inspirowana gołąbkami. Zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze w gołąbkach. Składniki: mięso mielone (0.5kg) cebula (2) marchewka (3) kapusta włoska (1 mała główka) pomidory w puszce (2) ryż (100g) papryka w proszku liście laurowe ziele angielskie olej sól oraz pieprz Sposób przygotowania: Mięso razem z cebulą przesmażyć na oleju, dodać posiekaną kapustę oraz startą marchewkę i smażyć(...)wszystko jeszcze 5 min. Do garnka wsypać ryż, pomidory i paprykę w proszku. Wymieszać, wlać wodę (ja dodałam wodę z kostką rosołową) zagotować, doprawić solą i pieprzem, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotować wszystko pod przykryciem ok. 30 minut aż kapusta zmięknie, a ryż rozpadnie się, nadając zupie odpowiednią konsystencję. Autor przepisu: Roksana Englert Artykuł Zupa
Wasze PrzepisySkładniki: ryż 3 woreczki, pieczarki 70 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sól 1-2 łyżeczki, tarta bułka 1-1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba Ryż ugotować w nie osolonej wodzie(...)oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem, do cebuli dodać pieczarki, kostkę rosołową i podsmażać z 10 minut na średnim ogniu co jakiś cza mieszając. Wystudzone pieczarki dodać do ryżu, wsypać sól, pieprz ziołowy i czarny, paprykę słodką, natkę pietruszki. Wsypać tartą bułkę, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić. Na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano
W Mojej Kuchni Lubięwykorzystaliśmy masę mięsno-warzywną do zrobienia stir fry z kapustą . Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka ugotowanego pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny(...)starte ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru Ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz dokładnie ryż na sicie, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj, gotuj 18-20 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, dodaj masło lub oliwę, posól, wymieszaj. Krok 2 W międzyczasie Przełóż ugotowaną kaszę i posiekaną z grubsza cebule
Niedzielny kucharzCzasami najprostsze połączenia są najlepsze! Ale jak doda się ryż dziki z parboiled to wychodzi o niebo lepiej Polecam pyszną sałatkę z ryżem. Co nam trzeba? 2 torebki ryżu Kupiec gotujemy. oliwki zielone-10 sztuk posiekanych 100g żółtego sera pokrojonego w kosteczkę 3 jajka pokrojone w kosteczkę tuńczyk w oleju-puszka średnia cebula pokrojona w kosteczkę 200g kukurydzy konserwowej(...)pieprzu czarnego i słodkiej papryki Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy i zajadamy! Proste i szybkie! Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Sałatka tuńczykowa z ryżem first appeared on Latosiowy
Latosiowydomprzytłacza, tylko podkreśla smak wszystkich składników. Dodatki do farszu . Żeby urozmaicić farsz, warto dodać do niego jeszcze inne warzywa niż tylko pomidory. Polecam kukurydzę, czarną fasolę, groszek. Opcjonalnie: ryż . Najczęściej przygotowuję farsz wyłącznie z mięsem i warzywami. Możecie jednak dodać do niego ryż lub kaszę, które zwiększą wartość odżywczą całego dania. To też dobra metoda ratunku, jeśli brakuje(...)paprykę możecie podawać solo, bez żadnych dodatków – to solidna porcja warzyw i chudego białka. Jeśli jednak czujecie, że przydałoby się coś obok na talerzu, proponuję: ulubioną kaszę lub ryż gotowane lub pieczone warzywa sałata z lekkim sosem vinegret Drukuj Papryka faszerowana mięsem mielonym Pyszny i prosty przepis na obiad z mięsa mielonego i dużej ilości warzyw. Idealny
Na-talerzu.plDzień dobry :-) Dawno u nas żadnych zapiekanek nie było. Trzeba było trochę oczyścić lodówkę z rzeczy, których zostało po trochu. Tak powstała zapiekanka z ryżem, kiełbasą, papryką, suszonymi pomidorami i oliwkami. Żeby było smacznej dodałam trochę curry, wierzch starta mozzarella. Wyszło bardzo smakowicie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 3 torebki ryżu u mnie jaśminowy 1 laska kiełbasy(...)mniejsza papryka kilka oliwek czarnych i zielonych kilka suszonych pomidorów 1 cebula sól pieprz natka pietruszki starta mozzarella 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 2. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki i wrzucamy do cebulki. Smażymy. Dodajemy 1/2 łyżeczki curry. 3. Pomidory kroimy w paski
kruche babeczkiprzepisie. Glazurowane pulpety zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka ugotowanego pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny(...)starte ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru Ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz dokładnie ryż na sicie, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj, gotuj 18-20 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, dodaj masło lub oliwę, posól, wymieszaj. Krok 2 W międzyczasie Przełóż ugotowaną kaszę i posiekaną z grubsza cebule
Niedzielny kucharzlubię robić:) Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych, robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem i zalene sosem pomidorowym a ostatnio wypróbowałam przepis na gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Smak gołąbków i znacznie mniejsze nakłady pracy. Idealnie. Ja swoje gołąbki zrobiłam z mięsa(...)indyka i zjadłam z surówką, więc było lekko i dietetycznie. Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 350 g kapusty 100 g ryżu 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 2 cebule 1 łyżka oleju 500 ml passaty pomidorowej 200 ml smietany sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Ryż
Smaczny zeszytdomu użyj mocnego, kolorowego alkoholu: może być whisky, brandy, koniak, oczywiście w mniejszych ilościach – mały kieliszek wystarczy. Strogonoffa zazwyczaj podaje się z makaronem, my proponujemy coś zupełnie innego: ryż z kalafiora. Po pierwsze jest zdrowszy niż kluski, a poza tym doskonale współgra z sosem. Jest delikatny jak puch i ma bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Ryż(...)jeśli masz bulionie) – pół szklanki. Dodaj łyżeczkę przecieru oraz upieczone mięso pokrojone w cieknie paski. Duś do momentu a sos zgęstnieje. Podawaj z makaronem, lub lanymi kluskami, albo ryżem z kalafiora – przepis na wersję smażoną znajdziesz tutaj , a pieczoną tutaj . Smacznego! Artykuł Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSkładniki: Mięso mielone 400 g Ryż 200 g Pomidory krojone w puszce Cebula Pieczarki 250 g Groszek konserwowy szklanka Ser żółty150 g Sól Pieprz Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Przygotowanie: Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. 3-4 minuty krócej niż jest na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się(...)puszki i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia. Do naczynia żaroodpornego przekładamy farsz z patelni . dodajemy ugotowany ryż oraz groszek konserwowy. Całość mieszamy. Na koniec połowę sera dodajemy do zapiekanki i mieszamy, a pozostałą część posypujemy po wierzchu dania. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
Kulinarne przygodyPolecam podać z ulubionym sosem, najlepiej na bazie jogurtu greckiego i sałatką. U nas była na obiad, ale można i na śniadanie i na kolację. Polecam. Potrzebujemy: 20 dag ryżu Basmati od Kupiec 1 większa cebula 1 średnia marchewka olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku gałka muszkatołowa mielona według uznania szczypiorek posiekany według uznania(...)lekko przyrumieniona dodajemy marchewkę i ponownie chwilę przesmażamy. Następnie przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości warzyw, można podlać odrobiną gorącej wody, a gdy warzywa będą miękkie wodę odparować. 2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Ugotowany wyjmujemy do miseczki. 3. Jajka roztrzepujemy z przyprawami. 4. Do warzyw dodajemy ryż i posiekany szczypiorek, dokładnie mieszamy
Izabelawkuchnipokładzie łodzi rybackiej za sprawą jednego chciwego żeglarza. Pascual był kucharzem na pokładzie tej łodzi rybackiej i regularnie podawał marynarzom dania z paelli, jednak kapitan łodzi tak bardzo kochał ryż do paelli, że często zjadał więcej niż przydział mu się należny, przez co inni żeglarze mieli mniejsze porcje. Próbując powstrzymać kapitana, przed taką chciwością i obżarstwem, Pascual zmienił ryż(...)się fideuá. Choć ciężko zweryfikować czy opowieść jest prawdziwa, czy jest tylko legendą, nie zmienia to faktu, że Fideuà jest pyszna. Różnic między Paellą a Fideuà to nie tylko ryż i makaron, pierwsze z dań można zrobić z mięsem, Fideuà jest tylko z owocami morza. Mój przepis jest domowy, nie z restauracji czy książek kucharskich, mam przyjemność pracować
RafalCookKrokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony(...)łyżeczki soli Nadzienie: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 100 g ryżu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka 200 g bułki tartej olej
Kuchnia MagdaLenyKrokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony(...)łyżeczki soli Nadzienie: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 100 g ryżu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka 200 g bułki tartej olej
Kuchnia MagdaLenyhreczką stoi”, ponieważ kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy Leżajsk został(...)Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów
Trzeci talerz