ryż - 22970 przepisów (strona:201/1532)

Curry z kurczaka (Madras) / Chicken Madras 107

pasty madras, 1/2-3/4 szklanki wody, kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego do smaku, kilka łyżeczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki na ryż z warzywami: 100 g ugotowanego ryżu, pół czerwonej papryki, pół czerwonej cebuli, mała starta na wiórki marchewka, 2 ząbki czosnku, kilka łyżeczek chutney z mango (do smaku), sól, pieprz Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, zrumienić(...)Zalać całość wodą i pomidorami. Dusić na małym ogniu do redukcji płynu i miękkości mięsa. Wlać śmietankę do smaku, posypać ziołami. Warzywa pokroić w kostkę, smażyć do miękkości. Dodać ryż, dokładnie wymieszać. Dodać chutney z mango, sól i pieprz do smaku. CHICKEN MADRAS RECIPE: 500 g of chicken breast, 1 can of tomatoes, 1 onion, 1 tsp of madras

Lekcje w kuchni
Amarantus gotowany 108

szkl ryżu dzikiego 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki 1-2 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno lub masła Jak zrobić amarantusem gotowany: Najpierw ryż brązowy oraz dziki i amarantus wsypujemy do miski. Następnie zalewamy wodą i płuczemy, odcedzamy na sicie. Potem ziarna wrzucamy do garnka i zalewamy 3,5 szklankami wrzątku. Następnie solimy

Dorota Smakuje
Pałki z kurczaka pieczone na ryżu z warzywami 149

olejem. Wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin lub chociaż kilkanaście minut jeśli nie masz czasu. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wsypać ryż, na niego warzywa (nie muszą być rozmrożone), a pomiędzy poukładać pałki(...)kurczaka. Wszystko zalać bulionem lub wodą uważając, by nie zmyć przypraw z kurczaka. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut.   Artykuł Pałki z kurczaka pieczone na ryżu z warzywami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Ciasto ryżowe bez pieczenia 112

nutellę, masło i 3 łyżki śmietanki umieszczamy w misce lub garnku i rozpuszczamy na parze często mieszając. Należy pamiętać aby naczynie z czekoladą nie dotykało wody. Rozpuszczonych składników wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną(...)folią i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie lekko uciskając.Odstawiamy do lodówki na ok 1/2 godz aby stężało. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy już ryż stężeje smarujemy go masa kajmakową Śmietanę ubijamy, a kiedy jest już sztywna dodajemy cukier puder i ostudzona żelatynę. Wykładamy śmietanę na masę kajmakową.  Posypujemy pozostałą starta czekoladą

Krylowa Kuchnia
Gołąbki bez zawijania 127

papryczek chilli (można zastąpić chilli w proszku) sól pieprz zioła prowansalskie 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  Ryż ugotować w posolonej wodzie..Kapustę posiekać drobno, posolić i odstawić aby puściła(...)Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę odcisnąć z soku i dodać do zmielonego mięsa. Cebulkę posiekać i zeszklić, dodać do mięsa. Następnie dodać kaszę, jajka, ugotowany ryż i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki i smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Sos. Cebulkę i czosnek obrać , posiekać i zeszklić, następnie

Krylowa Kuchnia
Papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami 124

oleju 1 średnia cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Paprykę umyć, odciąć jej górną część, wyciąć gniazda nasienne oraz białe błony. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Różyczki kalafiora(...)umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Pomidory wyjąć z oleju, odsączyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, smażyć 5 minut. Następnie dodać ugotowany ryż, kawałki kalafiora, paski pomidorów oraz 2 łyżki oleju z zalewy i zioła prowansalskie. Całość przemieszać, smażyć 3-4 minuty, na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciepłym nadzieniem

niecodziennikpary
Buraki stir fry z ryżem i tuńczykiem 118

rozgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy buraki, solimy. Potem podsmażamy, mieszając buraki przez ok 1-2 minuty. Następnie do buraków dodajemy ugotowany ryż. Tuńczyka jeśli jest w sosie własnym odciskamy(...)jeśli w oleju dodajemy razem z olejem. Potem ogórki kroimy w kostkę i dodajemy. Finalnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku. Artykuł Buraki stir fry z ryżem i tuńczykiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zapiekanka burrito z wołowiną, fasolą i ryżem. Ale Meksyk! PRZEPIS 221

ugotuj i dokładnie odsącz. Dodaj odłożoną zalewę pomidorową, paprykę w proszku i kumin, dokładnie wymieszaj. W brytfance najpierw ułóż warstwę sosu (mniej więcej połowę), posyp serem, wyłóż cały ryż, na nim rozłóż resztę sosu, posyp pozostałym serem. Zapiekaj około 30 minut w temp. 180 stopni. Artykuł Zapiekanka burrito z wołowiną, fasolą i ryżem. Ale Meksyk! PRZEPIS pochodzi

Kulinarna Polska
Risotto ze szpinakiem i czerwoną soczewicą (Risotto con spinaci e lenticchie rosse) 167

peperoncino  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie risotto rozpoczynamy od przepłukania soczewicy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na 1 łyżce masła i 2 łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy(...)minut. Dodajemy soczewicę. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 15 minut. Do ryżu dodajemy liście szpinaku i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 3-4 minuty

La grande e la piccola cuoca