roszponka - 1923 przepisów (strona:102/129)

LunchBox 160

ISkładniki: Roszponka Kapary Cebula Pomidory Kiszona kapusta Gotowana brukselka Odrobina oliwy z oliwek i przyprawy

ClauditteMissCooking
Krewetki na sałacie z Awokado 140

Składniki: 200g krewetek 100g masła mix sałat z Roszponką pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku sok z cytryny szczypta tymianku, soli, pieprzu pół Awokado  Przygotowanie:   Krewetki umyć i osuszyć. Natkę drobno posiekać. Na patelni roztopić masło dodać do niego szczy ptę soli, tymianku i pieprz. Wcisnąć czosnek i dodać krewetki.  Smażyć na lekkim ogniu

Gaździnka warzy
PODLASKA SAŁATKA Z SEREM KORYCIŃSKIM 225

mnie taka porcja zastępuje np kolację a czasem nawet i obiad, samo zdrowie . Ta powstała z wykorzystaniem sera korycińskiego swojskiego pani Czesławy Zarzeckiej.   Składniki: miks sałat z roszponką 10 pomidorków koktajlowych 1 duży plaster sera korycińskiego dresing polski: 3 łyżki oleju 3 łyżki wody gałązka koperku gałązka pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki. Pomidorki przekrawamy

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy 195

minut, nie wymaga  zbyt wielu składników i nakładu pracy,   a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 koper włoski 2 małe pomarańcze 1/2 owocu  granatu garść świeżej roszponki  świeżo zmielony pieprz               sos winegret: 1 łyżka  miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny po szczypcie

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 202

lekką , zdrową  przystawkę. Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo...........  Skladniki: koper włoski  czerwone jabłko garść świeżej roszponki   ziarenka  z ½   granatu kilka orzechów  nerkowca świeżo zmielony pieprz    sos winegret:   1 łyżka miodu

Zakamarki mojej kuchni
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 181

wytrawnych wypieków. Najbardziej smakował mi sam z masłem, choć nie mogłam się powstrzymać od sięgania po kolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą skórkę i dość puszysty, ładnie dziurkowany  miąższ. Upiekę go jeszcze

KUCHARNIA
Kurczak z sałatką ryżową i warzywną 467

wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika.  3. Pierś myjemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy nożem w środku, by stworzyć kieszonkę. Wkładamy tam suszone pomidory. Na patelni rozgrzewamy

Mój Smak na Życie
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki 167

warzywa, olej z pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej wody. Ewentualnie doprawiamy solą. Propozycja podania: wafel ryżowy, roszponka i ugotowane jajko

Mango Papaja
Smażony ser camembert na sałacie 189

sałacie Ser smarzony Składniki na ser camembert zapiekany na sałacie dla 4 osób: 16 pomidorków cherry oliwa z oliwek ocet balsamiczny 1 opakowanie mix’u sałat: rukoli, roszponki itp. (100g) 4 okrągłe serki camembert z bazylią średnicy ok. 10 cm jeden średni zielony ogórek świeżo mielony czarny pieprz 2 jajka 5 dkg bułki tartej Wykonanie: Umytą i porwaną sałatę

Anielskie Smaki
Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego 289

pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtoczyć każdy w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują jako danie główne z sałatą, rukolą lub roszponką polane sosem vinegret, można je również podawać z sosem pomidorowym domowej roboty. Smacznego! Post Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Błyskawiczna sałatka z mozzarellą 787

wyznaję zasadę, że sałatki powinny być szybkie. I tak pojawiła się w moim menu domowym ta sałatka z mozzarelli. Jest błyskawiczna. Aha w przepisach dot. sałat typu rukola czy roszponka stosuję miarę garści, bo tak je nakładam :). Tu nie jest aż tak istotna dokładność. Nowy post Błyskawiczna sałatka z mozzarellą pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Tydzień w moim telefonie XXXXXXX 119

Zapraszam!  * naleśniki ze szpinakiem - rewelacja! * malinki w zimie   * mega wielkie ptysie - już wkrótce przepis na blogu * na obiad kasza - jak dawno nie jadłam   * najlepsza pizza z roszponką i awokado * pyszne śniadanie by dobrze zacząć dzień  Do zobaczenia za tydzień

Magiczne Życie Marty
Bardzo zdrowa kanapka w towarzystwie herbatki 165

kromy są duże. Chleb syty, nie napompowany wypełniaczami różnego kalibru. Dlategoż takową kanapeczkę sobie zrobiłam. Użyłam sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem Lactima . Posmarowałam masłem, położyłam dość dużo roszponki. Na nią plastry sera topionego oraz oliwki. Suszony pomidor i cebulki marynowane. Całość posypałam babką płesznik- nasiona  Piątnica Babka płesznik jest jednoroczną rośliną, uprawianą na Bliskim Wschodzie. Jest szczególnie ceniona

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z maszyny 215

oleju, soli,cukru ,drożdży suszonych. Pierwszą krome chleba zjadłam z serem topionym truflowym  Lactima Posmarowalam nim obficie kromę, bo kromy są wielkie. Wystarczy spokojnie jedna! Położyłam dość sporo roszponki, która uwielbiam.Marynowane cebulki i pomidor suszony na dokładkę. Zaparzyłam aromatycznej herbatki malinowej z serii classic BiFix  . Herbatka malinowa doskonale gasi pragnienie. Ze względu na przyjemny smak i delikatny aromat

Z Kuchni Do Kuchni
Azjatycka sałatka z kaczką 162

chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g) 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Poezja smaku