roszponka - 1923 przepisów (strona:97/129)

Lunch w pracy: Sałatka z jajkiem i kremem balsamicznym 185

Już dawno nie pojawiło się tu nic z serii Lunch w pracy. Czas to nadrobić ! :)  Składniki: mieszanka sałat (endywia, cykoria, roszponka) 1 pomidor 2 kiszone ogórki pół cebuli jedno jajko krem balsamiczny Przygotowanie: Do lunchboxu wsypujemy dużą garść mieszanki sałat. Pomidora i ogórki kroimy na mniejsze cząstki. Cebulę w pół-piórka.  Mieszankę sałat posypujemy warzywami. Jajko gotujemy

Taste Therapy
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 140

świeżym ananasem - przepis przywędrował od Małgorzaty W. Składniki : 8 bułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka oliwy lub oleju kokosowego 0,5 kapusty pekińskiej 100g rukoli 100g roszponki 1 duży ogórek 2 czerwone papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki 0,5 świeżego ananasa przyprawy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki z marchewki i batata z bazyliowo-pietruszkowym sosem. Zdrowy lunch do pracy. 108

smażenia (2-3 łyżki) szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki w proszku 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii do podania świetnie nada się roszponka Batata obieramy. Marchewkę i ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką, jajkami i mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i wędzonej papryki. Na patelni rozgrzewamy

Mango Papaja
Czy figi są zdrowe? Jak je jeść? Prosta sałatka z figami i jarmużem. 130

proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż jarmuż

Powiedz dietom nie
Salatka z jajkiem i polędwicą 135

Składniki Mix sałat z roszponką (miałam gotową ) 1 jajko 1/2 ogórka 2 plasterki polędwicy sopockiej szczypior Sos. 1/4 szklanki oliwy 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól ,pieprz do smaku Wykonanie Krok 1 . Jajko ugotować na twardo. Ogórek umyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki , szynkę w paski. Krok 2 . Do oliwy dodać musztardę ,sok z cytryny,sól i pieprz

Eli Gotowanie
Sałatka z duszonych warzyw 131

Wiosną już mamy ,pozostało czekać na coś co nam na ogródku wyrośnie . Raczej w moim przypadku na tarasie. Już mi nawet roszponka wykiełkowała . Czekając na ten tarasowy warzywniak zadowalam się czym popadnie + moja rzeżucha z kuchennego okna. Składnik 1 cebula 1 duża marchewka lub 2 mniejsze 4 łodygi selera naciowego  1 mały ogórek 1 łyżka ziaren białego sezamu

Eli Gotowanie
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 152

topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków 1/2 cytryny dojrzałe awokado sałata/ baby szpinak/ roszponka/ miks sałat – wedle uznana winegret (1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy) Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy (najlepiej w mleku) i czyścimy

Pociąg Do Kuchni
Sałatka wykwintna 144

Sałatka wykwintna jest bardzo prosta i efektowna. Dodałam szynkę, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić wędzonym łososiem. Składniki: Sałata roszponka (lub inna, jesli lubicie inną) Szynka parmeńska Parmezan (najlepiej pokrojony w cienkie długie plastry) Balsamiko Oliwa Oliwki (opcjonalnie) Sól i pieprz Wszystkie składniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka toskańska z awokado, łososiem i ziarnami słonecznika 166

Dziś polecam delikatną sałatkę mieszankę świeżej "zieleniny" z awokado, łososiem i ziarnami słonecznika. Składniki: Cykoria endiva Cykoria Roszponka Szpinak Awokado Ziarna słonecznika Wędzony łosoś Oliwa Składniki wkładamy do miski zalewamy oliwą i delikatnie mieszamy. Sałatka doskonale smakuje z grzankami z czosnkiem i oliwą

Smaki Przyprawy i Kolory
Salad. 115

balans świeżej i zdrowej sałatki. We will need: cranberries   walnuts spinach lamb's lettuce spinach avocado red pepper brie cheese olive oil Potrzebujemy : żurawina orzechy włoskie szpinak sałata roszponka szpinak avokado czerwona papryka ser brie oliwa składniki Normal 0 21 Divide the wash and drain lamb's lettuce and spinach among 3 salad plates. Top each with the remaining

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka pyszotka z rukolą , tuńczykiem , jajkiem , mozzarellą 181

porcelanie   Bogucice  -  http://www.porcelanabogucice.pl/   Składniki : 1/2 papryki czerwonej  3 ziemniaki ugotowane w całości 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 puszka tuńczyka 2 garści roszponki kilka oliwek  2 łyżki majonezu sól , pieprz do smaku 4 jajka 2 kulki mozzarelli  Wykonanie : Jajka ugotować na twardo , wystudzić i pokroić w ósemki. Ziemniaki obrać ze skórki

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z makaronem penne, kurczakiem i suszonymi pomidorami 329

suszonych pomidorów w oliwie lub oleju roślinnym 1 łyżka pestek słonecznika 0,5 czerwonej cebuli opcjonalnie kilka oliwek kalamata 2 łyżki octu balsamicznego mieszanka sałat (radicchio, rzymska, lodowa, roszponka - wedle upodobania, lub gotowa mieszanka ze sklepu) grubo mielony lub młotkowany pieprz sól   Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie przez 11 minut. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - kiedy

Kulinarne Inspiracje
Sałatka ze świeżą kukurydzą 106

Składniki: 2 kolby kukurydzy 200 g roszponki 100 g rukoli pół opakowania sera feta ogórek gruntowy łyżka aromatyzowanego oleju(chilli,bazylia,czosnek) odrobina szczypiorku Zbyt wielkiej filozofii tutaj nie ma. Pamiętać należy jedynie by warzywa umyć przed przystąpieniem do ciachania. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Zieleninę wrzucić do michy, a z kolb kukurydzy skroić ziarna. Polać olejem i dodać

Karczma Honorietty
Sałatka brytyjska 216

porcje: 6 małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon

My Culinary Art
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 129

łyżeczka oliwy   (u mnie masłowa, roszponka, frisbee)    - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka                                                - sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać

Wegańska kuchnia orientalna