rt bezowy - 500 przepisów (strona:27/34)

Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 514

nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów. Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła  3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód Beza: 5 jaj szklanka cukru Mąkę

Sajkofanka smaku
Pavlova z truskawkami i jagodami 362

Truskawki  pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova z bitą śmietaną ,jagodą kamczacką i truskawkami. Składniki: 4 szt zimne białka, 25 dkg cukier drobny, 1 łyżeczka ocet, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 400 ml kremówka, 2 łyżeczki żelatyna, truskawki świeże, jagody kamczackie świeże

Ala piecze i gotuje
Kostka alpejska 229

wiem, to prawdziwa bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas możemy na to przymknąć oko;))) Ogółem ciasto naprawdę bardzo smaczne, wilgotny biszkopt, słodka i chrupiąca masa kajmakowo - bezowa oraz delikatna warstwa śmietanki. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzeba po prostu skosztować;) Biszkopt: 4 jajka,  1/3 szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki kakao,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku

Z miłości do słodkości
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 251

także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem.  Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 154

Przyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze się udają. Choć z drugiej strony, trudno moje dzisiejsze popisy nazwać nieudanym eksperymentem. Poprostu wśród mojej niezawodnej jak dotąd, domowej grupy testującej,  nie znalazłam amatorów na takie smaki, ale przecież nie jest powiedziane

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 144

oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i:  Sernik z brzoskwiniąPropozycja IIITajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
WIELKANOCNE MENU 154

Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 184

wielu innych. 4. Największą popularnością cieszył się przepis na Sałatkę z rukoli (541), Gulasz wieprzowy z warzywami (404) i Jajka zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy, a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie. 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka

Delicious Titbits
Deser z kremem limonkowym i bananami 143

już nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje:  Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki:330 g kremówki 30%,1 łyżka cukru pudru,6 łyżek kremu limonkowego, 100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych,2 banany,1/2 soku

Delicious Titbits
Wiosenne ciasto z rabarbarem, jabłkiem i bezą 132

wierzch delikatnie wykładamy piankę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na180°C przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta tak, jak na zdjęciach. Jeśli chcecie, aby beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez  godzinę w 180°C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy

Delicious Titbits
Pavlova z malinami 165

Pyszna, słodka beza, która uzależnia ;) Delikatna, chrupka na zewnątrz, lepka, piankowa w środku. Bardzo łatwa do zrobienia, a efekt piorunujący. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. podana

Domowa cukiernia Ewy
Bananowa tarta z bezą 170

Troszkę dzisiaj zaspałam. Miałam wstać razem z C., przed siódmą; miałam mieć trochę czasu dla siebie. Chciałam niespiesznie zjeść śniadanie, wypić kubek (albo dwa) gorącej herbaty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezy z figami 170

Sezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co

Pożeraczka, czyli raz adobrze