ryż - 22970 przepisów (strona:210/1532)

3- SKŁADNIKOWA CZEKOLADOWA KRAJANKA Z RYŻEM PREPAROWANYM 203

masła * 35 g  ryżu preparowanego  (użyłam  Radix-bis ) Wykonanie: Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać wszystko by masło się rozpuściło. Na końcu dodać ryż preparowany, wymieszać. Foremkę wyłożyć folią, wyłożyć równomiernie masę czekoladową, docisnąć by się wszystko dobrze połączyło. Wstawić do lodówki na około 20 minut.  Tak samo postąpić z masą jasną

Zrób to smacznie
Risotto z cukinią i pietruszkowym pesto (Risotto con zucchine e pesto di prezzemolo) 196

suchej patelni na średnim ogniu 2-3 minuty. Szalotki podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy(...)minut. Dodajemy plasterki cukinii. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.  W międzyczasie przygotowujemy

La grande e la piccola cuoca
Pyszne danie z ryżu i soczewicy z .. 125

wrzenia. Podczas ogrzewania wody w rondlu, dodać 1/4 szklanki oliwy z oliwek . Dodać soczewicę , wraz z kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować 2-3 minuty Włożyć ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny . Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Na patelni(...)dalej smażyć , aż zacznie zmieniać kolor, gdy cebula lekko się przyrumieni, . Zmniejszyć ogień i smażyć ją nadal 5-10 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Podać ryż z soczewicą ,a na wierzch cebulka karmelizowana i nic więcej nie potrzeba ,bo danie samo w sobie jest smaczne .u mnie dodatkowo ogórki.       Składniki

w mojej kuchni
Risotto Ze Szpinakiem I Kurczakiem 195

się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.  Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem). Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut. Gotowe

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka ryżowa z sosem serowym i brokułami... 314

with pennies   zainteresowała mnie od razu. Prosty sos beszamelowo-serowy, ogólnie dostępne brokuły i resztkowy ryż. Obiad gotowy w mgnieniu oka. :) Wystarczy tylko pamiętać, żeby ugotować więcej ryżu poprzedniego dnia, lub wcześnie rano. Wtedy całość można złożyć wcześniej i tylko zapiec po południu. Mnie bardzo smakowała i zdecydowanie powtórzyłabym eksperyment. Zdania dzieci były podzielone. Dlatego dam im może(...)sera żółtego. Ewentualnie dosól do smaku - tu ostrożnie, ser jest już mocno słony. W międzyczasie wrzuć brokuła na około 2 minuty do gotujacej się wody. Bardzo dokładnie odcedź. Wymieszaj ryż i brokuły z sosem serowym. Przełóż masę do naczynia i posyp pozostałym serem. Zapiekaj około 30 minut - ser powinien być apetycznie zezłocony, a całość bardzo goraca

Lejdi of the house
GOŁĄBKI Z MIĘSA MIELONEGO I RYŻU BIAŁEGO 215

mąka pszenna do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania:  Przygotuj kapustę z dużymi, szerokimi liśćmi. W garnku z osoloną wodą ugotuj ryż na półtwardo, odsącz wodę i poczekaj aż ryż wystygnie. Do garnka na tyle dużego, że zmieści się w nim cała kapusta, wlej wodę do 1/5 jego wysokości, postaw na ogień i zagotuj. Kapustę z której usunąłeś wierzchnie(...)gotującej się wody i delikatnie oddziel liście kapusty te które się da i ponownie włóż kapustę do garnka gotuj 5-10 minut i postępuj jak wyżej. Wymieszaj mięso z ryżem, dodaj jaja i dopraw solą i pieprzem.  Weź ugotowany liść kapusty nałóż na niego tyle farszu abyś mógł zawinąć liściem farsz w taki sposób, aby nie wypłynął z liścia

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Papryki faszerowane 177

zioła prowansalskie, czosnek granulowany sól, pieprz Ryż gotujemy na sypko, mięsko przesmażamy na patelni z przyprawami (u mnie słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz) - ugotowany ryż mieszamy z przesmażonym mięskiem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i mamy gotowy farsz. Papryki kroimy na pół (wzdłuż) i oczyszczamy. Połówki papryk faszerujemy mięskiem z ryżem a na wierzchu posypujemy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Khichdi 164

stare danie, które urzekło mnie swą prostotą, a przede wszystkim stosunkiem jakości do ceny. Europejczycy ze swoim eurocentryzmem powiedzieliby, że to takie indyjskie risotto, tyle, że w Azji jedli ryż na długo przed nami :) Prawda jest taka, że to właśnie khidchi rozprzestrzeniło się po świecie, doczekując wielu modyfikacji. Pierwsze znane wzmianki na temat tej potrawy pochodzą co prawda już(...)Abdallah Muhammad Ibn Battuta (1304-1377) , który opisywał to danie jako pokarm ubogich. Co jeszcze ciekawego jest w tym daniu? że jego opcje są niemal nieograniczone :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - kolendra - kurkuma Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy soczewicę, ryż i przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Dolewamy trochę wody, cały czas mieszając, aż zostanie wchłonięta

