konserwowym, ale w mojej czarodziejskiej szafie znalazłam fasolkę szparagową w puszce. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, jest super. Zróbcie z czym chcecie. Składniki: 10 młodych ziemniaków duża garść rukoli pół puszki fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Ziemniaki(...)czosnek, sól i i pieprz, energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Dorzucamy do tego gorące odcedzone ziemniaki, fasolkę i pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy rukolę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Artykuł Ziemniaki z rukolą i fasolką szparagową pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybrat przywiózł mi wędzoną fetę, o której już kiedyś Wam wspominałam. To jest jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam w życiu. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do sałatki z rukolą i pieczonymi paprykami. Było pysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie. Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam wędzonej) 2 łyżki(...)lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, powinna bardzo łatwo odchodzić. Rukolę myjemy, osuszamy, rwiemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę, poszatkowany szczypiorek, pokrojoną w kostkę fetę i słonecznik. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy
Kardamonovydużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich pół kostki sera feta paręnaście ziaren granata sok z połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy extra virgin(...)sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyproblemu. Pomidorki sympatycznie urozmaiciły potrawę, nie mówiąc o parmezanie, z którym wszystko smakuje lepiej. Składniki: 300 g pełnoziarnistego makaronu (ja użyłam tagliatelle) porcja tapenady 10-15 pomidorków koktajlowych garść rukoli parmezan sól pieprz (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy, w osolonej wodzie, al dente (pamiętajcie o pozostawieniu gdzieś 1/4 szklanki wody z gotowania). Po ugotowaniu odcedzamy go (nie za dokładnie(...)wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy do tego tapenadę, połowę z odlanej wody, przekrojone na pół pomidorki i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W razie potrzeby dolewamy drugą część wody. Podajemy ze startym parmezanem. Artykuł Makaron z tapenadą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyGrzanki z gruszką, pastą z suszonych pomidorów, przełamujący smak rukoli. Ser pleśniowy, szynka parmeńska do tego słodka gruszka zatopiona miodem i orzechami – niebo w gębie! Uwielbiam te grzanki są idealne na przekąskę, sprawdzą się świetnie jako przystawka, mają jednak jedną wadę, znikają bardzo szybko Dzięki uprzejmości marki Helio Stovit oraz Ole! często goszczą u mnie takie pyszności. Składniki(...)bagietka zbożową 5 plastry szynki parmeńskiej 5 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów z camamberem OLe! masło 3 łyżki orzechów włoskich Helio 3 łyżki miodu Stovit 1 gruszka dwie garści rukoli pieprz Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w skos, smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku lub podsmażamy na złoto. Smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Orzechy zarumieniamy na suchej patelni i mieszamy z miodem
Podróż w kulinariaKOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ Carpaccio z buraka z salsą verde: – Eksperyment który się świetnie udał – Słodki pieczony burak – W towarzystwie słonego niczym wody(...)oceanu anchovies – Pyszne i zniewalające – Wyborne danie ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Burak ugotowany lub upieczony – Mix młodych listków: Rukola, botwina, lodowa baby – Anchovies – 4 sztuki / wcześniej odsączone z zalewy / – Kapary – 1 czubata łyżeczka / wcześniej odsączone z zalewy / – Mięta – 20 dużych listków – Szalotka – Czosnek – 1 ząbek / nie za duży / – Pieprz czarny świeżo mielony – Sok z limonki
globuskulinarnydość proste w wykonaniu. Ciasto : mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g smalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik ) proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka cukier puder 100 g 1 jajko suchy mak 2,5-3 łyżki wiórki kokosowe(...)Dżem wymieszać z sezamem uprażonym na suchej patelni. Dla stabilności można dodać trochę mąki. Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę. Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem. Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki. Możemy
Smaczne mojeomijania piekarni. I już odkrojona - nie piętka i nie kromka. Narożnik. Chleb w sporej blaszce upiekłam, by kanapki miały formę płaskich kwadratów. Idealnie się sprawdzi do pasty jajecznej z rukolą. Nie. Nie mam rukoli. Wyjście do sklepu po coś, na co po prostu mieliśmy ochotę, było kwestią założenia butów. Teraz to kwestia decyzji, czy warto ryzyko podejmować. Nie podejmuję. Sałata(...)macie ochotę. Jest smaczny, miękki, pachnie pestkami i typowo razowym pieczywem. Wszystko, co w nim się znajdzie, smakuje wyśmienicie. Musze to dopisać. Mąż wrócił do domu..z rukolą
