ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:29/216)

Pstrąg pieczony z sałatką na ciepło 184

oliwa do smażenia Pstrągi dokładnie umyć, jeżeli jest potrzeba, oczyścić z łusek, oprószyć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny (pamiętamy, aby przyprawić rybę także od środka). Przyprawioną rybę odstawić na bok.  W tym czasie pokroić warzywa, cebulę i czosnek drobno posiekać i jako pierwsze wrzucić na patelnię, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, dusić kilka minut(...)dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, dusić razem do miękkości. Na koniec dodać pokrojone na pół pomidorki, przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem i ziołami wg uznania.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rybę skropić oliwą z oliwek i piec na ruszcie ok 15 minut. Gotową rybę podawać z ciepłą sałatką

Cook&Love
Łosoś pieczony ze szpinakiem 195

smaku. Pieczenie – na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć masę ze szpinaku. Zostawić troszeczkę na później. Położyć łososia i ozdobić rybę resztą masy szpinakowej. Na górę każdego kawałka łososia rozłożyć kawałki masełka. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Ryba pieczona z warzywami 157

Kolejny pyszny przepis na pieczoną rybę! Składniki: 4 duże filety miruny ze skórą, 2 marchewki, duża pietruszka, 3-4 pomidory suszone z zalewy (oleju), pół papryki zielonej sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Paprykę kroimy(...)małą kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Dusimy pod przykryciem w rondelku z dodatkiem 2-3 łyżek wody, mieszając co jakiś czas - przez około 5-7 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę lekko soli i pieprzymy. Pieczemy 10 minut, a następnie wykładamy na rybę warzywa i pieczemy kolejne 15 - 17 minut

Lena Gotuje
Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami 153

smaku. Rybę nafaszerować usmażoną cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig. Tuż przed włożeniem do piekarnika Całość przykryć(...)pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.  Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły się z wierzchu. Podawać z ryżem. Ja doprawiam tu jeszcze ryż przyprawami

Grunt to przepis!
Ryba pieczona z warzywami 185

Kolejna propozycja rybki z piekarnika w towarzystwie warzyw. Rybkę upiekłam po prostu we warzywach jakie miałam pod ręką. Wyszła na prawdę pyszna i delikatna. Tak przygotowaną rybkę można zajadać samą lub też z dodatkami, ja podałam z kuskusem. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie miruna nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula(...)solidnie olejem, oprószyć solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec 40 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje
ŚWIEŻA MAKRELA Z PIEKARNIKA 205

Makrelę dokładnie oczyścić i umyć. Osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, nasmarować oliwą z oliwek. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie rybę przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 40-45 minut (po około 20 minutach rybę odwrócić na drugą stronę

Zrób to smacznie
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 184

odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można przygotować na trzy sposoby: 1. - usmażyć na patelni ( co zajmie około 8 minut ), 2. -  posmarować oliwą i upiec w piekarniku (co zajmie około 14 minut) lub 3. - najpierw dokładnie obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie włożyć(...)parmeńskiej.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. Gotowość ryby sprawdzamy wbijając koniec noża w środek filetu - powinien lekko zagłębić się w mięsku. RISOTTO CYTRYNOWE : W garnku podgrzewamy bulion i utrzymujemy go na granicy wrzenia. W szerokim

cool and minty
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 178

dłużej mnie nie ma na blogu, tym trudniej mi wrócić i napisać coś sensownego. Dlatego przejdę do rzeczy, a raczej do ryby, którą proponuję Wam dzisiaj w wiosennej odsłonie. Najczęściej rzodkiewki i kalarepę chrupiemy na surowo, jednak dzisiaj wystąpią w trochę innej wersji. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała cebula(...)pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić

Pełny talerz
Łosoś pod pesto i awokado na ziemniakach podany. 218

Łososia solimy delikatnie; z wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto i posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia i wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryba dojdzie w temperaturze 170 stopni, funkcja góra. Szybko i smacznie! Ziemniaki oczywiście możecie zastąpić czymś ciekawszym, kuskusem, albo zwykłą sałatką na rukoli zrobioną. Miałem jednak sporo ziemniaków

BaRepas
Szparagi zielone z pieczonym łososiem 145

więc podzielę się z Wami nowymi na nie przepisami.  Tym razem przystawkę bardzo szybką przygotowałam, gdzie do zielonych szparagów łososia dodałam.  Ryba pierwsze została lekko podsmażona, a następnie z musztardą, kaparami i tymiankiem w piekarniku upieczona.   Nie macie czasu, a głód Was dogania, to po 15 min,  tą zdrową przystawką  przegonicie  tego „drania(...)ognia i obracamy go z każdej str. na kilka sekund. Łososia (skóra w dół) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ryby nakładamy przygotowaną musztardę i pieczemy ok. 8 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Szparagi podajemy z łososiem i pomidorami suszonymi, dla smaku i kontrastu kolorów. Rada: szparagi najlepiej przygotować wcześniej, ale nie gotować, następnie podsmażyć

Moniki Smakołyki
Tarta z tuńczykiem. 198

studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

Rozpustne gotowanie
Pieczona dorada 147

Będąc ostatnio na Lanzarote drogą kupna nabyłam świeżutką doradę. To co bardzo mi się spodobało, to fakt iż w każdym sklepie, w którym kupowałam ryby czy też owoce morza, bez problemu oprawiano je na miejscu :)  Bardzo dobry pomysł !!!  W Polsce jeszcze się z czymś takim nie spotkałam :( Przepis na pieczoną doradę jest prosty, wystarczą nam: 1 Dorada(...)natrzeć tym rybkę. To co nam zostanie włożyć do środka wraz z kolendrą. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180-190*C piekarnika. Piec około 20 minut. Ryba była przepyszna ! ! ! Kolejnego dnia zrobiłam to samo :) Najlepiej popić  dobrze schłodzoną hiszpańską Cavą :) Na zdrowie

Jemy Pijemy
Pasta z pieczonego dorsza 622

majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego* 1/2 małej cebuli Sposób przygotowania: 1. Przygotowany filet oprószyć solą i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. 2. Rybę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 20-25 min. 3. Upieczoną rybę pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić mięso od skóry i widelcem podzielić

A Ty Smakuj Mnie
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 205

suchej i mocno nagrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią – chodzi o to, żeby sezam się podprażył. Zrumienione na wierzchu, ale surowe w środku kawałki ryby, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane

Dietolog