zaletą jest to, że nie wymaga długiego stania przy kuchni i gotowania. Moja ulubiona ostatnio sałatka fattush oraz błyskawiczny do zrobienia ryż smażony z jajkiem - idealny, gdy zostanie ryż z poprzedniego obiadu. Śniadanie: Sałatka fattush Lunch: Ryż smażony z jajkiem i zielonym groszkiem Smacznego
Codzienne Gotowanieczasie smażymy na złoty kolor z każdej strony. Warzywa Kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych papryki oraz cebulę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy i suszymy. Ryż oraz fasolę szparagową gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Wykończenie dania Dodajemy na odrobinę oleju paprykę z cebulą i dusimy przez 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie(...)dodajemy kurczaka i ponownie dusimy przez 3 minuty. Dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, sambal oelek, przecier pomidorowy i dusimy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Całość mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i tortillą
chefintheforestłyżki oleju rzepakowego papryka ostra. Przygotowanie: Oczyszczony i osuszony filet z indyka kroimy na paski. Polewamy sosem sojowym, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Równocześnie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, marchew i cukinię w słupki. Na dużej patelni (głębokiej) rozgrzewamy olej podsmażamy na nim cebulę z marchewką, dodajemy cukinię i całość(...)Dodajemy mięso i całość dusimy pod pokrywą, aż mięso zmięknie (czas zależy od grubości pokrojonego mięsa). Wszystkie zioła drobno siekamy, dodajemy do warzyw. Na sam koniec dokładamy ugotowany ryż, mieszamy i dopiero doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Calosć pozostawiamy na kilka minut pod pokrywą, żeby smaki się połączyły
Moniki Smakołykigodzinę do lodówki. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę. Fasolkę zieloną i żółtą oczyścić, odkroić końce, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie opłukać i osuszyć. Brązowy ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po podanym czasie marynowania mięsa wyjąc je z lodówki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć i zdjąć mięso(...)miękkości warzyw. Kiedy fasolki będą już średnio miękkie dodać mięso i całość dusić na małej mocy palnika doprawiając w między czasie solą i dodając bulion według potrzeby. Ugotowany ryż brązowy dodać do potrawy, wymieszać, wsypać posiekaną natkę pietruszki i całość gotować kilka minut. Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową podawać udekorowane natką pietruszki. Artykuł Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką
WSZYSTKO SMACZNEczasie odciskamy ją z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki. Gołąbki
e-PrzepisyKulinarnełyżeczki suszonego oregano sól pieprz oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos - na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę(...)rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy, zagotowujemy, pod koniec wrzucamy liście bazylii. Papryki myjemy, nacinamy wzdłuż i delikatnie wydrążamy pestki, faszerujemy ryżem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, wykładamy papryki, przykrywamy np. folią aluminiową i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię i zrumienić papryki
KardamonovySkładniki na surówkę z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 200ml jogurtu greckiego sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny Dodatkowo: ser żółty hummus nasiona chia lub siemie lniane ryż brązowy Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj pomidory i gotuj(...)wolnym ogniu. Dodaj przyprawy a następnie cieciorkę. W czasie przygotowania sosu pomidorowego, pokrój cukinię w plasterki. Posól, popieprz i odstaw na 5 minut. Następnie podsmaż na oleju aż zmięknie. Ryż ugotuj Kapustę zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub posiekaj. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj z jogurtem. Do miseczki nałóż ryż, cukinię, cieciorkę w sosie
wysmienitygodzinę do lodówki. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę. Fasolkę zieloną i żółtą oczyścić, odkroić końce, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie opłukać i osuszyć. Brązowy ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po podanym czasie marynowania mięsa wyjąc je z lodówki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć i zdjąć mięso(...)miękkości warzyw. Kiedy fasolki będą już średnio miękkie dodać mięso i całość dusić na małej mocy palnika doprawiając w między czasie solą i dodając bulion według potrzeby. Ugotowany ryż brązowy dodać do potrawy, wymieszać, wsypać posiekaną natkę pietruszki i całość gotować kilka minut. Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową podawać udekorowane natką pietruszki. Artykuł Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką
WSZYSTKO SMACZNEmleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego 2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści kolendry ryż Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Groszek cukrowy umyj i odetnij końcówki strąków. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry(...)sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Dodaj cukinię i groszek cukrowy, gotuj 3 -4 minuty do momentu aż warzywa będą al dent i zachowają ładny kolor. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z cukinią i groszkiem cukrowym. Posyp kolendrą. Smacznego ! Artykuł Curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuoliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone cienko chorizo, pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę, przyprawy i ponownie podsmażamy. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem/wodą/winem. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Dolewamy płyn i mieszamy co jakiś czas. Ja zrobiłam pół na pół bulion drobiowy z wodą. Doprawić solą do smaku
Czarnawisienkadodajemy masło i lekko podsmażamy. Gdy cebula zeszkli się, wlewamy wino i dusimy do odparowania alkoholu. Następnie wsypujemy ryż i podlewamy chochelką bulionu. Dusimy na wolnym ogniu, dopóki ryż nie wchłonie bulionu. Dodajemy łyżeczkę rozmarynu. Następnie czynność powtarzamy kilkakrotnie z resztą bulionu, cały czas mieszając. Dodajemy ok. ¾ naszego startego parmezanu oraz biały pieprz i podduszamy ok. 3 minuty(...)kurki, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dusimy na małym ogniu przez ok. 5-8 minut. Kurek nie możemy dusić zbyt długo, ponieważ staną się twarde. Większość kurek mieszamy z ryżem, zostawiając sobie tylko niewielką porcję do dekoracji talerza. Posypujemy resztą parmezanu i dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu oraz pozostałymi kurkami. Rozmarynowe risotto z kurkami Bon apetit! Artykuł Rozmarynowe risotto z kurkami
Kate's KitchenSkładniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki warzyw na patelnię - u mnie Hortex z przyprawą orientalną, 3 łyżki sosu chili, sól, pieprz, curry, łyżka oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli(...)pieprzu i curry (przez 2-3 minuty). Do mięsa dodaję warzywa wraz z dołączoną do nich przyprawą, smażę na dość dużym ogniu około 8 minut. Na koniec dodaję ugotowany ryż i sos chili, mieszam, jeszcze przez chwilę smażę na małym ogniu
JejKuchniaboczek wędzony surowy w plasterkach ( jak kupuję w Biedronce lub Lidlu ) sól, pieprz do smaku kilka ząbków czosnku olej rzepakowy + 1 łyżka masła szklanka białego wytrawnego wina do podania : ryż szczypta szafranu Na początek przygotowałam szparagi, odłamałam im zdrewniałe końcówki. Kilka szparagów przecięłam na pół ( one przydadzą się za chwilę ). Potem w polędwiczkach za pomocą noża zrobiłam dziury(...)polędwiczki dusiły się przez około 8 minut. Do patelni dołożyłam szparagi przecięte na pół. Wyłączyłam patelnię i pozwoliłam im jeszcze przez moment dojść – moment kiedy na talerz nakładałam ryż ugotowany z szafranem. Na talerz nałożyłam ryż, mięso i szparagi pokrojone na pół ( były twardawe takie jakie ja lubię najbardziej ). i jeszcze jedno zdjęcie z planu
Kuchnia na wzgórzupiekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpiekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE