wielbiam olej z pestek dyni. Świetnie komponuje się z rukolą i serem pleśniowym. Nadaje sałatce aksamitno-orzechowego posmaku. Do kolejnej na pewno dodam awokado i może orzechy włoskie. 2 porcje: rukola - 4 garści 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielony + woda z zalewy (trochę) ser pleśniowy camembert lub z zieloną pleśnią - 1 szt. oliwki czarne - 10-12 szt. 2 łyżki pestek(...)dyni podprażonych olej z pestek dyni po 1 łyżce Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzach. Układamy na wierzchu pokrojony ser. Dodajemy oliwki i zielony pieprz. Dobrze dodać też po łyżeczce zalewy z marynaty zielonego pieprzu. Polewamy olejem z pestek dyni
AZgotuj!suchego makaronu - u mnie fusilli pugliesi (fenesecchie) kilka kawałków suszonych pomidorków z oliwy kilka pomidorków koktajlowych czarne oliwki 2 łyżki tartego sera grana padano 3 garści rukoli Sos: oliwa z oliwek miód musztarda 1 zmiażdżony ząbek czosnku przyprawa do sałatek Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą(...)suszone pomidory w drobne kawałki. Oliwki przekroić na pół. 3. Zrobić sos: wszystkie składniki w dowolnych proporcjach wymieszać ze sobą. Dodać do sałatki i wymieszać. Na koniec dodać rukolę - jeśli zamierzamy podać sałatkę odrobinę później, to rukolę dodajemy przed samym podaniem. Całość zamieszać i podawać. Smacznego
Kuchnia domowa Anikwas foliowy. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Figi zawierają również dużo błonnika. Błonnik pobudza pracę jelit, dlatego też jest skutecznym lekiem na zaparcia. Rukola posiada orzechowo pikantny smak i ze względu na swoje walory smakowe znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Te cudowne, małe listki kryją w sobie dużo składników odżywczych, dlatego zachęcam do wprowadzenia(...)kostny. Znajdują się w niej antyoksydanty, które działają antynowotworowo. Ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiega anemii. Pozytywnie wpływa na walkę z cukrzycą. Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jedzenie rukoli wzmacnia naszą odporność, przeciwdziała przeziębieniom. Posiada działanie oczyszczające organizm z toksyn. Wspiera procesy trawienne, zapobiega otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w rukoli to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, kwas
Zdrowy Styl Joannyserem pleśniowym Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) z figami Składniki na 1 porcję sałatki z figami i kozim serem , która ma ok.75 kalorii 1 figa rukola lub mix sałat 1 łyżeczka twarożku koziego szczypta czarnego sezamu Opcjonalnie: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina soli odrobina pieprzu Sałatka z figami(...)kozim serem , krok po kroku. Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzyku. Figę pokroić na ósemki, ułożyć na rukoli. Dołożyć łyżeczkę twarożku koziego, można polać sosem z miodu oliwy, octu balsamicznego i soku z cytryny, na koniec polecam sałatkę posypać sezamem. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę z figami i kozim serem podawać od razu. The post Sałatka z figami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakować. W dzisiejszej sałatce mamy aż dwa owoce – gruszkę i winogrona. Całość smakuje wyśmienicie. Zapomniałam jedynie o orzechach A z nimi sałatka smakuje jeszcze lepiej. 2-3 garście rukoli garść miksu sałat 1 gruszka np konferencja 200 g różowych winogron 1 op. sera camembert kilka orzechów włoskich Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju/oliwy 2 łyżki(...)trójkąty (u mnie 16). Winogrona myjemy, kroimy na pół. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem. Dokładnie potrząsamy aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Na półmisku rozkładamy rukolę. Dajemy ser camembert, gruszkę oraz winogrona. Całość polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy orzechami. Podajemy
