roszponka - 1923 przepisów (strona:104/129)

Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy 175

minut, nie wymaga  zbyt wielu składników i nakładu pracy,   a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 koper włoski 2 małe pomarańcze 1/2 owocu  granatu garść świeżej roszponki  świeżo zmielony pieprz               sos winegret: 1 łyżka  miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny po szczypcie

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 180

lekką , zdrową  przystawkę. Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo...........  Skladniki: koper włoski  czerwone jabłko garść świeżej roszponki   ziarenka  z ½   granatu kilka orzechów  nerkowca świeżo zmielony pieprz    sos winegret:   1 łyżka miodu

Zakamarki mojej kuchni
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 158

wytrawnych wypieków. Najbardziej smakował mi sam z masłem, choć nie mogłam się powstrzymać od sięgania po kolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą skórkę i dość puszysty, ładnie dziurkowany  miąższ. Upiekę go jeszcze

KUCHARNIA
Kurczak z sałatką ryżową i warzywną 451

wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika.  3. Pierś myjemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy nożem w środku, by stworzyć kieszonkę. Wkładamy tam suszone pomidory. Na patelni rozgrzewamy

Mój Smak na Życie
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki 148

warzywa, olej z pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej wody. Ewentualnie doprawiamy solą. Propozycja podania: wafel ryżowy, roszponka i ugotowane jajko

Mango Papaja
Smażony ser camembert na sałacie 167

sałacie Ser smarzony Składniki na ser camembert zapiekany na sałacie dla 4 osób: 16 pomidorków cherry oliwa z oliwek ocet balsamiczny 1 opakowanie mix’u sałat: rukoli, roszponki itp. (100g) 4 okrągłe serki camembert z bazylią średnicy ok. 10 cm jeden średni zielony ogórek świeżo mielony czarny pieprz 2 jajka 5 dkg bułki tartej Wykonanie: Umytą i porwaną sałatę

Anielskie Smaki
Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego 266

pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtoczyć każdy w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują jako danie główne z sałatą, rukolą lub roszponką polane sosem vinegret, można je również podawać z sosem pomidorowym domowej roboty. Smacznego! Post Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Błyskawiczna sałatka z mozzarellą 764

wyznaję zasadę, że sałatki powinny być szybkie. I tak pojawiła się w moim menu domowym ta sałatka z mozzarelli. Jest błyskawiczna. Aha w przepisach dot. sałat typu rukola czy roszponka stosuję miarę garści, bo tak je nakładam :). Tu nie jest aż tak istotna dokładność. Nowy post Błyskawiczna sałatka z mozzarellą pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Tydzień w moim telefonie XXXXXXX 99

Zapraszam!  * naleśniki ze szpinakiem - rewelacja! * malinki w zimie   * mega wielkie ptysie - już wkrótce przepis na blogu * na obiad kasza - jak dawno nie jadłam   * najlepsza pizza z roszponką i awokado * pyszne śniadanie by dobrze zacząć dzień  Do zobaczenia za tydzień

Magiczne Życie Marty
Bardzo zdrowa kanapka w towarzystwie herbatki 146

kromy są duże. Chleb syty, nie napompowany wypełniaczami różnego kalibru. Dlategoż takową kanapeczkę sobie zrobiłam. Użyłam sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem Lactima . Posmarowałam masłem, położyłam dość dużo roszponki. Na nią plastry sera topionego oraz oliwki. Suszony pomidor i cebulki marynowane. Całość posypałam babką płesznik- nasiona  Piątnica Babka płesznik jest jednoroczną rośliną, uprawianą na Bliskim Wschodzie. Jest szczególnie ceniona

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z maszyny 185

oleju, soli,cukru ,drożdży suszonych. Pierwszą krome chleba zjadłam z serem topionym truflowym  Lactima Posmarowalam nim obficie kromę, bo kromy są wielkie. Wystarczy spokojnie jedna! Położyłam dość sporo roszponki, która uwielbiam.Marynowane cebulki i pomidor suszony na dokładkę. Zaparzyłam aromatycznej herbatki malinowej z serii classic BiFix  . Herbatka malinowa doskonale gasi pragnienie. Ze względu na przyjemny smak i delikatny aromat

Z Kuchni Do Kuchni
Azjatycka sałatka z kaczką 138

chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g) 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Poezja smaku
Sałatka z mozzarellą wersja nr 2 335

Hejka:) Dziś szybki pościk z przepisem na kolejną sałatkę z mozzarellą! Zapraszam! składniki  pół opakowania sałaty z roszponką pól czerwonej cebuli pół kulki mozzarelli ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych pól ogórka zielonego oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz.    Cebule pokroić w piórka, mozzarellę i ogórka w kostkę,pomidorki w połówki. Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika/ miski. Oliwę

Cukier&Puder
Nadziewane portobello 217

porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak). Odcinamy nóżki pieczarek.  Grzyby nacieramy delikatnie oliwą i układamy

W mojej holenderskiej kuchni
Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw 137

Dziś w telegraficznym skrócie:) Nowe połączenie ulubionych składników - kolorowe i zdrowe.Składniki:opakowanie insalatini (może być rukola, roszponka itp)średnia cukinia4 pomidoryczerwona paprykaczerwona cebulapołowa pęczka pietruszkiząbek czosnkułyżka musztardysok z połowy cytryny5 łyżek oliwy z oliweksól i pieprz do smaku garść pistacjiPrzygotowanie:Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski.Pomidory parzę, obieram i kroję w kostkę, paprykę w paseczki - dodaję

Magiczna kuchnia Darii