Składniki: ryż 1 woreczek, kurkuma mielona 1 łyżeczka, mięso mielone indycze 20 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka(...)cukinia 1 większa/biała, ogórek gruntowy 2 średnie, pomidory 3 większe, twaróg 25 dag/półtłusty, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy, ugotowany odcedzić z wody w woreczku - mięso z indyka podsmażyć z na oleju, przestudzone włożyć do miski, wymieszać z ryżem, kucharkiem, pietruszką
W Mojej Kuchni Lubięjest krupnik. Jak wiadomo nie od dziś, ryż ma właściwości korkujące, dlatego ze sporego arsenału zbóż (obok jest jeszcze kasza jaglana i jęczmienna, najlepsze do krupniku) wybrałam właśnie ryż. Jest to jeden ze sposobów gotowania krupniku, bo jak to mówią, co dom to inny krupnik. Ten konkretny przekazała mi mama, jak większość klasycznych, domowych przepisów zresztą. Ponoć będąc(...)nawet dla mniejszego dziecia, jeśli tylko zamiast na wywarze z kurczaka, zrobimy go na bulionie warzywnym. Krupnik 3 skrzydełka kurczaka 1 wątróbka indycza 5 szklanek wody 1 szklanka ryżu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek jasnej części pora pół pęczka natki z pietruszki kilka ziaren pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Kurczaka i wątróbkę dokładnie umyć, wrzucić do wody, razem
Przepysznik - BLW i nie tylkopietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min. Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy(...)około 15-18 minut. Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule. Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu, a kurczak i owoce morza dobrze się ugotowały. Ryż powinien być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki opór. Serwujemy paellę z posiekaną natką
Smaki Przyprawy i Kolorymalutka lub 1/5 dużej - ząbek czosnku - 1/4 pora - sok z połowy cytryny - łyżeczka maggi PRZYPRAWY: - kminek 1/2 łyżeczki - chilli 1/2 łyżeczki - papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie 40g PRZYGOTOWANIE: +ryż według instrukcji na opakowaniu. 1) Posiekaj wszystkie warzywa na drobne kawałki oraz kurczaka potnij na mniejsze kawałki. 2) Na patelnię wylej(...)Pokrojonego kurczaka wymieszaj z curry. 5) Na patelnię dodaj cytrynę, chilli, maggi i kurczaka. 6) Smaż i mieszaj do miękkiego i gotowego do jedzenia kurczaka :) 7) Podawaj z ryżem SMACZNEGO! CAŁOŚĆ MA OK: 320kcal
fitolarun.blogspot.comkilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, włożyć udko i skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele(...)dodaję mleka ani śmietany, lecz można. Także jeżeli ktoś woli taki wariant zupy pomidorowej, wystarczy dodać te składniki. Śmietanę rozrobić zupą w kubku, dopiero dodać do zupy. Osobno ugotować ryż lub makaron - przed podaniem nałożyć do talerza i nalać zupy. Można posypać świeżą pietruszką. Smacznego
W kuchni u Moniki1szklanka wody, 3 łyżki masła, 1cukier waniliowy, 6 dużych jablek, 6 łyżeczek cynamonu, masło do wysmarowania formy, cukier puder do posypania, śmietana (niekoniecznie). Przygotowanie: Zagotować mleko z wodą,wrzucić ryż i ugotować do miękkości. Jabłka obrać i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach, dodać do nich 3 łyżki masła i cukier waniliowy. Razem gotować, zrobić mus. Lecz nie do końca rozgotować jabłka. Ułożyć na przemian ryż i jabłka aż do wyczerpania. Jabłka posypywać cynamonem. Na zdjęciu ostatnią warstwą jest ryż, który również został posypany cynamonem. Na koniec można posypać dodatkowo cukrem pudrem. Tuż przed podaniem
W kuchni u Monikirazem wykorzystałam ryż, który pozostał mi z poprzedniego dnia oraz świeżą marchewkę. Kotleciki są sycące, idealne na piątkowy obiad lub na kolację. Składniki: 100g ryżu, 2 cebule, 2 duże marchewki, 4 jajka, pęczek szczypioru, łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz. Wykonanie Ryż ugotować do miękkości(...)osolonym wrzątku. Odcedzić. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku
Z miłości do słodkościwysmarowania naczynia, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wysypujemy równomiernie ryż. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy wystudzony bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą polewamy zapiekankę. Mozarellę ścieramy na tarce. Posypujemy nią wierzch zapiekanki. Całość posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy
Pobite gary Barbaryrozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory(...)zalewamy całość bulionem, by przykryć wszystkie składniki. Na "wolnym ogniu", pod przykryciem zostawiamy nasze risotto z 10 minut. Później odkrywamy, by zredukować płyn, jeśli będzie go za dużo. Jeśli ryż pochłonie wcześniej bulion, to dolewamy trochę i gotujemy pozostałe 5 min. Łącznie ryż potrzebuje ok. 15 minut, by być miękkim. Na koniec dolewamy odrobinę mleka, jeśli użyliśmy świeżej
Karczma Honoriettygłąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy(...)passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUstanowiły dodatek do każdego obiadu, ale ja za kartoflami w takiej formie nie przepadam. Dlatego bardzo często zastępuje je innymi dodatkami. Jak ryż curry na przykład. :) SMAŻONY RYŻ CURRY Składniki: - 1 torebka ugotowanego ryżu - 1 cebula - przyprawa curry - masło Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy. Gdy zacznie nabierać kolorów, wrzucamy ryż. Mieszamy i doprawiamy sporą ilością curry (ja daję na pewno 1 łyżkę, jak nie więcej - robię to "na oko"). Podsmażamy przez chwilę (uwaga, bo zbyt długie smażenie sprawi, że będzie supertwardy) i podajemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce) 1 łyżka oleju sezamowego olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy) Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki. Cebulę obrać, przekroić(...)woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić. Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie
Kuchcik gotujestopni i piec przez ok 15 minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn - ok 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć krótko. Dodać ajwar i wszystko dobrze wymieszać(...)doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i wymieszać z ryżem oraz upieczonym i rozgniecionym miąższem bakłażana. Skontrolować smak i w razie czego doprawić. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Farszem nadziewać bakłażanki. Na wierzch położyć trochę serka i zapiec w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Skórka bakłażanów powinna być miękka i dać się
Kulinarne Inspiracjenatomiast polecam dodać imbir i cynamon, już na sam początek gotowania. Najlepiej od razu ugotować sporą porcję, bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez parę dni. Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki garam masali - 100g ugotowanej czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki imbiru - ząbek czosnku(...)pozostałe przyprawy i fasolę; gotować przez 7 minut - Marchewkę i dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w garnku na parze (ok. 5 minut) - Awokado posiekać w kostkę, dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal posypać posiekaną natką i skropić oliwą, przełożyć obok ryżu - Dodać warzywa z pary. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaKotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki kuminu (ugotowanej lub z puszki(...)świeżo mielony pieprz - ½ cebuli - łyżeczka mąki Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę i sól - 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek - Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć je na odrobinie oliwy, z dodatkiem kuminu i kolendry - Fasolę zmiksować na pastę, dodać podsmażoną cebulę z resztą przypraw, wymieszać - Z masy uformować kotlety (ręce opłukać pod zimną
Wegańska kuchnia orientalna