roszponka - 1923 przepisów (strona:101/129)

Kremowy pasztet z wedzonej makreli 224

Makrela,niewielka ryba o smacznym i tlustym miesie,szczegolnie wedzona cieszy sie w Polsce najwiekszym powodzeniem.Nic dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata z rzodkiewką, cebulą i rzeżuchą 163

1 op mix sałat z roszponką1 czerwona cebula1 pęczek rzodkiewki1/2 szk rzeżuchy2/3 szk jogurtu śródziemnomorskiegosól do smakupieprz do smakuRozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Roladki z serem i cukinią 200

czosnkowym czy nawet meksykańskim serem:)! Można więc użyć ulubionego sera choć bardzo polecam biały wędzony. Jeśli chodzi o sałatę to może być też dowolna… rukiew wodna, rokietta-rucola, roszponka… Bardzo dziękuję Joluś za inspirację :)! xxxx Roladki z serem i cukinią – składniki:2-3 cukinieser – dowolny ulubionysałata ulubionasuszone pomidoryoliwa, zioła prowansalskie, szczypta solioliwki lub pomidorki

UgotujmyTo.pl
Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym 389

SKŁADNIKI na 4 osoby: 2 filety z piersi kurczaka2 jajka1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakessól świeżo zmielony pieprzsłodka papryka mielonaolej lub oliwa z oliwek do smażeniamieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej)2 pomidorypół dużego ogórkapół czerwonej cebuli4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidorypół czerwonej cebuli1/3 puszki kukurydzy konserwowej0,5 puszki czerwonej fasoligarść

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki z cukinii (bez glutenu, mleka i jajek) 307

Dziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)Składniki:cukinia 2 małe szt, około 400gmąka kukurydziana lub jaglana1,5 szklankimielone siemię lniane1

głodny alergik
Sałatka z sałat 352

przygotowałam ją z różnych sałat , pomidorków , sera żółtego i szyneczki . Tak sałatka nadaje się jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaczków :)       Składniki : garstka roszponki garstka rukoli kilka liści sałaty czerwonej kilka liści sałaty lodowej garstka liści szpinaku kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek suszony lub świeży  kilka plasterków szynki konserwowej  kawałeczek pora Garstka startego

Sama słodycz i szczypta chili
Dietetyczne wege-burgery z pieczarek i rzeżuchy (jeden kotlet 35 kcal!) 319

pieczarek 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka otrębów Garść rzeżuchy Olej do smażenia Sól, pieprz Do burgerów: bułki (najlepiej domowe, ciemne) i ulubione dodatki. (u mnie: roszponka i pomidor) Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy jak nam wygodnie. Zrywamy garść rzeżuchy i dorzucamy do pieczarek. Rozdrabniamy blenderem (u mnie na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi nie trzeba

Czarnawisienka
Cytrusowa sałatka z sosem malinowym. 277

Citrus salad. Składniki: 1 grapefruit 1 pomarańcza 20 oliwek 1 łyżeczka pieprzu zielonego z zalewy Mix sałat-lodowa,roszponka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Sos malinowy. 2 łyżki soku z grapefruita 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka nalewki  malinowej 1 łyżka oliwy z oliwek Sól, pieprz do smaku Składniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z dynią, orzechami, szynką parmeńską oraz prostą sałatką z oliwkami 197

orzechów włoskich 150-200 gram dyni, upieczonej łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną

Mango Papaja
Sałatka z pieczoną dynią, granatem, gruszką i białym serem 171

Składniki (na dwie porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę

Mango Papaja
Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym 285

reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi. Wiosenna sałatka ze szparagami  i winegretem musztardowym Składniki: 500 g młodych  ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ognistym łososiem 421

smaku wyjątkowe. Sałaty z warzywami połączyłam i łososia dołożyłam, sosem winegret polałam i oto taką sałatkę uzyskałam.    Składniki: 50 g łososia wędzonego, 70 g mix sałatkowy (roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee), 4 oliwki zielone, 6 ziarenek kapary, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżka soku z cytryny,   3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz czarny

Moniki Smakołyki
Sałatka misz-masz na słodko-pikantnie 220

Bardzo lubię wymyślać nowe sałatki. Tym razem błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :) SKŁADNIKI 1/2 opakowania mieszanki sałat  z roszponką 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 100g szynki lub polędwicy 1 duży pomidor 3 jajka na twardo sos chili słodko-pikantny PRZYGOTOWANIE   Sałaty przekładamy do miski.  Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora

Moje Kuchenne Rewelacje
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 213

bagietkami. Użyłem w tym celu gotowego miksu sałat, który jest do nabycia w każdym większym sklepie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć tylko jednej sałaty, np. rukoli, roszponki, czy zwykłej sałaty masłowej. Sałatę rozłożyłem na całej powierzchni talerzy, na których miałem zaserwować bagietkę. Na sałacie wysypałem pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i całość bardzo delikatnie posoliłem. Do szklanki

Wyprawy kulinarne
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 219

jemy niestety zbyt wiele warzyw liściastych, używamy mało ziół, a nacie warzyw wyrzucamy. Oto, co do zaoferowania ma nasza polska ziemia. Na zdjęciu szpinak, botwinka, liście rzodkiewki, rukola, roszponka oraz natka pietruszki Zielenina to nie tylko pożywienie dla królika. Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych . Nie brakuje w nich witamin z grupy B, C, E oraz minerałów takich

Chilli Czosnek i Oliwa