roszponka - 1923 przepisów (strona:99/129)

Sałata lodowa w sosie śmietanowo-czosnkowym 163

karbowanych . Wśród wielu odmian każdy znajdzie coś dla siebie. Znana od czasów starożytnych nigdy nie była tak popularna jak dziś. Najbardziej popularne to: rzymska, masłowa, lodowa, endywia i roszponka. Jej liście są wyjątkowo niskokaloryczne. 100g to tylko 14 kcal. W 90% składa się z wody. Pozostałe 10% to witamina C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń i żelazo. Jest dobrym towarzystwem

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i sera 442

tego na co akurat jest sezon. Taką sałatkę prezentowała w swoim programie Pani Ewa Wachowicz. Z trzech gatunków sera: pleśniowego, fety i mozzarelli oraz sałaty lodowej, rukoli i roszponki. Zajęta robieniem sernika nie widziałam za bardzo jak to robiła, ale słyszałam. Nie zapisałam jednak składników, poza tym i tak u mnie po pierwsze wszystkiego nie było, a po drugie mąż

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia 191

widzicie początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja, doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa." Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera 131

poszedł Fromage du Curé affine au Muscadet. Ser dojrzewający o szorstkiej, wilgotnej, pomarańczowej skórce i miękkim, elastycznym miąższu usianym małymi otworami wyprodukowany z surowego mleka. Wylądował w sałatce z roszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam. Mam ich zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli. Piekę

Wiem co jem
Pstrąg tęczowy pieczony z ziołami i cytryną 154

skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam wiórkami masła. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Rybkę podałam z ryżem i zielonym miksem sałatowym (pekinka, lodowa, roszponka, seler naciowy, natka) z winegretem

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka makaronowa z awokado 80

Kokardki z awokado, pomidorem, fetą i całą masą zieleniny. Może i nie wygląda, ale smakuje całkiem nieźle. Przynajmniej mnie, bo mąż na widok tej ilości ziół i roszponki stwierdził, że dziękuje, ale nie jest zającem :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Green salad, czyli sałatka z kurczakiem i awokado 162

oleju. Smażymy na rumiano i  z powrotem przerzucamy do miski. I znowu obtaczamy w papryce. W dużej misce rwiemy na kawałki mix sałat, czyli sałatę lodową, rzymską i roszponkę. Kilkanaście zielonych oliwek kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Obieramy ze skórki połówkę awokado, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty i oliwek. Na górę dorzucamy kurczaka. Całość obsypujemy

Marder&Marder Manufacture
Green salad 2, czyli sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami 133

kupcie dobre produkty, bo warto. Różnica w smaku jest zauważalna. Skoro więc już się wyżaliłem to przejdźmy do konkretów. W misce rwiemy na kawałki sałatę lodową, sałatę rzymską i roszponkę. Połówkę awokado kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty. Mozzarellę kroimy w plasterki i też dorzucamy do sałaty. W paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy

Marder&Marder Manufacture
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 193

serek wegański Odcedzamy orzechy. Blenderujemy nerkowce z resztą składników. Podajemy z serkiem cebulowym. Można też posypać kawałkami zarumienionej wcześniej na patelni gruszki i świeżymi ziołami. Dobrze smakuje podane z roszponką (lub inną zieleniną) polaną oliwą z oliwek

Fill The Bowl
Kolorowy mix 162

sałatek jest rewelacyjny, kropla tego oleju doskonale nawilża dłonie po kuchennych pracach-polecam dla osób dbających o swoje ciało i zdrowie-CUDO! Składniki 1 opakowanie miksu sałat z roszponką 1/2 czerwonej papryki 20 dag pomidorków cherry 1 kulka mozzarelli 1 cebula czerwona 1/2 ogórka szklarniowego Sos: 1 łyżka oleju z pestek moreli  Ol'vita 1 łyżka octu winnego

Wanilia i Kardamon
Sałatka do obiadu z rzeżuchą 137

zamienić na jogurt naturalny, żeby jakoś w bikini się zmieścić latem... Albo mieć pretekst do kupienia nowej sukienki ;)  Składniki: 1-2 pomidory garść rukoli garść sałaty lodowej garść roszponki garść kiełków rzeżuchy czerwona cebula 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz bazylia       Przygotowanie: Sałatę myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski i dodajemy świeżą rzeżuchę. Pomidor kroimy

ChilliJemy
Kolorowa sałatka z wędzoną szynką i ziołową bruschettą i sosem balsamicznym 149

też zapachy ze świeżo upieczonej bruschetty, która dopełnia w całości smak ( przepis na bruschettę ziołową znajdziecie TUTAJ ). Bardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej 100g sera feta ćwierć czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu

ChilliJemy
Sałatka z grillowanymi warzywami 127

niej warzywa z grilla i gotowe! Trzeba wykorzystać ciepłe dni i sezon grillowy na próbowanie nowych smaków :) Sałatka z grillowanymi warzywami  Potrzebujemy: 1 opakowanie mix sałat – czerwona batawska, roszponka, szpinak.  2 czerwone cebule 2 średnie pomidory malinowe 1 cukinię  1 awokado 1/2  cytryny 1/4 pomarańczy Oliwę  Zielona czubryca Czosnek granulowany Pieprz ziołowy Sól i pieprz

Bananowe Pole
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 149

sobie taką z łososiem, bo przy piątku tradycyjnie rybka musi być. Sałatkę podałam na talerzu z kolekcji MARTHA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: puszka łososia w wodzie miks sałat z roszponką opakowanie 1 czerwona cebula 15 dag sera typu feta 3 łyżki pestek słonecznika firmy Kresto olej lniany pieprz, sól Wykonanie: Sałatę wykładamy na talerz, pokrojoną cebulę w piórka, wykładamy kawałki

Z Majeczką w kuchni
MENU NA PRZYJĘCIE 195

zimno i na ciepło: półmisek wędlin  owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami  pomidory z mozzarellą, mizeria   pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe  podawane na zimno z  sos tysiąca wysp humus

pieprzny smaczek