rukola - 6622 przepisów (strona:91/442)

Omlet z rukolą i szynką 115

jajka 50 g szynki garść świeżej rukoli tłuszcz do smażenia 1/4 cebuli sól pieprz Szynkę kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy pokrojoną rukolę i smażymy jeszcze ok 2 min. Jajka wybijamy do kubeczka i rozmącamy widelcem, oblewamy równomiernie przysmażoną szynkę i rukolę. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Kiedy jajka się zetną, omlet gotowy

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z burakiem i fetą 219

śniadanie, lunch, lekki obiad czy kolację :)  SKŁADNIKI (1 porcja - 348 kcal) 1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) - 120 g - można kupić już gotowe gotowane :)  2 garście rukoli 50 g sera feta kawałek czerwonej cebuli (20 g) 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)wody szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być  cukier lub ksylitol) PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem :) Smacznego! Porcja sałatki z podanych składników to 348 kcal: - białko - 15.5 g - tłuszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka ze szparagmi, jajkiem i szynką parmeńską 126

Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc proponuję Wam dzisiaj lekką, ale jednocześnie pożywną sałatkę. Oprócz szparagów znajdziecie w niej rukolę, jajka, szynkę parmeńską, ciecierzycę. Dodatek miodowo-musztardowego winegretu świetnie podkreśla smak warzyw, szynki i jajek... Składniki na 2 porcje: 4 jajka garść rukoli opakowanie szynki parmeńskiej 1/3 pęczka zielonych szparagów 1/3 puszki ciecierzycy (4 łyżki gotowanej) Sos: 1 łyżeczka płynnego(...)przekroić na pół. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół lub na ćwiartki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Na dwóch dużych talerzach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę. szparagi, jajka, cieciorkę i przekrojoną na pół szynkę parmeńską. Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z octem, olejem i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na talerzach

Czerwień i błękit
Frittata z tuńczykiem i szparagami w wiosennych ziołach 165

wiosennych ziołach 4 duże jajka 1 łyżka oleju   1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym  Princes 1 pęczek białych szparagów sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny do smaku rukola  i kwiaty jadalne (np rukoli) do dekoracji garść ulubionych ziół(pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon...) Obierz szparagi, ugotuj je  al'dente  w wodzie z dodatkiem soli, cukru(...)małym ogniu smaż frittatę. Gdy masa się zetnie prawie cała, przewróć placek na talerz po czym zsuń na patelnię, by dopiec ją do końca. Na talerzu ułóż rukolę razem z kwiatami na brzegu. Zsuń Frittatę na talerz. Udekoruj szparagami, posyp dominującymi ziołami np. koperkiem. I gotowe! Pyszne i zdrowe danie obiadowe lub kolacyjne (a nawet możesz podać je na śniadanie

Gotuj Sam!
Panini z tuńczykiem, jajkiem, mango i awokado 187

przecież pomalutku trzeba się przygotować na przywitanie lata 😜 Gorące i chrupiące z zewnątrz tosty, wypełnione fit tuńczykiem, zdrowym awokado, pożywnym jajkiem, słodkim mango i orzechową i lekko pikantną rukolą to pyszna i zdrowa propozycja, która sprawdzi się nie tylko jako 'całodobowa' potrawa, ale i piknikowa, solidna przekąska. 3 bułki panini: * bułka typu panini- 3 szt. * tuńczyk w kawałkach w sosie(...)własnym Princes- 1 puszka, 185 g * jajka- 3 duże szt. * awokado- 2 szt. * mango- 1 mniejsze * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * rukola- 2 garści Ugotować jaja na twardo. Bułkę przekroić na pół, włożyć do opiekacza i podgrzać do momentu, aż wierzch się ładnie zarumieni i będzie chrupiący. W międzyczasie odcedzić tuńczyka, obrać awokado i rozgnieść na gładko z dodatkiem soku