Kryzysowa Książka Kucharska
PASZTET ZIEMNIACZANO-RYŻOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 182

Ryż moczymy przez minimum 2 h. Następnie odlewy wodę, przepłukujemy świeża wodą i umieszczamy w kielichu blendera. Cebulę kroimy w plastry, a następnie podsmażyamy do zarumienienia. Dodajemy do ryżu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy zostawić 1/4 ziemniaka i pokroić w plastry, by udekorować wierzch pasztetu). Umieszczamy w blenderze. Do powyższych składników dodajemy wodę, czosnek i przyprawy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gołąbki bez zawijania 154

żeberkiem GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Ilość porcji: 7-9 gołąbków Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mięsa mielonego (z łopatki, wołowo-wieprzowego lub z kurczaka) – 100 g ryżu – 1 cebula – ćwiartka kapusty – 300-400 g passaty pomidorowej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego – sól, pieprz – olej(...)smażenia Przygotowanie: Ryż ugotuj na półtwardo, wystudź i włóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju lub oliwie. Do ryżu dodaj mięso, podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem (po około pół łyżeczki). Z kapusty wytnij głąb i najtwardsze części. Resztę posiekaj w cienkie paseczki i dodaj do mięsa. Mięso wymieszaj najlepiej ręką, a następnie ulep z mięsa

nietylkopasta.pl
szpinakowo-ryżowa zupa kremowa... 156

szklanka, kostka rosołowa 1 sztuka, szczaw świeży 4 pęczki, serek topiony 2 kostki, kucharek + pieprz mielony - do smaku, śmietana 12% 200 gram wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, ryż i gotować do miękkości ryżu, dodać 2 kostki serka topionego liście szpinaku dokładnie opłukać pod zimną wodą, dodać je do wywaru, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu(...)dodać kucharka, pieprz czarny mielony, wlać śmietanę i krótko zagotować, zupę blenderem zmiksować - bardzo smaczna, sycąca na maśle zupa ze szpinakiem, można użyć również zamrożonego szpinaku i ziemniaków zamiast ryżu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowane papryki 161

ryżu 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki 100 g żółtego sera 2 łyżki koncentratu pomidorowego Tymianek Słodka papryka Oregano Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, starty czosnek. Gdy uzyskamy złoty kolor, dodajemy mięso mielone i całość smażymy(...)Usmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy również do tego tymianek, czerwoną paprykę słodką, oregano, natkę pietruszki oraz koncentrat. Ponownie całość smażymy przez kilka minut. Następnie do mięsa dodajemy odcedzony ryż. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Po lekkim ostudzeniu dodajemy jajko i mieszamy. Papryki dokładnie myjemy i osuszamy. Ścinamy wierzchy i usuwamy pestki. Strąki napełniamy farszem mięsno-ryżowym

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Smażony ryż na ostro 140

ryżu basmati 50 ml oleju rzepakowego 1 papryczka chili 1 cebula natka pietruszki sól Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie ryż i pokrojoną na plasterki papryczkę. Do smaku doprawiamy solą. Natkę siekamy i mieszamy z ryżem

R'n'G Kitchen
Kolorowa sałatka meksykańska 652

puszka kukurydzy * szklanka mrożonego zielonego groszku * papryka * 2 łyżki majonezu * 3 łyżki jogurty naturalnego * 2 łyżeczki przyprawy gyros * łyżeczka ostrej papryki * sól * garść natki pietruszki. * 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Groszek zielony ugotować w jednej szklance wody z odrobiną soli do miękkości ok 8 minut. Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę(...)Dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć na patelni. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę odcedzić na sicie. Przygotować duża miskę do której dodajemy wszystkie składniki: ryż, kurczak, kukurydzę, fasolę, groszek, paprykę. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy. Gotowym sosem polewamy przygotowane składniki sałatki i mieszamy

Kulinarne przygody
Wielkanocne torciki z ryżu na mleku, czyli sadzone jajka 195

łatwe do zrobienia. Najlepiej jest wcześniej ugotować ryż, zrobić większą porcję np. na śniadanie, a reszta świetnie nada się na deser. Na śniadania biorę zawsze Milchreis czyli ryż mleczny, ktory ma okrągłe ziarenka i dość szybko jest ugotowany. Można też użyć ryżu na risotto. Do ryżowego deseru nadają się wszystkie owoce. Podawałam kiedyś przepis

dolcevitainmykitchen