ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:33/216)

Zapiekanka ziemniaczana z rybą 203

Zapraszam na zapiekankę z rybą. Pomysł zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Pyszności z piekarnika. Przepis podaję ze swoimi zmianami.Składniki:2 duże płaty białej ryby (u mnie morszczuk)3 ugotowane jajka6 większych ziemniaków3/4 szklanki śmietany 18%4 łyżki startego żółtego serasól, pieprz1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)margaryna do naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożone filety pokroić na kilka

Kuchnia domowa Ani
Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata in crosta di sale) 131

fette di limone, 2 foglie di salvia, 1 rametto di rosmarino e timo. Trasferite le orate in una teglia da forno. Copritele con il sale rimasto. Ryby pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.  **** Infornate le orate in forno preriscaldato a 220 gradi per circa 25 -30 minuti. Z upieczonej ryby usuwamy skorupę soli

La grande e la piccola cuoca
Orientalne pstrągi z patelni 122

wyglądają na talerzu. Łatwo dają się upiec w piekarniku w folii, ale równie dobrze można je ugotować na patelni. Wcale nie trzeba mieć jakiś super sprzętów, piekarników i parowarów, żeby przyrządzić apetycznie rybę. Dziś danie z patelni, ale nie smażone. Zobaczcie zresztą sami. Składniki na 2 porcje : 2 sprawione pstrągi (ok. 200g każdy) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka czarnuszki

Dietolog
Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem 164

się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z serem. Gotowy sos wylewamy na rybę ze szpinakiem i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż sos uzyska konsystencję budyniu i delikatnie przyrumieni się na brzegach (ok 30 minut). Smacznego!!! Artykuł Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem pochodzi

sierotka maRysia w kuchni
Łosoś w sosie tatarskim 185

Łosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest zbyt suchy.  W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz   na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski(...)ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut.  Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć

Kolorowa kuchnia Elki
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 165

oliwek -liście rzodkiewki opcjonalnie -ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Na początku lekko odmrażamy halibuta i smarujemy każde dzwonko pieprzem ziołowym i oliwą z oliwek Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Naczynie , w którym będziemy piec rybę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy naszą rybę, solimy i dodajemy czosnku ,niewiele,teraz skrapiamy mlekiem i winem. Lyżeczkę herbaty Basilur z górnej puszki rozcieramy(...)Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii. Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Frytki, ryba i sos tatarski 256

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jeśli lubicie frytki, a martwicie się o ich wysoką wartość kaloryczną to polecam wam wersję pieczonych frytek z piekarnika. Przygotowane w ten sposób są zdrowe a jednocześnie bardzo smaczne. Wg mnie jest to najlepszy przepis, spokojnie dorównuje frytkom sprzedawanym w McDonald’s. Dla mnie smakują dużo(...)lepiej od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotowałam do nich paluszki rybne oraz wspaniały sos tatarski z przepisu Kwestii Smaku. Post Frytki, ryba i sos tatarski pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Garnek kamienny - zdrowe i beztłuszczowe gotowanie :) 248

przygotujesz: niskotłuszczowe potrawy, gdyż z nieprzywierającą kamienną powłoką stosuje się zaledwie kroplę oleju dania, w których produkt ma zdolności do przywierania do powierzchni, czyli jajka, ryby, wszelkie potrawy smażone potrawy z piekarnika - pasztety, ciasta, zapiekanki tradycyjne posiłki, które powinny być przyrządzane na prawdziwym kamieniu  Nieprzywierająca powłoka bez dodatku związków PFOA Garnek kamienny Stone Legend wyposażono w nieprzywierającą kamienną

Zdrowie na języku :P
Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem 181

Według badań ciągle jemy zbyt mało ryb. Dlaczego? Jednym z powodów jest to, że panuje powszechna opinia o trudności ich przyrządzenia. A tymczasem za chwilę postaram się Was przekonać, że przygotowanie pstrąga na obiad jest niezwykle proste. Pstrągi Marinero są już wypatroszone i oczyszczone ze skrzeli. Wystarczy je doprawić i wsadzić do piekarnika. Nawet dziecko sobie poradzi! Zobacz inne, łatwe(...)Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowane rozłożyłam na rybach. Pozostałym na patelni tłuszczem polałam pstrągi. Dorzuciłam też kawałki jabłek. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół i piekłam ryby ok. 20-25 minut. Podałam zaraz po upieczeniu. Łatwizna, prawda? I jaka pyszna rybka na obiad! Smaczna Pyza życzy smacznego

Smaczna Pyza
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 180

wodzie, na miękko. Odcedzić.  Rybę oprószyć obficie przyprawami, oraz skropić sokiem z połowy cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp 180 stopni). Upieczoną rybę pokroić w kostkę. Pieczarki (25 dag) pokroić w kosteczkę i razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć do miękkości.  Wszystkie te składniki połączyć ze sobą ( ryż(...)pieczarki, cebulę i rybę). W razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu. Z kapusty usunąć kilka pierwszych największych i odstających liści. Pozostałe odcinać od głąba uważając by ich nie rozerwać. Ja odcięłam 15 które nadawały się do zawinięcia. Każdy liść wkładać na wrzątek i gotować około 5 minut. Wyjmować szczypcami lub łyżką cedzakową. Nakładać farsz wewnątrz liścia, zawijać zgrabne gołąbki

Poezja Smaków - blog kulinarny
RYBA PO GRECKU 1130

zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt.  Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.  Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku. Składniki: 800g filetów z r yb mrożonych (dowolnych) 1 duża cebula

Walijskie Pichcenie
Pasta z łososia pieczonego 125

majeranku Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Łososia zawijam w folię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. Jak ryba przestygnie obieram ją ości i skóry, przekłada do miski. Dodaję pomidory suszone, jajka ugotowane na twardo obrane, dodaję majonez i miksuje blenderem. Na końcu doprawiam według

wesoła kuchnia
Pieczona dorada w pomarańczach 181

część natki koperku również włożyłem do wnętrza ryb. Dość gruby plaster pomarańczy przekroiłem na pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim rybę przez 30 minut. Tuż przed podaniem lekko podgrzałem puree, intensywnie je mieszając

Wyprawy kulinarne
PIECZONE LESZCZE Z ZIEMNIACZKAMI 162

środka ryby. Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, oprószamy solą. Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki, polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba i ziemniaki są dobre

Z Majeczką w kuchni
Pstrąg pieczony z koperkiem i figami 161

zostały pominięte i przyplątała się świeża figa. Zatem klasyka w nieco innej odsłonie. Składniki: Pstrąg świeży Pęczek koperku 3-4 świeże figi 1 limonka sól, pieprz masło, olej Przygotowanie: Rybę oczyszczamy z  i i filetujemy. Chyba, że mamy już gotowe filety, to jeden problem z głowy i szybciej nam pójdzie. Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem(...)odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Kładę filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To z czym podacie pstrąga, to już Wasza decyzja. U mnie był w towarzystwie ziemniaków i gotowanego na parze brokuła. Smacznego! Przepis

Karczma Honorietty