Kraina Miodem Płynąca
Grzanki z gruszką i gorgonzolą 207

Chrupiące kanapki na ciepło z grillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe śniadanie z serem gorgonzola. Składniki: kilka kromek pieczywa oliwa rukola gruszka ser gorgonzola garść orzechów włoskich 2 łyżki miodu Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)Gruszkę pokroić na plastry, które zgrillować na patelni grillowej.   Orzechy uprażyć na suchej patelni, pokroić i wymieszać z miodem.  Zrumienione kromki skropić oliwą, na nich ułożyć kolejno rukolę, plastry gruszki, pokruszony ser gorgonzola i orzechy

wyzwania kuchenne
TARTA FRANCUSKA Z PIECZARKAMI I POMIDORKAMI 141

Tarta- szybki pomysł na obiad , kolację czy przekąskę :)  Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego z koktajlowymi pomidorkami , pieczarkami, masą serowo-śmietanowo- jajeczną , podawaną z rukolą. Smakuje wyśmienicie na pewno przypadnie nie jednemu smakoszowi :)  SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 🍴 Ciasto francuskie ok 350 g 🍴 20 dag pieczarek 🍴 1 cebula 🍴2 łyżki drobno posiekanej natki i koperku 🍴10 pomidorków(...)żółtego tartego np. cheedar  Masa: 🍴 200 ml śmietany 18 % 🍴1 jajko 🍴15 dar sera żółtego tartego 🍴sól i pieprz do smaku 🍴 1łyżka ketchupu i majonezu 🍴 dodatkowo: 2 garście rukoli  PRZYGOTOWANIE: 1. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto . 2. Pieczatki myję a następnie smażę na maśle na rumiano , dodaję obraną cebulkę i pokrojon

Gotowanie Patki
Sałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 191

głów sałatka! tym razem to połączenie ryżu, buraków, zielonego i serowego. Zobaczcie sami czy nie mielibyście na taką mieszankę kolorów i smaków ochoty! Sałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 1 torebka (125 g) mieszanki ryżu białego i dzikiego 2 duże buraki (upieczone) 50 g suszonych wiśni 50 g fety garść rukoli oliwa ocet balsamiczny Ryż gotujemy(...)słupki. Wiśnie kroimy w paseczki i zlewamy octem i oliwą a także łyżka wody z gotującego się ryżu. Odcedzony ryż łączymy w misce z dressingiem. Dodajemy buraki, umyta rukolę oraz pokruszona fetę. Ewentualnie dosalamy i pieprzymy wg uznania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem 123

Prosecco. Sprawdziłam i smak jest idealny! Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką i truskawkami / 2 porcje Składniki : 6 łodyg zielonych szparagów 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 garście rukoli 8 kuleczek mozzarelli lub 1 duża kula 2 pomidory rzymskie 2 łyżki posiekanej dymki (zielona cześć) 2 truskawki 2 łyżki wiórków parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz(...)minut. Odcedzamy. Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie. Odsączamy. Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli. Układamy na wierzchu każdej porcji 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pomidora rzymskiego kroimy w kostkę. Układamy na środku każdej porcji. Na wierzchu układamy paski zielonych szparagów. Mozzarellę rozrywamy i układamy

Moja smaczna kuchnia
Pizza na spodzie z kaszy quinoa 115

apetytem cały kawałek, powiedziała, że pyszna.. i odmówiła kolejnego:) Na wierzch możecie położyć swoje ulubione dodatki- u mnie było klasycznie – sos pomidorowy, mozzarella, suszone pomidory i rukola. 5.0 from 1 reviews Pizza na spodzie z kaszy quinoa   Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min   Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy(...)pieczenia 1 łyżka oliwy Dodatki sos pomidorowy (można użyć gotowego - ja podsmażyłam czosnek na oliwie, dodałam passaty pomidorowej z oregano i trochę odparowałam) mozzarella suszone pomidory pesto bazyliowe rukola Instructions Kaszę umieścić na gęstym sitku i kilkukrotnie przepłukać wodą. Następnie przełożyć do miski i zalać wodą - zostawić tak na noc. Następnego dnia odlać wodę, kaszę ponownie przepłukać kila razy

Cooking for Emily
Sałata z dressingiem cytrynowym. Sałata do obiadu. 208

sałat. Wybierając sałaty zwracam  uwagę, aby był chrupkie, miękkie, łagodne, ostre, różnokolorowe. Chrupiące liście - sałata rzymska, sałata lodowa, radicchio, cykoria, endywia, gorzki, orzechowy lub ostry smak liści: rukola, radicchio, cykoria, rukiew wodna, endywia, lollo rosso, łagodny smak: sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, batawia, sałata dębolistna, kolorowe lub nietypowe liście: radicchio, rukiew wodna, lollo rosso, rukola, endywia, sałata dębolistna(...)rzodkiewki, małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej Dressing cytrynowy: sok wyciśnięty z 1 cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu duża

Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczoną papryką i fetą 111

brat przywiózł mi wędzoną fetę, o której już kiedyś Wam wspominałam. To jest jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam w życiu. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do sałatki z rukolą i pieczonymi paprykami. Było pysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie.  Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam wędzonej(...)lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, powinna bardzo łatwo odchodzić. Rukolę myjemy, osuszamy, rwiemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę, poszatkowany szczypiorek, pokrojoną w kostkę fetę i słonecznik. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy

Kardamonovy
Pieprzny camembert z owocową nutą 125

Bardzo fajny pomysł dla smakoszy tego rodzaju serów. Camembert z zielonym pieprzem podany ze świeżą rukolą, roszponką, żurawiną, egzotycznymi owocami i chrupiącymi orzeszkami smakuje rewelacyjnie. Pikantny, pieprzny ser idealnie komponuje się ze słodkimi owocami tworząc znakomitą przekąskę. Składniki: 2 sery camembert z zielonym pieprzem 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy 50g świeżej rukoli 50g świeżej roszponki 1 pomarańcza 2 kiwi(...)obydwu stron na małym ogniu. 2. Pomarańczę wyfiletować pozbawiając białej błonki, pokroić w księżyce. Kiwi oraz mango obrać i pokroić w większą kostkę. 3. Na talerzu ułożyć umytą rukolę, roszponkę, pomarańczę, kiwi, mango i żurawinę. Na środku położyć usmażony ser, całość posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i posypać świeżo zmielonym pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Koktajl ananasowo- pomarańczowy z rukolą 139

Naturalny koktajl na bazie owoców z dodatkiem wyrazistej rukoli to świetny zastrzyk witamin, który pozwoli także dostarczyć nam niezbędnej energii. Koktajl bez dodatku cukru Składniki: Warstwa zielona: 50g rukoli 1 pomarańcz 1 banan 250ml soku wyciśniętego z pomarańczy Warstwa żółta: 350g świeżego ananasa 1 pomarańcz 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy Wykonanie: 1. Warstwa zielona: Rukolę umyć, osuszyć, pomarańcz i banana

Szalona Kuchnia Eweliny
Szaszłyki na patelni z kiełbasy, piersi kurczaka,słoniny i cebuli 159

Szaszłyki przygotowane na patelni i podane na chrupiącej zielonej sałatce z rukoli to super pomysł na smaczny obiad lub kolację. Szaszłyki SKŁADNIKI Pierś drobiowa Biała kiełbasa Słonina Cebula Wykałaczki Sól, pieprz Rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Umyte i pokrojone kawałki mięsa nadziewać na długie wykałaczki na przemian ze słoniną i cebulą, według wlasnej fantazji. Posypać soląi pieprzem.Tak przygotowane szaszłyki(...)rozgrzanej patelni . Piec przez  kilkanaście minut co jakiś czas obracając, aby wszystkie składniki równo się podpiekły. Można na kilka minut przykryć przykrywką. Podawać z sałatką z rukoli , ulubionymi sosami, ryżem lub ziemniakami. SMACZNEGO

zielonacukinka