ryż - 22970 przepisów (strona:192/1532)

Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 247

dekoracji olej do smażenia wykałaczki Gotujemy brokuły z dodatkiem łyżeczki cukru bez przykrywania pokrywką (by nie straciły kolor). W tym czasie gotujemy ryż wg wskazówek producenta. Ugotowany ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 179

wrzucamy różyczki brokuła i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze. Kulki ryżow e : W tym czasie gotujemy też ryż wg wskazówek producenta. Ugotowany ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki(...)ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi oraz kurczakiem. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z kapusty włoskiej 235

kapusty włoskiej Farsz: 2 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego 2 cebule 20 dag pieczarek   sól, pieprz majerane k przyprawa do gołąbków Sposób przygotowania: 1. R obimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku(...)miękkości. Studzimy i przekładamy do miski. 2 . Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrze wamy olej, dajemy pieczarki i d u simy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu. 3. Cebulę s iekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.   4. Mięso smażymy na patelni, aż straci suro wość. Doda jemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem

Kuchnia domowa Ani
Zupa ogórkowa 179

tarce jarzynowej). 2. Do gotujące g o się wywaru dodajmy warzywa, ziele a n gielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości. 3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy , aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na ta rce jarzynowej. 4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia o górków do smaku

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka ryżowa z brokułem i kurczakiem 354

kosteczkę. 2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru na półtwardo. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany zimną wodą ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy ok 15 minut, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy patelnię z ryżem na ciepłym palniku jeszcze na 10 minut

Kuchnia domowa Ani
Faszerowane papryki z mięsem 198

rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, szpinak,   posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki.  W trakcie

Stare Gary
Risotto ze szparagami 134

mięty posiekać. 2. W dużym rondelku podsmażyć pokrojony boczek, dodać oliwę i pokrojoną cebulę i kilka minut dusić aż cebula zmięknie. Doprawić pieprzem. Wsypać ryż i mieszać aż ryż zrobi się szklisty. Podlać odrobiną bulionu i mieszać aż cały płyn się wchłonie. Czynność powtarzać do momentu aż ryż zrobi się miękki – około 20 min. Należy pamiętać

UgotujmyTo.pl
Kotlety ryżowe z kurczakiem 349

niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * bułka tarta(...)łyżki * olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia. Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło , ma być tylko

Ostra na Słodko
Kushari / Kuszari 163

cukier * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt DODATKOWO : * oliwa   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makarony gotujemy al dente / odcedzamy. Przepłukaną soczewicę i ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ryż kotujemy na sypko. SOS: Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru. Dusimy na bardzo wolnym ogniu. Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany(...)czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Nakładamy makaron , na to ryż , soczewicę zmieszaną z ciecierzycą i obficie polewamy gorącym sosem. Smacznego

Ostra na Słodko
BIRJANI Z KURCZAKA 309

smak będzie intensywniejszy ). W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy szafran. Na patelni roztapiamy ghi i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Połowę porcji odkładamy do osobnego naczynia. Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody. Dodajemy kminek, cynamon i pieprz, gotujemy al dente. Ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z resztą soli. Na patelnię z podsmażoną cebulą dodajemy zamarynowanego kurczaka(...)posiekaną chili. Wlewamy sok z cytryny i mleko z szafranem. Dodajemy ryż i pozostałe składniki z cebulą i ghi. Dokładnie przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości. Podajemy natychmiast! Smacznego

Ostra na Słodko
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 269

chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż na sypko.  Kulki ryżowe: półtorej szklanki ryżu , 2 jajka , 3 średnie marchewki , mały pęczek zielonej pietruszki , 1 łyżeczka kurkumy , sól , pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do obtoczenia kulek. Ryż podzielić na połowę. Jedną część ugotować(...)osolonej wodzie, drugą w osolonej i z dodatkiem kurkumy, która nada pięknego koloru. Wystudzić. Marchew ugotować w łupince, obrać i pokroić w cienkie słupki. Pietruszkę posiekać niezbyt drobno. Połowę ryżu delikatnie wymieszać z jednym jajkiem i z marchewką - przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 157

Dzisiaj ryż w innym wydaniu. Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw. Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie. Potrzebne składniki: -torebka ryżu 100 g -filet z kurczaka -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki jogurtu naturalnego -odrobina sody oczyszczonej -przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz) -warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska(...)delikatu do mięs i warzywka. Miksujemy, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki pszennej i sody  na czubeczek łyżeczki i miksujemy.    Do zmiksowanej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy.    Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując  spore placki. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Dietetyczny, naturalnie słodki sos / serek morelowy 157

które zawierają dużą ilość błonnika i witamin. Dzisiaj nie miałam ochoty na owsiankę, więc postanowiłam zalać nim ryż preparowany. Śniadanko było naturalnie słodkie, lekkie, a jednocześnie sycące :)   ~ Ryż preparowany z serkiem morelowym, pyłkiem kwiatowym i suszonymi morelami ~ Składniki: 100g serka twarogowego 50ml maślanki morele suszone + 35g ryżu preparowanego pyłek kwiatowy morele suszone Aby powstał nasz dietetyczny naturalnie(...)słodki sosik wystarczy, że zmiksujemy ze sobą: morele, serek i maślankę. Polewamy nim ryż preparowany, dodajemy pokrojone morele i posypujemy pyłkiem kwiatowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 180

sól, pieprz garść świeżego koperku  łyżka oleju rzepakowego  Sposób przyrządzenia:  Ryż gotować wg przepisu na opakowaniu, czyli na moją proporcję 2 szklanki wody ma szklankę ryżu na bardzo małym ogniu raz na jakiś czas mieszając. Kiedy będzie już miękki i woda odparuję, ja robię jeszcze babcinym sposobem czyli zawijam w folię, ręcznik i pod pierzynkę. Sprawdza(...)się nie tylko w przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty

pieprzny smaczek
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 175

płatków kukurydzianych przyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi) Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu) 2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 3. Cebulę siekamy. 4. Do kukurydzy dodajemy jajko (30 g) i blendujemy na gładko. 5. Płatki kukurydziane przesypujemy do torebki i kruszymy(...)pomocą tłuczka/zgniatamy. 6. Do jajka z kukurydzą dodajemy odciśniętą z soku marchewkę (porządnie odciśniętą), cebulę, ostudzony ugotowany ryż oraz przyprawy i ew. cukier/stevię. 7. Mieszamy, wygniatamy, dodajemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy. 8. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe "wałeczki" (dłonie moczymy często, po ulepieniu każdego "sticksa") i obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. 9. Pałeczki układamy

Malowane smakiem

Proponowane wyszukiwania