coleslaw…Naprawdę proste i super smaczne! Zawsze robię wypasione hamburgery , do których trzeba szeroko otwierać buzię. Tym razem postawiłam na niewiele składników. Ograniczyłam się do dressingu, coleslaw i rukoli, oczywiście nie mówiąc już o samym soczystym burgerze. Nie byłabym sobą gdybym nie upiekła hamburgerowych bułek. Domowe brioszki z pysznym mięsiwem są najlepsze! Proste hamburgery z coleslaw można przyrządzić(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżka soli ½ łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka musztardy francuskiej 100 ml śmietanki 6 – 8 brioszek tutaj przepis rukola do podania Coleslaw 500 g białej młodej, u mnie młoda 50 ml winnego octu ¾ łyżeczki soli czarny pieprz do smaku 2 łyżeczki szczypiorku Dressing 200 ml majonezu, tutaj przepis 1 łyżka
codojedzeniaperfekcyjnie przygotowanym sosem. Klimat za oknem typowo włoski więc przygotowałam szybką i sycącą sałatkę makaronową z orzechem, mozarellą, pomarańczą i suszonymi śliwkami. Sałatka w połączeniu z dressingiem smakowała każdemu. Rukola uzupełniła orzechową nutę sałatce. Do sałatki użyłam sera mozarella Galbani . Producent włoskich serów. Ich zakłady produkcyjne zlokalizowane są we Włoszech i posiadają najnowocześniejszą technologię. Dla Galbani najważniejsza jest jakość(...)zadowolenie klienta. Mozarella Galbani ma delikatnie mleczny smak. Bogata jest w wapń i fosfor oraz nie zawiera konserwantów. Składniki: SAŁATKA: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego rurki garść rukoli garść roszponki 1 pomarańcza 6 suszonych śliwek 2 łyżki suszonych jagód goji 1 garść orzechów włoskich 1 op. sera Galbani mozarella mini kulki 2 łyżki sezamu czarnego i białego
Kuchnia w oparachtaką nadzieję. U mnie każdy, ostatnio zamarzyły się nam właśnie, ale syn nie chciał tradycyjnych, tylko żeby były jakieś dodatki. Więc zapiekanki zrobiłam z pieczarkami, serem, salami i rukolą. Bardzo nam smakowały, polecam i miłej niedzieli Wam życzę :-) Składniki na 8 sztuk: 4 pół bagietki 350 g pieczarek 100 g startej mozzarelli 12 plasterków salami u nas z pomidorami(...)świeża rukola 1 czerwona cebula 1 łyżka masła klarowanego sól ketchup, majonez lub ulubiony sos 1. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na drobno i wrzucamy do cebuli, solimy i smażymy. 3. Pół bagietki kroimy na pół. Plasterki salami kroimy również na pół. 4. Blaszkę wykładamy
kruche babeczkicamembert w panko, pomidor, orzechy, winogrona (34 zł) Drugie dania: owoce morza, mleczko kokosowe, pomidory (29 zł) poliki wołowe, palonym brokuł, pikle (39 zł) pęczak, strączki, imbir, suszone pomidory, rukola (26 zł) tagliatelle, boczniaki, kozi ser, groszek cukrowy, oliwa truflowa (29 zł) burger wołowy, chorizo, guacamole, rukola, aioli (39 zł) burger falafel, halloumi, guacamole, rukola, aioli (39 zł) Pizza szpinak
Kulinarne przygody GatityŁapcie ten prosty przepis i zachęcam do spróbowania w domu. Składniki: 200g łososia norweskiego w kawałku 1 kulka mozzarelli pół czerwonej cebulki sok z połowy limonki 2 garści rukoli garść pestek dyni 40 ml oliwy z oliwek ząbek czosnku sól, pieprz Łososia kroimy w drobne kawałeczki i obsmażamy na patelni - przerzucamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu(...)Cebulkę kroimy w piórka, mozzarellę w małe kawałeczki. Do blendera wrzucamy oliwę, sok z połowy limonki, sól, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku - miksujemy. Dressing gotowy. Rukolę wrzucamy do miski i zalewamy połową dressingu, dokładnie mieszamy. Na talerze wrzucamy kolejno rukolę, kawałki łososia, cebulkę, mozzarelle i pestki dyni na koniec zalewamy pozostałym dressingiem. Smacznego !!! Wartość odżywcza