Kronika Piekarnikaobiadu warto zrobić pyszna i pełną witamin surówkę Co potrzeba: 4 duże pomidory malinowe, 4 średnie ogórki lub 2 długie wężowe, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej drobno rukoli, 1 łyżka posiekanego koperku, 4 łyżki oleju czosnkowego , Sól, Pieprz Wykonanie: Do miski kroimy pomidory w mniejsze kawałki (ja obieram ze skóry), dodajemy obrane i pokrojone w plasterki ogórki, posiekany(...)szczypiorek, posiekaną rukolę, posiekany koperek, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy olej czosnkowy . Mieszamy dokładnie, w razie konieczności jeszcze doprawiamy. Smacznego :)) pomidor, ogórek, szczypiorek, koperek, rukola
Bułka z Chlebemzawsze ekscytuję się na takie przepisy i na takie niecodzienne, zdrowe połączenia. Z pewnością, są to takie kombinacje składnikowe z którymi można by śmiało dalej eksperymentować. Przykładowo zamiast bazylii rukola, zapewni nie tylko inny smak, ale też trochę pieprzności i pikantności. Sałatka z nektarynki z mozzarellą i orzechami, z pewnością świetnie się sprawdzi jako zamiennik standardowego, obiadowego duetu – ziemniaki(...)Dodając ją do zdrowego filetu drobiowego, czy smacznej ryby, uzyskasz zdrowy, ciekawy, pełen witamin obiad. Polecam Wam również: PIEROGI Z BURAKA À LA CAPRESE SAŁATKA Z RUKOLI I SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA SZPARAGI Z KIEŁKAMI I SEREM SAŁATKA Z GRANATU I RUKOLI Z KREWETKAMI NA MUSIE GRANATOWO – KOKOSOWYM ZIMOWA SAŁATKA
globuskulinarnyprzygotowuje. Dziś proponuję danie z tych dwóch mega zdrowych składników. Danie w stylu trochę bliskowschodnim przez użyte przeze mnie przyprawy. Danie jest ostre przez dodanie papryczek jalapeno, a świeża rukola dodaje daniu orzechowego posmaku. 80 g kaszy bulgur 250 g piersi z indyka 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 łyżki marynowanej, pokrojonej w plasterki papryki jalapeno 2 garście świeżej(...)rukoli 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta kminu rzymskiego szczypta sproszkowanej kolendry sól pieprz czarny 2 łyżki oleju rzepakowego lub olej w sprayu Pierś z indyka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Patelnię spryskać olejem w sprayu (jak nie masz takiego oleju, to po prostu rozgrzej
Krylowa Kuchniakolorowa tarta to kruche ciasto wypełnione jajeczno-serową masą, w której ukryły się aromatyczne suszone pomidory, czerwona papryka, maleńkie kulki marynowanego zielonego pieprzu i nieco większe kapary oraz rukola, tylko kiełbasa Morlińska wychyla się z ciekawości, żeby sprawdzić co będzie się działo... Kolorowa tarta z kiełbasą Składniki: Ciasto: 1) 220 g mąki pszennej(...)łyżki marynowanego zielonego pieprzu 7) pół czerwonej papryki 8) 9 suszonych pomidorów 9) garść rukoli 10) 3 łyżki kaparów 11) sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy ciasto na spód tarty: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej
Na kulinarnym poligonieziół, poprzez jarmuż i …nawet buraczki i marchewki. W tym roku zaszalałam, wiadomo wakacje w domu, więc postawiłam na ogródek i ekologiczne uprawy. Wiecie jak smaczna jest ekologiczna rukola uprawiana w domowym ogródku? Polecam ją uprawiać każdemu kto lubi świeże i ekologiczne nowalijki. Ale wracając do sałatki to w jej skład wchodzą pieczone buraki i marchewka, które świetnie pasują(...)ostatnio dodane przepisy na sałatki. Nie przewiduję aby sałatki straciły na popularności, więc polecam kolejny przepis. Sałatka z pieczonych warzyw 4 porcje Składniki: 500 g buraków 2 marchewki 150 rukoli 50 g włoskich orzechów Winegret 50 ml soku z cytryny 200 ml oliwy z oliwek szczypta soli morskiej 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego kilka gałązek świeżego
codojedzeniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lekka i orzeźwiająca sałatka z mango awokado, rukolą, granatem i serem feta. Świetnie smakuje z grzankami z chleba tostowego. Idealna dla osób lubiących słodko-słone połączenia. Składniki: 1 mango 1 awokado 2 garście rukoli 200 g sera feta 1/2 granata 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Rukolę
Przepiski.plciabaty. Przed nałożeniem dodatków, skropione oliwą kromki podpiekamy w piekarniku. Można także natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zobacz przepis na crostini z kozim serem ze szczypiorkiem, pomidorami i rukolą. Kanapeczki skropione oliwą i solidnie doprawione świeżo zmielonym pieprzem. Zamiast pomidorów, na kanapeczki możesz położyć świeże brzoskwinie pokrojone w kliny lub szynkę parmeńską i świeży tymianek. Crostini(...)składniki: 12 kromek bagietki pszennej lub pełnoziarnistej 5 łyżek oliwy 200g koziego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku 12 plastrów pomidora lub świeża brzoskwinia pokrojona w kliny lub szynka parmeńska rukola do przybrania lub bazylia Sposób przygotowania crostini z kozim serem i pomidorami: Krok 1. Kromki bagietki posmarować połową oliwy, rozłożyć na blasze do pieczenia - piec około 10 minut
Moja Książka Kucharska