roszponka - 1923 przepisów (strona:93/129)

Sałatka brytyjska 255

porcje: 6 małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon

My Culinary Art
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 171

łyżeczka oliwy   (u mnie masłowa, roszponka, frisbee)    - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka                                                - sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 160

łyżeczki ziół prowansalskich - kilka różyczek brokuła                          - świeżo mielony czarny pieprz - garść roszponki                                      - sól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek - 50g czarnej

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z pieczoną piersią kaczki 135

osoby Składniki : 2 piersi z kaczki mieszanka sałat z przewagą roszponki cebula czerwona czerwony ocet balsamiczny creme jabłko Sałatka z pieczoną piersią kaczki Przygotowanie: 1. Piersi kaczki umyj, osusz. Skórę natnij w kratkę, aby tłuszcz mógł się wytopić. Posól i popieprz dowolnym pieprzem (czasami dodaję pieprz syczuański) Usmaż na patelni skórką do patelni, po kilku

AZgotuj!
Sałata z guziczkami z foie gras z malinami i chlebem wiejskim 194

Sałata z guziczkami z foie grais z malinami  Składniki: mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka) puszka foie gras jajko na twardo świeże maliny fasolka szparagowa sos winegret Przygotowanie: 1. Sałaty wypłucz, osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania. 2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij

AZgotuj!
Sałatka z roszponką i twarogiem 155

garść roszponki ok 100 g półtłustego twarogu łyżka pestek dyni 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sos miodowo-musztardowy 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Pestki dyni i orzechy prażymy na suchej patelni. Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokruszonym twarogiem

Atlas Smaków
Sos winegret 229

winegret Sos winegret możecie dodawać do wszelakich sałat, szpinaku, roszponki czy też rukoli, wzbogaci ich smak i walory i nada im nowy wyraz. Jest to najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty... Składniki: łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej) 4 łyżki oliwy z oliwek

na moim stole...
Serowe miseczki salatkowe 114

przekładamy na dno szklanki, formując koszyczek. Wkładamy do lodówki na 5-10 minut do stężenia formy serowej. Koszyczki- miseczki możemy w dowolny sposób napełniać - ja akurat   dodałam  roszponkę, pomidorki koktajlowe, fetę i czerwoną cebulkę. Skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego

dlaSmaQ
Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem 266

namoczenia przez jedną noc. Treściwą formę soczewicy przełamują świeże kąski kwaskowatego jabłka oraz cebulka dymka. Jeżeli zaś chodzi o rodzaj zielonych liści, możesz wybrać dowolne, które lubisz: szpinak, rukolę, roszponkę, radicchio… ja polecam mieszankę z liśćmi botwiny, w szczególności dla efektu wizualnego. Wszystkie smaki zgrabnie łączy musztardowy dressing z dodatkiem liści mięty. Sycąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna

Roślinna - blog wegański
Panierowany owczy ser 182

może sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy? Składniki po 100 g rukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Sałata z grillowanym serem halloumi 241

pieczywa będzie całkiem sycącym posiłkiem. Warto kupić rukiew wodną - jest wyjątkowo smaczna i bardzo charakterystyczna w smaku. Oczywiście bez niej sałatka też się uda, można dodać młody szpinak lub roszponkę, rukwi może nie zastąpią ale też będzie smacznie. Polecam! inspiracją był przepis z  tej  strony składniki ok 120 g sera halloumi 50 g  rukoli doniczka rukwi wodnej

Stare Gary
Sałatka z serem mozzarella 254

Bardzo przyjemny smak sałatki :) Miałam mozzarellę i leżała tak w lodówce nikomu niepotrzebna ;) Zrobiłam więc lekką kolację.  Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat z roszponką 1 opakowanie sera mozzarella 1 dymka - szczypior 3 duże rzodkiewki 1 żółta papryka 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki zielonych oliwek  1/2 puszki zielonego groszku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sałatę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kolorowe zapiekanki z truskawkami, fetą, chorizo i świeżymi ziołami. 215

zepsuje smak) 1/3 papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżeczka orzesków pinii ( opcjonalnie) dodatkowo: oliwa z oliwek 1-2 truskawki 1-2 pomidorki koktajlowe garść ulubionej sałaty ( lodowa, raddicho, rukola, roszponka) kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii krem balsamiczny SPOSÓB WYKONANIA: 1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w kostkę. Tymianek posiekać i dodać

DefinicjaSmaku
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 192

czosnek wyciśnięty z łupin, paprykę obraną ze skórki, listki tymianku, sól, pieprz oraz majonez blendujemy na gładki sos. Na dolnej części bułki rozsmarowujemy sos, na nim układamy kolejno: roszponkę, cebulę, pomidora, ser, burgera, ketchup, górną część bułki. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej 229

kolacja.  SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

DefinicjaSmaku