Smacznie Pysznie KalorycznieSkładniki /2 porcje: – 150 g rukoli – 80 g tuńczyka w oliwie – 12 pomidorków koktajlowych – 1 awokado – 2 jajka – 2 łyżeczki sezamu sos – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotuj na pół twardo. Rukolę myjemy osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w paski. Tuńczyka odsączyć. Pomidorki myjemy i kroimy(...)pół. Przygotowujemy dresing. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy rukolę,tuńczyka, pokrojone awokado i pomidorki koktajlowe. Polewamy naszą sałatkę sosem oraz posypujemy sezamem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z tuńczykiem i awokado pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpizza #mąkaorkiszowa #orkisz #kuchniawłoska #rukola #sospomidorowy #pieczarki #ciastodrożdżowe #sezam Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie pizzę, ale dzisiaj trochę w innej formie- trochę zdrowszej, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Dla osób, które nie czują jeszcze w rękach wyrabiania ciasta z mąki orkiszowej, można na początek mieszać mąkę orkiszową ze zwykłą mąką. Na pewno to ułatwi sprawę Składniki na ciasto ( 5 porcji(...)gustu pół łyżeczki miodu sól i pieprz Przykładowe dodatki: 2 kulki mozzarelli 100 g pieczarek 2 łyżki sezamu 100 g pomidorków koktajlowych włoska wędlina np. szynka parmeńska 4 garście rukoli sól i pieprz oregano Przygotowanie: Mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę, dodać sól i wymieszać. Mąkę uformować w kopiec i zrobić w nim wgłębienie. Do mniejszej miski wlać
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyszparagi #truskawki #rukola #ocetbalsamiczny #oliwazoliwek #pestkidyni #kiełki #lunch #dopracy #mozzarella Nieoczywiste, ale bardzo dobre połączenie truskawki i szparagi. Łatwa do zabrania do pracy na lunch. Zaskoczy Was swoim smakiem! Składniki na 1 porcje: 1 garść rukoli 5 szparagów 5 truskawek 3 plastry mozzarelli 1 łyżka pestek dyni kiełki (dowolne) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól(...)Dopiero pod koniec posolić wodę. Wyciągnąć z wody i przelać zimną wodą. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Truskawki pokroić na pół, a mozarellę w kostkę. Na talerzu położyć rukolę, dodać szparagi, mozzarellę, truskawki, pestki dyni oraz kiełki. Polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posolić i popieprzyć. 1 porcja zawiera ok.: 475 kcal 26 g białka 28 g tłuszczu
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyDzień dobry :-) Moich domowników naszło na szparagi i pesto, do tego koniecznie makaron. Więc wyszło nam takie połączenie. Jest makaron, są szparagi i pesto z rukoli i mięty. Mięta dodaje super świeżości. Dodaliśmy też śmietankę, kiedyś oglądając Kuchenne Rewolucje Pani Magda dodawała właśnie śmietankę do makaronu, a potem pesto, żeby to pesto lepiej nam się połączyło z makaronem i rzeczywiście(...)jest, tylko mąż tylko dodał do dania za dużo śmietanki, ale i tak wyszło smacznie :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki: makaron pęczek szparagów rukola 2- 3 gałązki mięty orzeszki nerkowca 2 ząbki czosnku sól pieprz ser garana padano 50 ml śmietanki 30% oliwa z oliwe extra virgin 1. Makaron gotujemy al'dente, tak samo nasze szparagi, które wcześniej myjemy, odcinamy twarde
kruche babeczkiLekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków ! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie(...)wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy. Pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów. Na talerzach rozłóż umytą rukolę. Łososia pokrój na kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce. Ułóż ugotowane szparagi. Całość skrop sosem cytrynowym. Składniki pęczek zielonych szparagów 200 g rukoli
