ryż - 22970 przepisów (strona:204/1532)

Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 82

przepisie. Glazurowane pulpety zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka ugotowanego pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny(...)starte ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru Ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz dokładnie ryż na sicie, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj, gotuj 18-20 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, dodaj masło lub oliwę, posól, wymieszaj. Krok 2 W międzyczasie Przełóż ugotowaną kaszę i posiekaną z grubsza cebule

Niedzielny kucharz
Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym 96

lubię robić:)  Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych,  robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem i zalene sosem pomidorowym a ostatnio wypróbowałam przepis na gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Smak gołąbków i znacznie mniejsze nakłady pracy. Idealnie. Ja swoje gołąbki zrobiłam z mięsa(...)indyka i zjadłam z surówką, więc było lekko i dietetycznie. Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 350 g kapusty 100 g ryżu 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 2 cebule  1 łyżka oleju 500 ml passaty pomidorowej  200 ml smietany sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Ryż

Smaczny zeszyt
Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora 107

domu użyj mocnego, kolorowego alkoholu: może być whisky, brandy, koniak, oczywiście w mniejszych ilościach – mały kieliszek wystarczy. Strogonoffa zazwyczaj podaje się z makaronem, my proponujemy coś zupełnie innego: ryż z kalafiora. Po pierwsze jest zdrowszy niż kluski, a poza tym doskonale współgra z sosem. Jest delikatny jak puch i ma bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Ryż(...)jeśli masz bulionie) – pół szklanki. Dodaj łyżeczkę przecieru oraz upieczone mięso pokrojone w cieknie paski. Duś do momentu a sos zgęstnieje. Podawaj z makaronem, lub lanymi kluskami, albo ryżem z kalafiora – przepis na wersję smażoną znajdziesz tutaj , a pieczoną tutaj . Smacznego! Artykuł Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym 87

Składniki:  Mięso mielone 400 g Ryż 200 g Pomidory krojone w puszce Cebula Pieczarki 250 g Groszek konserwowy szklanka Ser żółty150 g Sól Pieprz Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Przygotowanie: Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. 3-4 minuty krócej niż jest na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się(...)puszki i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia. Do naczynia żaroodpornego przekładamy farsz z patelni . dodajemy ugotowany ryż oraz groszek konserwowy. Całość mieszamy. Na koniec połowę sera dodajemy do zapiekanki i mieszamy, a pozostałą część posypujemy po wierzchu dania. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni

Kulinarne przygody
Ryżowa frittata i zadanie ambasadorskie Kupiec 140

Polecam podać z ulubionym sosem, najlepiej na bazie jogurtu greckiego i sałatką. U nas była na obiad, ale można i na śniadanie i na kolację. Polecam. Potrzebujemy: 20 dag ryżu Basmati od  Kupiec 1 większa cebula 1 średnia marchewka olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku gałka muszkatołowa mielona według uznania szczypiorek posiekany według uznania(...)lekko przyrumieniona dodajemy marchewkę i ponownie chwilę przesmażamy. Następnie przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości warzyw, można podlać odrobiną gorącej wody, a gdy warzywa będą miękkie wodę odparować. 2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Ugotowany wyjmujemy do miseczki. 3. Jajka roztrzepujemy z przyprawami. 4. Do warzyw dodajemy ryż i posiekany szczypiorek, dokładnie mieszamy

Izabelawkuchni
Domowa Hiszpańska Fideuà Faceta w Kuchni 86

pokładzie łodzi rybackiej za sprawą jednego chciwego żeglarza. Pascual był kucharzem na pokładzie tej łodzi rybackiej i regularnie podawał marynarzom dania z paelli, jednak kapitan łodzi tak bardzo kochał ryż do paelli, że często zjadał więcej niż przydział mu się należny, przez co inni żeglarze mieli mniejsze porcje. Próbując powstrzymać kapitana, przed taką chciwością i obżarstwem, Pascual zmienił ryż(...)się fideuá. Choć ciężko zweryfikować czy opowieść jest prawdziwa, czy jest tylko legendą, nie zmienia to faktu, że Fideuà jest pyszna. Różnic między Paellą a Fideuà to nie tylko ryż i makaron, pierwsze z dań można zrobić z mięsem, Fideuà jest tylko z owocami morza. Mój przepis jest domowy, nie z restauracji czy książek kucharskich, mam przyjemność pracować

RafalCook
Krokiety po meksykańsku 115

Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony(...)łyżeczki soli Nadzienie: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 100 g ryżu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka 200 g bułki tartej olej

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety po meksykańsku 115

Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony(...)łyżeczki soli Nadzienie: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 100 g ryżu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka 200 g bułki tartej olej

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 116

hreczką stoi”, ponieważ kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy Leżajsk został(...)Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów

Trzeci talerz
Fit faszerowana papryka z zielonym groszkiem i kurkami 91

Paprykę faszerowaną oboje z mężem bardzo lubimy. Postanowiłam przygotować jej lżejszą wersję biały ryż zamieniłam na brązowy a tłuste mięso wieprzowe zastąpiłam słodziutkim, zielonym groszkiem i delikatnymi kurkami. Danie nadal jest syte jak w pierwotnej wersji. Delikatny groszek idealnie komponuje się z kurkami i słodką papryką. Całość podałam z naturalnym jogurtem. 4 średnie czerwone papryki 100 g brązowego ryżu(...)ząbek czosnku 1/4 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz olej w spray'u lub łyżka oleju rzepakowego Ponad to: 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej włoszczyzny sól jogurt naturalny Ryż ugotować w posolonej wodzie na półtwardo i odstawić do ostygnięcia. Kurki oczyścić i wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok 15 minut. Papryki umyć, odciąć ich górę i pozbawić gniazd

Krylowa Kuchnia
Risotto z ricottą i pieczarkami z dyniowym purée 83

400kcal, B: 12,6g, T: 11,4g, W: 58,5g. Składniki: – 600ml bulionu warzywnego (lub 600ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 300g ryżu Arborio – 300g pieczarek – 300g dyni – 2 cebule – 100g ricotty – 100ml białego, wytrawnego wina – 50g surowego boczku w plastrach (można pominąć) – 35g tartego parmezanu(...)łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zeszklenia. Wsypujemy ryż i tostujemy 2 minuty. Wlewamy wino, a gdy ryż je wchłonie wlewamy bulion i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. W rondelku umieszczamy obraną i pokrojoną

Be Fit Be Strong
Zupa dyniowa z ryżem 112

kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki: 1 kg dyni duża marchew lub 2 średnie korzeń pietruszki kawałek selera większa cebula 1/3 szklanki suchego ryżu (około 70 g) olej lub oliwa sól i pieprz (lub ulubione przyprawy) świeża natka pietruszki lub majeranek   Dynię obierz, przekrój, wyjmij gniazdo nasienne – miąższ pokrój w dużą kostkę(...)samego rondla ponownie wlej łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone lub starte na dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler) . Obsmaż je przez chwilę, a następnie wsyp ryż, wlej zmiksowaną dynię i dodatkowo 1,5 wody lub bulionu. Gotuj przez 15-20 minut mieszając co chwilę. Na koniec dopraw do smaku i wrzuć posiekaną natkę pietruszki

Kulinarny S.O.S.
Tajskie zielone curry z krewetkami 115

danie pastę tą rozrzedza się mleczkiem kokosowym, które dodaje łagodności. Resztę wedle upodobań tworzą ulubione dodatki, przykładowo chrupiące warzywa: groszek cukrowy, cukinia, ogórek, marchewka. Tajski specjał serwuje się z ryżem lub makaronem ryżowym, nie może też zabraknąć dekoracyjnych cząstek limonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tajskie zielone curry z krewetkami i ryżem 5 od 13 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne(...)świeżego łososia wyfiletowanego 300 ml mleczka kokosowego 1 czerwona papryczka chili 1/2 czerwonej papryki 50 g groszku cukrowego 2 limonki garść listków bazylii azjatyckiej garść orzeszków ziemnych 200 g ryżu jaśminowego sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. PASTA CURRY Łodygi trawy cytrynowej zgnieć, rolując je na przykład wałkiem kuchennym, pomoże

ProstePesto.pl
Kurczak gotowany na patelni: 3 szybkie przepisy, tytanowa patelnia Woll 91

łyżki cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki gęstego sosu Teriyaki około 600g kurczaka (udka, podudzia, filety pokrojone na kawałki) Do podania: ziarna sezamu, szalotka posiekana w ukośne plasterki, ryż Przepis: Krok 1. W miseczce dokładnie wymieszać czosnek, sos sojowy, mirin, ocet i cukier. Przebić udka kurczaka ostrym nożem. Dzięki temu sos wchłonie się do wnętrza mięsa. Krok(...)kurczaka powinien być równomiernie pokryty gęstym i lśniącym sosem Teriyaki. Przed podaniem, kurczaka z patelni posypać sezamem, posiekaną kolendrą lub posiekaną dymką wraz ze szczypiorkiem. Do potrawy można podać ryż lub warzywa i ulubione surówki. Kurczak Teriyaki z patelni. SMAŻENIE I DUSZENIE Delikatny kurczak duszony na patelni w kremowym sosie z czosnkiem i karmelizowaną cebulą. Składniki: 2-3 duże

Moja Książka Kucharska
Pieczone pałki z kurczaka na ryżu 84

łyżki Zalewa: Masło 50 g Koncentrat pomidorowy 100 g Woda 2 i 1/2 szklanki Cukier łyżeczka Pieprz 1/2 łyżeczki Dodatki: Papryka czerwona 1/2 Papryka zielona 1/2 Cebula mała Ryż szklanka Przygotowanie:  Kurczaka przyprawić dodać oleju. wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Przygotować zalewę. Do garnka(...)wlewamy ciepłą wodę, dodajemy masło koncentrat, cukier oraz pieprz. Całość zagotowujemy. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, Układamy pałki z kurczaka, wsypujemy warzywa. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczmy ok. 75 minut, aż mięso będzie miękkie a ryż wchłonie wodę. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania