Frittata, czyli lekka, delikatna i sycąca masa jajeczna zapiekana z szynką, rukolą i pomidorkami. Składniki: 2 roztrzepane jajka 4 pomidorki cherry plaster szynki w kostkę garść rukoli 0.5 łyżeczki oleju kokosowego sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelnię wylewam olej kokosowy, dodaję szynkę i pomidorki. Chwilę razem smażę, wylewam jajka, dodaję rukolę, sól i pieprz. Smażę na malusim ogniu pod przykryciem
Wasze Przepisyupieczcie je z różyczkami kalafiora, posypane słodką papryką i suszonymi płatkami chilli – odrobina ostrości dobrze balansuje słodki smak tych pomarańczowych bulw. Do tego kilka łyżek dzikiego ryżu, garść rukoli, odrobina chrupiących pestek dyni lub orzechów, octowy winegret, a od święta – pestki granatu – i zdrowa, pożywna sałatka, pełna wartościowych węglowodanów, białka i dużej ilości błonnika gotowa. Dziki ryż – tu podobieństwo(...)spieszącą w takich sytuacjach na ratunek kaszą jaglaną. Składniki na 2 porcje: 1 mały batat około 250 – 300 g różyczek kalafiora około pół szklanki ugotowanego dzikiego ryżu 2 garście rukoli 2 łyżki pestek dyni lub orzechów włoskich/pekan mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem lub mała szalotka, kilka listków tymianku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju (np. z pestek winogron, ryżowego) nierafinowana
Even Better Foodciężarnym. Mikro listki rzodkiewki wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, żelaza, wapnia i magnezu. Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz stymulują usuwanie metali ciężkich z organizmu. Mikro liście rukoli bogate są witaminy K i C, a także są bogate w błonnik i luteinę. Zawierają też sporo błonnika. Składniki na 1 porcję : garść porwanych liści sałaty 1/2 zielonej gruszki (konferencja(...)najlepiej twarda) 20 g sera pleśniowego 15 g orzechów włoskich ulubione kiełki – u mnie mikro liście słonecznika, rukoli i rzodkiewki od Listny Cud łyżeczka oliwy (ale nie musi być) Sałatę opłukać, osuszyć (no chyba że używa się gotowego i umytego mixu sałat) i wrzucić do salaterki. Dodać gruszkę pokrojoną w plasterki, ser pokroić w kostkę, orzechy pokruszyć. Całość posypać
DietologJesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami, delikatnie ostrą rukolą oraz gorzkawą czerwoną cykorią. Prawdziwy przegląd smaków! Całość stworzy sycący, odżywczy i pyszny posiłek na lunch lub lekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos(...)ugotowanej lub upieczonej piersi kurczaka 1 czerwona papryka (najlepiej podłużna – jest słodsza i ma cieńszy miąższ) kilka kaparów lub oliwek bez pestek kilka połówek orzechów pekan lub włoskich garść rukoli, 2 – 3 liście radicchio lub zielonej cykorii, lub listki szpinaku, blanszowany jarmuż albo mieszanka różnorodnych sałat kilka cieniutkich plasterków czerwonej cebuli/szalotki 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron
Even Better FoodCarpaccio z gruszki to pyszna i lekka sałatka, która swoim smakiem zadowoli każde podniebienie. Składniki: 1 gruszka cienko pokrojona rukola niebieski ser orzechy włoskie Dresing: łyżka płynnego miodu łyżka musztardy Dijon kilka kropel soku z cytryny Sposób przygotowania: Gruszkę ułożyć na półmisku, na nią warstwę rukoli, orzechy włoskie, niebieski ser pokrojony w kostkę. Przed podaniem polać dresingiem miodowo-musztardowym. Autor(...)przepisu: Karolina Taras Artykuł Carpaccio z gruszki, rukoli i sera niebieskiego pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyrobieniu maccheroni pisałem już wcześniej ( tutaj ), dziś zatem zajmiemy się przygotowaniem z nich czegoś pysznego. A więc... Składniki: 350g makaronu (u mnie, rzecz jasna świeże maccheroni własnego wyrobu) pęczek rukoli 150g szynki dojrzewającej (idealnie byłoby gdyby był to oryginalny, włoski Speck ) 250g słodkiej śmietany (12 lub 18%, w zależności od ilości kalorii jaką zamierzamy przyswoić 😁 ) 1-2 ząbki czosnku(...)oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: szynkę kroimy w cienkie paski, rukolę siekamy (dość grubo); czosnek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy ze środka kiełek; zagotowujemy wodę na makaron, nie zapominając o solidnym jej osoleniu (świeży makaron gotuje się krótko, stąd wymóg większej ilości soli); gotujemy makaron al dente ; w międzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy
Pasta Po Polskulekkich sałatek. Przepis na nią mam od koleżanki. Użyłam oryginalnej szynki hiszpańskiej (jamon serrano), ale może być też parmeńska czy szwarcwaldzka. Są do siebie podobne. Składniki: 40g rukoli (ok 1/3 lub 1/2 opakowania) 2 pomidory 100 g szynki hiszpańskiej (lub innej dojrzewającej) 100 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu 1 mała gruszka Dressing(...)łyżek oliwy 3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Szybkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki. 3. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę, Gruszkę obrać i pokroić w kawałki. 4. Składniki dressingu wymieszać. 5. Orzechy i miód umieścić
Kuchnia domowa Aniczosnek i wędzoną paprykę, smażymy minutę. Usmażoną cebulę dodajemy do fasoli, dodajemy do niej także sos sojowy, majeranek, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. 6. Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść rukoli pół łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka majonezu sól pieprz Z tuńczyka odlewamy zalewę, wrzucamy go do miski. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, poszatkowaną rukolę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. 7. Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem Składniki: 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) 1 mały
KardamonovyPycha. Wszystko jakoś tak do siebie spasowało. Słodki granat, kremowa feta, pikantna i wyrazista rukola. Dzisiaj mam jakąś wenę na słuchanie muzyki, więc póki co się ewakuuję, wieczorem wrócę z jeszcze jednym przepisem. Sałatka z kuskusem, papryką i granatem poleca się na każdą porę dnia. Ps. Staś, dzięki za najpiękniejsze na świecie sztućce. Składniki: 150 g suchej kaszy kuskus pół(...)opakowania fety 1 mała czerwona cebula pół granatu pół zielonej papryki pół papryczki chili spora garść rukoli 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól (przepis na 2 porcje) Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę mieszamy widelcem i przesypujemy
Kardamonovysprzyjają. Odwaliłam dzisiaj pyszny dżem truskawkowy, ale już mi się nie chciało robić zdjęć, może jutro. Dziś chciałabym natomiast zaproponować Wam ciekawe tosty. Pesto bazyliowe, salami, mozzarella i rukola. Takiego połączenia naprawdę nie trzeba komentować. Zróbcie koniecznie. Składniki: 8 kromek pieczywa tostowego 8 plastrów dużego salami 4 łyżeczki pesto 2 kulki mozzarelli 2 garści rukoli olej rzepakowy Na połowę kromek(...)nakładamy po łyżeczce pesto, 2 sztuki salami, parę plastrów mozzarelli, rukolę i wszystko przykrywamy drugą połową pieczywa. Każdą kanapkę smażymy do zrumienienia, z jednej i z drugiej strony. Artykuł Tosty z salami i pesto pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzyszło do głowy, to zmiksowanie jej z pieczoną papryką. A jak pieczona papryka, to czosnek, kumin i kolendra. Było pysznie. W lodówce znalazłam jeszcze trochę zieleniny w postaci rukoli. I wyszło, to co wyszło. Ekstra. Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego) pół czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonej(...)kolendry 2 łyżki oliwy extra virgin parę liści rukoli (opcjonalnie) olej rzepakowy sól pieprz Paprykę oczyszczamy, lekko skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach – musi być lekko przypalona i miękka. Po upieczeniu, wkładamy ją na 15 minut do woreczka foliowego, to pozwoli nam łatwiej zdjąć z niej skórkę. Obraną paprykę, fasolę, czosnek, oliwę i przyprawy miksujemy
Kardamonovyznowu zrobię coś z kaszy, może nawet z kaszanki – jeszcze się miotam. Nie ma właściwie o czym mówić, jeżeli chodzi o sałatkę. Wymieszałam w niej kaszę, upieczone marchewki, rukolę, uprażony słonecznik i odrobinę sera długodojrzewającego. Młynek do pieprzu mnie trochę zaskoczył, okazało się, że skubany jest pusty. Kurcze, nawet nie wiedziałam, że jestem uzależniona od świeżo mielonego pieprzu(...)rąsi normalnie. Wy jak chcecie, popieprzcie sobie, pieprzcie na zdrowie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej duża garść rukoli 2 średnie marchewki 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika garść sera bursztyn (lub innego długodojrzewającego) 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Marchewki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze i cieńsze „frytki”, skrapiamy
Kardamonovyjeszcze do tej wersji ser z niebieską pleśnią. My dodaliśmy go dopiero na talerzu. Serio pycha. Składniki: 6 jajek 1 surowa biała kiełbasa 1 mała czerwona cebula mała garść rukoli 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku sól pieprz (przepis na 3 porcje) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni – grzanie góra. Z kiełbasy wyciskamy kawałki surowej kiełbasy (każdy wielkości mniej więcej orzecha(...)włożyć do piekarnika, więc po tych 3 minutach, wkładam patelnię i piekę całość do upieczenia się górnej części frittaty. Trwa to około 10 minut. Przed podaniem wszystko posypujemy szczypiorkiem, rukolą i dodajemy świeżo mielony pieprz. Artykuł Frittata z białą kiełbasą i rukolą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjestem jednak na chodzie, więc postanowiłam napisać zaległy post. Makaron jak makaron, ricotta jak ricotta… wiadomo, że to się nie mogło nie udać. Do tego dorzuciłam dychającą ledwo rukolę, żmigrodzkie suszone pomidory, słoneczki i inne tam takie. Pyyyyszne! Na zimno również. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam castellane) 250 g ricotty pół szklanki mleka 8 suszonych pomidorów z zalewy(...)cebula 2 ząbki czosnku garść rukoli 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów (przepis na 3 porcje) Cebulę kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, obsmażamy do zrumienia na oleju z pomidorów. Dorzucamy do tego pokrojone w paski pomidory, dodajemy ricottę i mleko, sól, świeżo zmielony pieprz
Kardamonovy