czas mieszając. Następnie dorzucamy ryż i smażymy mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem, ok. 1-2 minuty. Następnie dolewamy białe wino, mieszamy i czekamy do odparowania. Do ryżu dolewamy porcjami gorący bulion (po ok.1/2 szklanki). Gotujemy co jakiś czas mieszając, do odparowania prawie całej cieczy, wówczas dolewamy kolejną partię bulionu. I tak do momentu aż ryż będzie
Smaczne Zdrowekawałek selera biała część pora 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 4 łyżki oleju śmietana szczypta cukru sól , pieprz ryż, makaron Wszystkie warzywa obrać i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na cienkie plasterki.W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cały czas mieszając smażyć(...)dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszając smażyć przez dwie minuty. Dodać do zupy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. dodać śmietankę i wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem
Moje domowe kucharzenieChińskie smaki które przygotuje bardzo szybko. Ryż gotuję się a my działamy z resztą. Bardzo lubię smaki słodko kwaśne. Teraz papryka(...)jest najlepsza a fasolkę możemy kupić świeżą. Polędwica robi się w mig. Jak dla mnie może być na obiad i kolację. Uwielbiam przenosić się w azjatyckie klimaty. 2 woreczki ryżu białego z dzikim 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 25 dkg fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbek czosnku 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki octu
wesoła kuchniakukurydzy - 200g pieczarek - 2 papryki - 1 cebula - 2 łyżki oleju - curry, pieprz i sól - natka pietruszki 🍜Wersja standard: 300g chudego schabu/piersi z kurczaka 🌿Wersja wege: bez mięsa Sposób przygotowania: - ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu - pieczarki pokrój wraz z cebulką i podsmaż na łyżce oleju - w garnku blenduj pomidorki pelati, następnie przypraw i wsyp kukurydzę - usmażone warzywa dodaj(...)garnka z pomidorami i kukurydzą - na tej samej patelni podsmaż pokrojony schab na łyżce oleju (jeżeli nie korzystasz z wersji wege🌿) - wszystko razem wymieszaj w garnku wraz z ugotowanym ryżem i podsmażonym schabem Danie udekoruj szczypiorem lub natką pietruszki . SMACZNEGO! Jedliście już kiedyś jakiekolwiek hiszpańskie danie? Jakie jest Wasze ulubione? A może byliście w hiszpańskiej restauracji i próbowaliście dania
MintTastepieprz czerwony olej rzepakowy 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu około Cebulę i czosnek kroję drobno i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję pokrojone papryki i przesmażam, ryż, dodaję sól, pieprz, curry, przecier. Wlewam(...)bulionu, dodaję fasolkę pokrojoną na kawałki i na wolnym ogniu gotuję. Nie mieszam. Rybę kroję na kawałki, oprószam solą, pieprzem. Jak bulion zostanie wchłonięty przez warzywa i ryż, dolewam pozostały, układam kawałki ryby na wierzchu. Przykrywam folią aluminiową i gotuję jeszcze 5 minut
wesoła kuchniapassatę i paprykę, przesmażyć kilka minut. Dodać owoce morza, ryż, szafran i wodę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 10-15 minut (do momentu aż ryż stanie się miękki i wchłonie płyn) od czasu do czasu mieszając. Smacznego
Zielona Kuchniamłodej kapusty? Parzymy wrzącą wodą pojedyncze liście młodej kapusty. Trzymamy liście we wrzącej wodzie aż zmiękną. Po wyjęciu z garnka, ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Liście delikatnie solimy od wewnątrz. Ryż gotujemy w osolonej wodzie(...)pół twardo (ok.15 minut), odcedzamy. Natkę pietruszki siekamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy najpierw w paski a potem w drobną kostkę. Do miski z ciepłym jeszcze ryżem wkładamy paprykę, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy mięso, prażoną cebulę i natkę. Wbijamy jajko i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawijamy gołąbki kładąc na środek każdego liścia porcję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię100g masła szczypta soli morskiej grubo mielonej opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych drobno orzeszków arachidowych Krówki i masło rozpuścić na małym ogniu, mieszać aż postawnie jednolita masa. Posolić, wsypać ryż i orzechy, wymieszać. Gorącą masę nabierać łyżką i mokrymi dłońmi formować kulki wielkości moreli, mocno ściskając. Układać na talerzu. Szyszki wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygły. Smacznego
Obiad gotowypreparowany 90 g Mascarpone 500 g Śmietanka 30 % 400 ml Orzeszki ziemne prażone 100 g Cukier puder 2 pełne łyżki Batonik Lion Żelatyna łyżka Woda 3 łyżki Przygotowanie: Ryż wymieszać w misce z masą kajmakową oraz połową orzeszków ziemnych. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników a następnie przygotowaną masą z ryżem(...)preparowanym. Całość rozsmarowujemy po całej blaszce, mocno dociskając łyżka. Układamy kolejną warstwę herbatników dociskając do masy z ryżu preparowanego. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w rondelku tylko do rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Kulinarne przygodyPRZYGOTOWANIE : Makaron i ryż gotujemy ( po 100 g ), odcedzamy i studzimy. Truskawki myjemy i obierami, Dzielimy je na pół. Jedną część przekładamy do misy blendera, dodajemy jogurt i cukier, miksujemy. Odkładamy na bok. Musli (4-6 łyżek ) zalewamy wrzątkiem(...)było przykryte i odkładamy do napęcznienia. Drugą część truskawek przekładamy do misy blendera, dodajemy szpinak, obranego banana,jagody, miód i miksujemy. Do pucharków nakładamy po kolei, ryż, do drugiego makaron ( tak do połowy wysokości szklanki ), oraz do następnego musli. Wlewamy po równo koktajl z jagodami i następnie koktajl z jogurtem. Dekorujemy owocami i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolibyło grudek. Ciasto powinno być lejące,nie gęste.Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodajemy mleko,jeżeli zbyt luźne mąkę.Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki. ⧪ Farsz Ryż ugotować,wystudzić. Mięso przesmażamy na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do Gyrosa(...)odrobinie soli,następnie dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ,razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Do miękkiego mięsa dodajemy włoszczyznę i przesmażamy. Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawą do gyrosa. ⧪ Na każdym naleśniku rozkładamy czubatą łyżkę farszu,zawijamy boki do środka i zwijamy w rulon. Panierujemy i smażymy na średnim
Andzia Pichcipozostawiam do ostygnięcia. Część liści wykorzystam jeszcze do gołąbków, z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami i koperkiem . Nie wylewam też wody z gotowania kapusty. Ryż gotuję na pół miękko czyli mniej więcej o połowę krócej niż(...)jest podane na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor. Mięso mielę na sitku o dużych oczkach (7 – 8 mm), dodaję podsmażoną cebulę, ryż, dwie – trzy łyżki wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę. Z każdego liścia kapusty ścinam twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy w gronie znajomych. Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej, nawet z 1-2 u dniowym wyprzedzeniem. Należy ugotować ryż i zostawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Zimny, lekko posolić i spulchnić widelcem, a następnie wymieszać z podsmażonymi z koncentratem(...)pomidorowym warzywami. W dniu podania nałożyć do kapeluszy, przykryć grubym plastrem sera i krótko zapiec w wysokiej temperaturze. SKŁADNIKI / 4 SZTUKI 4 pieczarki portobello 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula 4 ząbki czosnku 15 g masła 2 łyżki oliwy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cool and mintybułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem. W misce umieścić kalafior, ryż, dodać drobno posiekany koperek, wbić całe jajko, dodać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć
Zrób to smacznie