Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym
Mój Smak na Życieprzyjemnie soczysta :) Zdjęcie robione na szybko z mało eleganckim opakowaniem, ale przecież liczy się wnętrze! :) Składniki : 2 kromki chleba pełnoziarnistego (u mnie żytni) kilka liści dowolnej sałaty np. roszponki 2 łyżki tuńczyka z wody lub w sosie własnym masło dobry jakościowo ketchup Jedną kromeczkę smarujemy cienko masłem, nakładamy tuńczyka i odrobinę ketchupu, przykrywamy sałatką i drugą kromką. Zabieramy
Chocolate Muffin Bloggarść sałaty lodowej - garść sałaty roszponki - jedna cykoria - jedna mała cebulka szalotka - 8 oliwek zielonych - szklanka makaronu orkiszowego przed ugotowaniem - 2-3 płatki pomidora suszonego i marynowanego w oliwie - garść prażonego słonecznika - 10-15 g sera pecorino ( ser owczy długo dojrzewający) - mała puszka tuńczyka w oleju - sok z połowy cytryny i pieprz do smaku lub przyprawa czubryca Sałaty umyj
Pasje Jolkipostępowania jak wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone wcześniej, szczypiorek, ser żółty i drobno pokrojony ananas. Jajka fajnie jest ułożyć na sosie z jogurtu, majonezu i koperku, a wkoło poukładać roszponkę, rukolę lub miks sałat. Kombinujcie z połączeniami, bo może się okazać, że najbardziej absurdalne zestawienia są tymi najsmaczniejszymi. Smacznego! Post Naukowo o jajach. Jajka faszerowane pojawił się poraz pierwszy
ladykitchenprzygotować w osobnym pojemniczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Mięsożercy mogą do niej dorzucić, np. kawałki pieczonego kurczaka lub kawałki chudej szynki. Składniki: Mix sałat z roszponką – 150g Kukurydza konserwowa – 285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny
Kulinarne Przebojesałatki wykorzystaliśmy różne gatunki sałaty, trochę warzyw i przygotowany przez nas podsuszany biały ser. Efekt jest zadziwiający. Składniki: -sałaty: lodowa, karbowana, cykoria endywia, cykoria radicchio -roszponka -szczypiorek -koperek -ogórek -pomidor -papryka -podsuszany biały ser -olej -sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sałaty rozdrabniamy, ogórek, pomidor, paprykę i szczypiorek kroimy dowolnie. Siekamy na drobno koperek. Pokrojone warzywa dodajemy
Maminek kulinarnyBardzo wykwintna sałatka, prosta w przygotowaniu, o niezapomnianym smaku. Perfekcyjna. A to wszystko za sprawą prawdziwego rarytasu- wędzonej piersi kaczki. Składniki: 100 g sałaty roszponki 50 ml octu winnego 8 truskawek 4 łyżki kremu balsamicznego wędzona pierś kaczki 12 jajek przepiórczych Przygotowanie: W rondelku gotujemy 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wbijamy partiami
Smakowity Blog Kulinarnytalerzu też coraz częściej gości u mnie zielenina i pyszne lekkie sałatki. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich. Idealna na lunch, ale również pożywne śniadanko...polecam. Składniki: Garść roszponki Kilka gałązek radicchio kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka
Gosia gotujepysznym towarzystwie wędzonego łososia, słonecznika i chrupiących grzanek domowych :) Podane składniki wystarczają na przygotowanie małej miseczki, więc polecam od razu zwiększyć ilość :) Składniki: garść sałaty lodowej garść sałaty roszponki 1 łyżka ziaren słonecznika plaster wędzonego łososia 1 łyżka sosu vinegret lub oliwy z dodatkiem przyprawy do sałatek pół kromki chleba razowego Chleb pokroić na kostki, opiec w opiekaczu
Chocolate Muffin BlogSkładniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy. Składniki : 2 piersi z kurczaka sól i pieprz lub przyprawa złocista do kurczaka sałata lodowa, roszponka lub miks świeżych sałat pomidor 2 kawałki bagietki oliwa oregano bazylia Mięso umyć, osuszyć i natrzeć wybraną przyprawą lub solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na oliwie. Przełożyć
Chocolate Muffin Blogoraz posypujemy czarnuszką i oregano. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i zapiekamy ok. 25 min. Po upieczeniu podajemy z surówką. My np. podaliśmy do tego surówkę z roszponki z kukurydzą, pokrojonym ananasem i pomidorkami koktajlowymi. Bakłażany możemy też polać jakimś fajnym sosem, my polecamy tajski słodko-kwasny z chili. Chyba, że będziecie mieli chęć na jakiś inny
vegetanieklasycznie, wyłącznie w lekko osolonej wodzie. Dodaliśmy też paprykę, którą wcześniej przesmażyliśmy delikatnie na oliwie. Oczywiście do obiadu musi być jakaś surówka :) To co widać na zdjęciach to mieszanina roszponki, kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów i oliwek. Polaliśmy ją sosem w stylu winegret. Robimy go następująco: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki, 1 małą łyżeczkę musztardy
vegetanieSwojski" Czesławy Zarzeckiej . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: mix sałat z roszponką ćwiartki truskawek (ja użyłam mrożonych) kawałek sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z miętą migdały w płatkach mały jogurt naturalny sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Dlaczego
Blondynka Gotujeobiadu, jeść pełnowartościową sałatkę, można ją szybko przygotować i zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i zdecydowanie mniej kaloryczna. A wiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu) dressing do sałatki: - oliwa z olwiek
SMYKWKUCHNItaka ilość „trawy”, ale sałatki zawsze zostają właściwie do końca zjedzone. Dziś chciałabym polecić Wam sałatkę z fetą. Składniki: - gotowa mieszanka sałat (tu użyta taka z roszponką); - po 1 małej papryce żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy
dom-agi.pl