Smaki Na TalerzuPołączenie łososia z soczystym mango, słodkimi pomidorkami i sosem z dodatkiem marakui to jest właśnie ta magia. Składniki: 65 g łososia pieczonego 100 g łososia wędzonego 100 g rukoli 250 g pomidorków truskawkowych ( mogą być też tradycyjne koktajlowe) 1 mała czerwona cebula 1 mango Składniki na sos: 2 marakuje 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu sól, pieprz(...)Rukolę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na duży półmisek. Łososia kroimy na paseczki , pomidorki na połówki. Cebulę siekamy na cienkie piórka, mango obieramy i kroimy na podłużne cząstki. Wszystkie składniki przekładamy na rukolę i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy sos. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, miąższ z marakui, dodajemy miód oraz sól i pieprz do smaku. Zamykamy słoiczek
noteskulinarnyfigalubię smak grillowanej, nieco przypalonej papryki, ma ona wtedy taki słodkawy smak – według mnie smakuje znacznie lepiej w tym wydaniu, niżeli świeża. Sałatkę z grillowanymi warzywami podałam z rukolą, ale możecie dodać do niej dowolne zielone dodatki, jak sałata rzymska, roszponka czy mix sałat. To co akurat macie pod ręką 🙂 Taką sałatkę możecie przygotować wcześniej, przed pojawieniem się gości(...)Czas gotowania: 20 minut Składniki papryka czerwona papryka żółta mała cukinia czerwona cebula opakowanie serka halloumi sok z limonki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 2 garście rukoli Przepis 1 Paprykę kroimy w grubszą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa grillujemy z obu stron na rumiano. 2 W oddzielnym naczyniu przygotowujemy glazurę do warzyw
Kuchnia Bazyliiszarpanym kurczakiem Przepis na wrapy z szarpanym kurczakiem Składniki na wrapy z szarpanym kurczakiem szarpany kurczak przygotowany według tego przepisu – klik 4 pszenne tortille szpinak – 2 garści rukola – 2 garści 4-5 plastrów ananasa z puszki (świetnie sprawdzi się też świeży) jogurt naturalny – 2 łyżki majonez – 2 łyżki mały ząbek czosnku sól, pieprz Jak zrobić wrapy(...)Rozpocznij od przygotowania szarpanego kurczaka zgodnie z instrukcjami z tego przepisu – KLIK Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dopraw całość solą i pieprzem. Rukolę wymieszaj ze szpinakiem. Na każdej z tortilli rozsmaruj porcję sosu jogurtowego, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Rozłóż na nim równą warstwę szpinaku wymieszanego z rukolą. Po środku, na dole
okolicepalnika.plSzaszłyki z melona, szynki i sera pleśniowego z oliwką i rukolą. Ta słodko-słona przystawka z szynki, melona i sera to łatwa i smaczna przekąska na każdą imprezę! Można je skropić octem balsamicznym, aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak. Nie ma przystawki tak łatwej, eleganckiej, pysznej i typowo „letniej” do zjedzenia, jak połączenie wszystkich trzech składników. Gdy robi się lato(...)średni melon kantalupa pokrojony w grubą kostkę 200 g szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w cienkie plasterki 20 kostek sera pleśniowego, może być też mini mozzarella 20 czarnych oliwek 20 listków rukoli Na małe szaszłyki koktajlowe nabić szynkę, ser pleśniowy, kostki melona, pomiędzy włożyć listek rukoli, na wierzchu umieścić oliwkę. Całość ułożyć na półmisku do serwowania. Podawaj natychmiast, można je dodatkowo skropić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolację kiedy żar leje się z nieba. INNE PYSZNE LEKKIE DANIA: BAKŁAŻAN POD SIEKANĄ CEBULKĄ SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DRESSINGIEM CYTRUSOWYM CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE SAŁATKA ARBUZOWA(...)PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Fasolka szparagowa zielona – 250g – Młode ziemniaki – 10 małych sztuk – Jajeczka przepiórcze – 10 sztuk – Tuńczyk w oleju – 1 puszka – Mix sałat 100g (rukola, endywia, cykoria) – Groszek blanszowany – mrożony lub świeży – Bazylia – 10 większych listków + mniejsze do dekoracji – Pieprz do smaku – Sól do smaku – Oliwa z oliwek – Masło – 1 łyżka PRZEPIS: 1. Jajeczka przepiórcze
globuskulinarnySałatka z awokado z dodatkiem rukoli, papryki, pomidorków koktajlowych, ogórków małosolnych, cebuli i fety to sprawdzona przekąska idealna na każdą okazję. Jest to banalnie prosta i smaczna sałatka a dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie. składniki na 3-4 porcje 100 g rukoli 2 dojrzałe awokado sok z 1/2 cytryny 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka(...)drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż na pół. Ogórki małosolne oraz obrane awokado kroimy w kostkę. Pokrojone awokado skarapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Do dużej miski wrzucamy rukolę, dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę, pomidorki, ogórki, awokado oraz ser feta. Na końcu do sałatki wlewamy sos czosnkowy i wszystko dokładnie razem łaczymy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki
Smakowite Daniarobi! Rozgrzewam na patelni łyżkę masła klarowanego ghee z czosnkiem niedźwiedzim, układam filety z podudzia kurczaka ,solę, posypuję ziołami bez chemii przeznaczonymi do kurczaka dodaję sporo bazylii i rukoli i duszę. Za chwilę wrzucam krojone pomidory malinowe. Fajne mięsko na ciepło i na zimno. Gdybym była w posiadaniu jeszcze czarnej grillowanych oliwek z pestkami ośmieliłabym się wrzucić! . Bardzo ważną(...)tutaj rzeczą jest ta rukola teoretycznie im więcej tym lepiej ,możecie ją posiekać drobno lub dodać w całości- to nie ma znaczenia -podglądnęłam ten patent kiedyś na Sycylii u jednej z sąsiadek. Rukola uwalnia w pomidory specyficzny aromat. Stąd straszny ból również, że nie miałam wędzonych z czarnych oliwek z pestką. Takie mięsko robi się naprawdę szybko ,a przede wszystkim
Z Kuchni Do Kuchnimięs. Wracając do naszej sałatki z pieczonych ziemniaków. Po wyciągnięciu z pieca, kiedy ziemniaki były jeszcze ciepłe dodaliśmy do nich siekanej zieleniny. Pod ręką była akurat rukola – właściwie zawsze mamy ją w lodówce, bo to pyszne ziele, idealny składnik pesto, świetny dodatek do makaronów i kanapek. Poza tym wkroiliśmy szczaw – sezonową pyszność, którą gorąco polecamy nie tylko jako(...)sałatki z pieczonych ziemniaków trafiły też rzodkiewki i kiełki brokuła. I jedne i drugie są przyjemne szczypiące, pikantne w smaku. Składniki: 8 średnich ziemniaków Garść szczawiu Garść rukoli 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 1 łyżka suszonego tymianku Pęczek rzodkiewek 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 2 łyżki soku
Niedzielny kucharzPyszne wegetariańskie danie. Pieczony bakłażan jest mięciutki i soczysty, soczewica i kalafior lekko al dente. Do tego aromatyczne, zawiesiste pesto z rukoli i słonecznika. Składniki: 1 duży bakłażan lub dwa małe 1/2 główki kalafiora 1 szklanka zielonej soczewicy 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju Pesto Garść rukoli 1/2 szklanki(...)jeszcze minutę. Zalej 2 szklankami wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 25 minut. Krok 3 W międzyczasie zrób pesto. Włóż do misy miksera słonecznik, dodaj parmezan. Zmiksuj. Dodaj rukolę, oliwę, sok z cytryny. Ponownie zmiksuj. Rozrzedź wodą jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Krok 4 Wyjmij bakłażany i kalafiora z piekarnika. Wyłóż
Niedzielny kucharzskwar. Składniki: 100 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 10 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy olejowej 60-80 g wędzonego twarogu spora garść rukoli Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. Ostudzić. 2. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ser wędzony w grubą kostkę. Rukolę umyć i osuszyć. 3. Suszone(...)pomidory drobno pokroić, dodać do kaszy, dodając jeszcze łyżkę zalewy olejowej. Wymieszać. Dodać pokrojone pomidorki, oliwki, rukolę, wymieszać. Na koniec dodać pokrojony twaróg i delikatnie zamieszać. Można doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Ani