ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:25/216)

Dorsz z koperkiem pieczony w folii 141

koperku włożyłam do środka ryby, resztę posypałam po wierzchu. Na grzbiet ryby nałożyłam pokrojone w kosteczkę masełko, zawinęłam w folię. Zapiekałam przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Żeby ryba mi nie przywarła na dół folii położyłam papier do pieczenia

Darcia w kuchni
PIECZONY JESIOTR z CZERWONĄ KOMOSĄ RYŻOWĄ 109

friday. Jak można zauważyć po wpisach, jadamy ryby dosyć często, więc poszukuję nowych smaków i struktur mięsa ryb, które się od siebie różnią. Czasem mam wrażenie, że im więcej ryb przygotowuję, na więcej szczegółów zwracam uwagę i łatwiej komponuję rybne posiłki. Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu, ale wyjątkowy w smaku. Polecam nie tylko osobom z cukrzycą, ale także(...)pokroić na porcje i przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Na każdym kawałku położyć cienki plasterek limonki, posypać igiełkami oberwanymi z gałązki rozmarynu i włożyć do piekarnika. Jesiotr jest dosyć tłustą rybą, więc można swobodnie piec go w temperaturze 180 stopni i nie wysuszy się na wiór. Ja użyłam funkcji pieczenia parowego w moim piekarniku i jesiotr spędził

Dietolog
szczupak pieczony z ziemniakami i zielonym groszkiem 208

warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Szczupaka wyjmujemy z lodówki i układamy pomiędzy warzywami na całości  układamy wiórki z pozostałego masła i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę z warzywami  zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek. Zapiekankę wyjmujemy

Miód i pieprz
Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym 108

Dietetyczna ryba z warzywami z piekarnika pod beszamelowym sosem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 4 filety z rybne (duże) ½ cytryny Farsz: 200 g sera feta ½ papryki czerwonej ½ pęczku koperku ½ pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko Sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka (1 szklanka) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego(...)skropić sokiem z cytryny. Farsz: W miseczce rozdrobnić ser, dodać zmiażdżony czosnek, jajko, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać. Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki. Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym. Sos: W garnku rozpuścić masło, wlać mleko wymieszane wcześniej z mąkę, doprawić solą

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami 242

Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami koktajlowymi, to kolejna propozycja na tą pyszną rybę. Ziołowo - czosnkowa marynata pięknie aromatyzuje rybę, a pomidorom nadaje charakteru. Łosoś pieczony w piekarniku jest delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Składniki: 0,3 -0,4 kg świeżego łososia 8 - 10 pomidorów koktajlowych 1 czubata łyżeczka suszonego oregano   (polecam  Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki(...)szczyptę soli. Rybę solimy i pieprzymy. Na każdego pomidora wykładamy troszkę marynaty. Na rybę wykładamy resztę marynaty i ją na niej dokładnie rozprowadzamy. Tak przygotowaną rybę wkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Nagrzewamy piekarnik.  Naczynie z łososiem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Należy pamiętać, że matowa strona folii aluminiowej ma być po stronie zewnętrznej. Łososia

Smak mojego domu
Łosoś na porze 220

Jaki jest Wasz sposób na łososia? U mnie tradycyjnie ekspresowy! I niezmiennie aromatyczny - zapraszam:) Składniki: 1 por 4-5 porcji łososia 1 - 2 łyżki oliwy z

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z pieczonego łososia po śródziemnomorsku 194

Więc jaka jest płęta mojego dzisiejszego wpisu? Zacznijmy dbać o środowisko, zacznijmy od „porządków we własnym ogródku”. Łosoś po śródziemnomorsku to szybki obiad. Nie licząc marynowania ryby przyrządzenie posiłku zajmuje zaledwie 30 minut. Łosoś po śródziemnomorsku smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Łosoś po śródziemnomorsku Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól i pieprz(...)podania Posyp łososia solą i przyprawami. Skrop oliwą i marynuj przez godzinę. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i funkcję grilla jeśli dysponuje taką. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany. Wstaw rybę i piecz przez 20 minut. Wyjmij i podziel na kawałki. Ułóż sałatę i przepołowione rzodkiewki na półmisku. Z podanych składników zmiksuj dressing. Przekrój pomidory na pół, pokrój ogórka

codojedzenia
Pieczony łosoś z sosem chimichurri 163

Zielony sos na dobre zagościł w mojej lodówce. Kiedy tylko się kończy, szybko dorabiam kolejną porcje. Tym razem stanowił znakomity dodatek do pieczonego łososia. Łosoś upieczony

Stare Gary
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 91

ryba przeszła smakiem. Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka ryby kładziemy po porcji kaszy i kawału masła. Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty.  Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba pieczona w masełku czosnkowym. 201

salsa Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min. Rybę serwujemy z sosem salsa. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pieczona makrela z suszonymi pomidorami 120

Coś dla miłośników ryb morskich. Pyszna makrela nadziewana suszonymi pomidorami, pieczona w sreberku w piekarniku. Mega delikatna i super pyszna. Ryba piecze się zawinięta w sreberku, czyli można powiedzieć, że jest ona duszona. Dlatego też, przepis ten jest mega mega zdrowy.  Polecam do obiadu, do ziemniaków lub sama bez dodatków. :) Składniki: * 3 makrele * 12 suszonych pomidorów * sól i pieprz

Klasyka Gotowania
Marynata, łosoś i piekarnik, a może grill? 134

Dawno nie było żadnej ryby na blogu. Trzeba więc to naprawić. Dzisiaj prosty łosoś z piekarnika. ładny kawałek łososia marynata : 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mirinu lub innego japońskiego wina do gotowania 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku dodatkowo : sezam

Polska Zupa
Ryba pod panade 141

Ryby oczyszczamy. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, układamy w formie do zapiekania. Na rybach układamy kawałki zamrożonej kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180C piekarnika na ok. 15 – 20 minut.( Ryba ma się upiec a kruszonka zezłocić ).  Zajadamy gorące z ulubionymi dodatkami!Smacznego

Ostra na Słodko
Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 209

przełożyć na jedną połowę naczynia do zapiekania, polać octem, posolić i posypać szczyptą ostrej papryki, wymieszać. Kawałki ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, upewnić się, że nie zawierają ości. Posolić, posypać ostrą i słodką papryką, ułożyć w naczyniu obok pomidorków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 – 180ºC, piec około 8 – 13 minut, zależnie od grubości kawałków. Kawałek obranego selera wrzucić(...)cienkie i nie wymagać będą dłuższego pieczenia, to można początkowo zapiec same pomidorki (przez około 5 – 7 minut), a następnie wyjąć naczynie, ułożyć w nim kawałki ryby i ponownie wstawić do piekarnika. By danie było zgodne z dietą paleo, należy użyć jogurtu bezmlecznego i bezzbożowego, np. kokosowego, migdałowego, z nerkowców

Even Better Food
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 154

Przyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała