje ryż do mięsa, mieszam i nakładam farsz na przygotowane liście kapusty. Zwijam
Różowa kuchnia