Eat me! Fit me!jajka 50 g szynki garść świeżej rukoli tłuszcz do smażenia 1/4 cebuli sól pieprz Szynkę kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy pokrojoną rukolę i smażymy jeszcze ok 2 min. Jajka wybijamy do kubeczka i rozmącamy widelcem, oblewamy równomiernie przysmażoną szynkę i rukolę. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Kiedy jajka się zetną, omlet gotowy
Gotowanie jest łatweśniadanie, lunch, lekki obiad czy kolację :) SKŁADNIKI (1 porcja - 348 kcal) 1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) - 120 g - można kupić już gotowe gotowane :) 2 garście rukoli 50 g sera feta kawałek czerwonej cebuli (20 g) 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)wody szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być cukier lub ksylitol) PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem :) Smacznego! Porcja sałatki z podanych składników to 348 kcal: - białko - 15.5 g - tłuszcze
Moje Kuchenne RewelacjeSezon na szparagi jeszcze trwa, więc proponuję Wam dzisiaj lekką, ale jednocześnie pożywną sałatkę. Oprócz szparagów znajdziecie w niej rukolę, jajka, szynkę parmeńską, ciecierzycę. Dodatek miodowo-musztardowego winegretu świetnie podkreśla smak warzyw, szynki i jajek... Składniki na 2 porcje: 4 jajka garść rukoli opakowanie szynki parmeńskiej 1/3 pęczka zielonych szparagów 1/3 puszki ciecierzycy (4 łyżki gotowanej) Sos: 1 łyżeczka płynnego(...)przekroić na pół. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół lub na ćwiartki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Na dwóch dużych talerzach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę. szparagi, jajka, cieciorkę i przekrojoną na pół szynkę parmeńską. Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z octem, olejem i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na talerzach
Czerwień i błękitwiosennych ziołach 4 duże jajka 1 łyżka oleju 1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym Princes 1 pęczek białych szparagów sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny do smaku rukola i kwiaty jadalne (np rukoli) do dekoracji garść ulubionych ziół(pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon...) Obierz szparagi, ugotuj je al'dente w wodzie z dodatkiem soli, cukru(...)małym ogniu smaż frittatę. Gdy masa się zetnie prawie cała, przewróć placek na talerz po czym zsuń na patelnię, by dopiec ją do końca. Na talerzu ułóż rukolę razem z kwiatami na brzegu. Zsuń Frittatę na talerz. Udekoruj szparagami, posyp dominującymi ziołami np. koperkiem. I gotowe! Pyszne i zdrowe danie obiadowe lub kolacyjne (a nawet możesz podać je na śniadanie
Gotuj Sam!przecież pomalutku trzeba się przygotować na przywitanie lata 😜 Gorące i chrupiące z zewnątrz tosty, wypełnione fit tuńczykiem, zdrowym awokado, pożywnym jajkiem, słodkim mango i orzechową i lekko pikantną rukolą to pyszna i zdrowa propozycja, która sprawdzi się nie tylko jako 'całodobowa' potrawa, ale i piknikowa, solidna przekąska. 3 bułki panini: * bułka typu panini- 3 szt. * tuńczyk w kawałkach w sosie(...)własnym Princes- 1 puszka, 185 g * jajka- 3 duże szt. * awokado- 2 szt. * mango- 1 mniejsze * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * rukola- 2 garści Ugotować jaja na twardo. Bułkę przekroić na pół, włożyć do opiekacza i podgrzać do momentu, aż wierzch się ładnie zarumieni i będzie chrupiący. W międzyczasie odcedzić tuńczyka, obrać awokado i rozgnieść na gładko z dodatkiem soku
Kraina Miodem Płynąca