ryż - 22970 przepisów (strona:189/1532)

Risotto z kurczakiem kukurydzianym 127

Oliwę wlać do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać kurczaka i podsmażyć go na rumiano. Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino(...)gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 200 ml bulionu, gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą.   zastawa

królestwo garów
Zapiekana polenta z ryżem i fasolą 212

oliwy) i rozprowadź równomiernie po spodzie.  Pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, pomidory, bulion, ryż i chili przełóż do garnka, zamieszaj i wstaw na ogień. Gotuj do momentu, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje (około 45 minut). Pod koniec gotowania dodaj fasolę. Gotową aromatyczną mieszankę rozprowadź na warstwie polenty, a z wierzchu polej całość sosem salsa. Piecz w temperaturze

Roślinna - blog wegański
Roladka z łopatki w domowym sous vide z kremowym risotto 238

ryżu 20 ml. masła 400 ml. śmietany 200 ml. bulionu warzywnego 50 g. parmezanu Ryż wrzucamy na rozgrzane masło i krótko przesmażamy, następnie po trochu dodajemy bulionu, gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietanę. Ryż dusimy aż do miękkości. Przed wydaniem całości roladki podsmażamy na masełku. Oczywiście bez folii ; ). Najlepsze w tym wszystkim jest to że obiad

Full Smaku
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 355

kukurydzę. Za pomocą majonezu (ewentualnie jogurtu naturalnego) wszystko ze sobą mieszamy i już po chwili możemy rozkoszować się smakiem sałatki ryżowo-tuńczykowej.  Składniki na 4 porcje: 1 woreczek ryżu (najlepiej parboiled) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ½ puszki kukurydzy ½ pęczka szczypiorku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Do miski dodać(...)ugotowany ryż, tuńczyka (bez zalewy), kukurydzę, posiekany szczypiorek i majonez. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sypka można dodać trochę więcej majonezu (według uznania). Wszystko ze sobą wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona

Ugotować
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 203

rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki.  W trakcie gotowania podlewać

Stare Gary
Dietetyczny łosoś na sposób azjatycki 182

sojowy Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, tzn. około 10-12 minut od zawrzenia, ale najlepiej go pilnować i co pewien czas przemieszać. Po ugotowaniu przepłukujemy ryż zimną wodą. Słonecznik, połamane orzechy i sezam wrzucamy na gorącą patelnię, bez tłuszczu i stale mieszamy, by się lekko zarumieniły, po czym przerzucamy je na talerzyk by wystygły. Ananas pokrojony(...)stron. W ten sposób uwydatnia się jego pyszny smak i staje się jeszcze lepszy, bo jak świeżo po wyciągnięciu z wodzaka :) Na talerz dajemy w pierwszej kolejności ryż, a następnie paprykę, cebulę, ananasa, kawałki wędzonego łososia. Całość prószymy groszkiem, sezamem i słonecznikiem. Po czym delikatnie oblewamy sosem sojowym. Łososia na sposób azjatycki można również zrobić w misce i podać

Smakowy Raj
Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem 189

łyżki cukru brązowego lub białego Cynamon 150 ml śmietany lub mleka Wodę zagotowujemy, następnie wsypujemy ryż i wlewamy mleko. Całość gotujemy około 12 minut, tak by ryż był lekko miękki, ale nie rozgotowany. Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy warstwę ryżu, warstwę potartych (na grubych oczkach tarki) jabłek, posypujemy cukrem i cynamonem(...)czym układamy kolejną warstwę ryżu, jabłek, cynamonu i cukru. Całość polewamy śmietaną lub mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 30 minut. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text

Smakowy Raj
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 296

pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż jest gotowy,odcedzam go i studzę. Do wystudzonego ryżu dodaje surowe mięso mielone, wbijam jajko i doprawiam przyprawami. Mieszam,zostawiam na chwilkę do "przegryzienia się ". Powstałym farszem napełniam, ugniatając

Kuchnia z widokiem na ogród
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 208

dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się zeszklił. Wlewamy wino, odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto a przed każdą kolejna porcją bulionu czekamy aż ryż wchłonie poprzednią. W połowie smażenia dorzucamy rozmrożony groszek. Składniki pesto, oprócz oliwy, miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zielonej papki wlewamy cienka strużką oliwę i dalej blendujemy(...)otrzymania konsystencji jaka nam odpowiada. Gdy ryż wchłonie cały bulion zestawiamy rondel z ognia. Dodajemy ser i masło, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy udekorowane pesto i resztą startego sera

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 148

całym świecie. Cieszcie oczy tymi kolorami :) A teraz, jak już pobudziliśmy Wasze kubki smakowe, zabieramy się do pracy :) Ryż z soczewicą i warzywami : (4 osoby) Składniki: 2 torebki ryżu parboiled 1 puszka soczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek(...)pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze chwilkę dusimy. Wtedy dodajemy świeżo zmielony pieprz i roztarty w dłoniach tymianek, dzięki temu uwolnimy jego pełny bukiet aromatów. Na koniec dodajemy ryż, wszystko mieszamy i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.  Danie jest gotowe :)  Przekładamy na talerze i teraz to tylko SMACZNEGO :) A teraz słowo na niedzielę :P Poszukujcie w kuchni różnych

vegetanie
Kontynentalny MIX :) 158

misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Papryczkę chili ( i tu już jak uważacie) można całą(...)skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego

vegetanie
Halloween, więc dynia zapiekana z ryżem. 142

papryka Gotujemy ryż na sypko. Dynie dobrze myjemy, obieramy i usuwamy pestki oraz gąbczasty miąższ. Obraną dynię ścieramy na grubych oczkach tarki, odciskamy naddatek wody. Dynię mieszamy z ryżem, jajkami, przesmażoną na złoto cebulką. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy estragonu, pieprzu i ostrej papryki. Danie powinno być pikantne. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym gęstym sosem pomidorowym(...)łyżki jogurtu należy rozmieszać z niewielką ilością zagotowanej wody i łyżką mąki. Dodajemy jogurt z mąką do sosu, aby zgęstniał. Doprawiamy pieprzem i wylewamy na mieszankę dyni z ryżem. Pozdrawiamy i życzymy

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 125

szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem.  Ten sposób sprawdza się najlepiej. Ryż musi być klejący, aby móc dobrze uformować kotleciki. Teraz czas na pieczarki, które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek(...)dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu

vegetanie
Pierś kurczaka z serem kozim i kaparami 236

plasterków koziego sera 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku Jeśli pierś chcecie podać jak ja - z ryżem i sosem pieczarkowym - będziecie potrzebować jeszcze: ok. 125 g brązowych pieczarek 1 małą cebulę 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30 proc. pieprz i sól do smaku ryż Sposób(...)mieszaninę i natrzeć nią mięso. Przyprawić odrobiną pieprzu i soli i  schować do lodówki na ok. 30 minut (w tym czasie przygotowałem sos pieczarkowy i wstawiłem do gotowania ryż). Na dużym ogniu rozgrzać na patelni olej (używam tego z pestek winogron - nie przypala się i jest pawie bezwonny) i szybko obsmażyć mięso z obu stron (dzięki temu będzie

W SMAK
Risotto z pieczarkami 149

podsmażamy na łyżce masła, gdy zeszkli się dodajemy przeciśnięty  przez praskę 1 ząbek czosnku i wsypujemy ryż. Mieszamy aby się zeszklił (uważajmy aby nie przypalił się). Do ryżu wlewamy 1 chochle wywaru i mieszamy. Risotto gotujemy na dużym ogniu cały czas dolewając wywaru. Gdy nasz ryż jest już al dente zdejmujemy go z ognia, dorzucamy pieczarki

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania