Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe
Ugotowane pozamiatanemasę jajeczną, poukładać szparagi i poszarpaną szynkę parmeńską. Tartę piec w temperaturze 160 stopni około 45 minut (do ścięcia się masy) U nas zawsze tarty jemy z sałatką z roszponki, do której sos znajdziecie TUTAJ
Ania i Marcin gotujązwykłego mleka lub mleka roślinnego 40 g mąki orkiszowej drobno-mielonej 1 jajko 100 g wędzonego łososia sól, pieprz oliwa Składniki na sos: 100 g szpinaku lub roszponki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ostrej 100 g mascarpone sok z połówki cytryny skóra z cytryny Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy przez około 15 min, pokrojoną
Moja Mama Gotujepołówka posmarowana serkiem kanapkowym niskotłuszczowym ( najlepej typu Bieluch )ok.1 łyżka z chudą wędliną (2 plasterki), sałatą , pomidorem i kiełkami rzodkiewki 2 połówka z makrelą w pomidorach (ok.1 łyżka), roszponką i ogórkiem jajko na miękko papryka 2.Owsianka z owocami Energia:390kcal B:15g W:49g T:12g Mleko 220 ml (1 szklanka) Płatki owsiane
Marcepanowa kuchniasumie z podanych składników powinny wyjść 4 porcje po około 75-80 ml. Składniki: 2 łyżki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka mrożonych malin 1 łodyga selera naciowego garść roszponki 5 plastrów ogórka 100 ml soku z grejpfruta 100 ml soku z brzozy 2 łyżeczki miodu 5 kapsułek węgla Wykonanie: Seler kroimy na kawałki, węgiel wysypujemy z kapsułek, wszystkie składniki umieszczamy
Quinoa Raz!Uwielbiamy kozi ser. Więc polecamy go w takim towarzystwie. Składniki 10 świeżych fig 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru roszponka rukola 60 g uprażonych orzeszków piniowych 200 g świeżego sera koziego ( rolada ) Sos: pół łyżeczki musztardy Dijon półtora łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzechów
R'n'G Kitchenmożna zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej i pokrojonej w paski cebula dymka – drobno posiekana razem ze szczypiorkiem 5 rzodkiewek pokrojonych na plasterki
Ugotowane pozamiatanetypowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo. Składniki: garść sałaty lub roszponki – umytej i osuszonej awokado – obrane i skropione sokiem z cytryny kukurydza z puszki – odsączona czarna fasola z puszki – odsączona czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki żółty
Ugotowane pozamiatanesałatek, warto zmiksować ją z ulubionymi owocami i wypić pyszne zielone smoothie. Składniki: 100 g rukoli 10 daktyli 1 awokado woda niegazowana Przygotowanie: Roszponkę, daktyle, obrane i pokrojone awokado wkładam do kielicha blendera, wlewam wodę i miksuję na gładki koktajl
KukuleczkiWiele osób w okresie przedświątecznym w piątki nie je mięsa, dlatego dzisiaj przepis na szybką sałatkę postną zaledwie z kilku składników. SAŁATKA POSTNA ze SZPROTKAMI Składniki: Miks sałaty lodowej, roszponki, rzymskiej 4 jajka 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 puszka szprotek w oleju 1/2 czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia Przygotowanie: Jajka
Bon appetit mon amieposypałam ekspandowaną gryką, jagłą i burakami od Cenos . Wyszła doskonała. Takie zboża świetnie smakują nie tylko z sałatką ale jako samodzielna przekąska ;) Wam też polecam :) op. mixu sałat z roszponką 2 jajka kilka suszonych pomidorów z zalewy 1/3 op. fety kilka plasterków czerwonej cebuli 1-2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki zbóż ekspandowanych gryka+jagła+burak Cenos Na talerzach układamy
Smakołyki Asiobiadu, kanapek czy samodzielne danie. Bardzo lubię różnego rodzaju sałatki, a wiosna daje nam coraz więcej możliwości, aby je przygotować. Ta jest na bazie szpinaku, ale możecie go zastąpić roszponką lub rukolą. Za każdym razem będzie nowy smak i inny dodatek do obiadu. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI Składniki 1 garść świeżego szpinaku
O kuchni z uczuciemłyżki gorącej wody wymieszać z 1 łyżką cukru/miodu, dodać 1 łyżkę octu jabłkoweo i szczyptę soli. Ogórki wymieszać z dressingiem i odstawić, by przeszły smakiem szpinak lub roszponkę umyć, odwirować w suszarce. Jeśli używasz szpinaku pokroić go, następnie poddusić na małym ogniu, na patelni. Dodać 1 łyżkę tahini, 1 łyżeczke oleju sezamowego, wmieszać 1 łyżkę nasion sezamu i szczyptę soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzyw można sprawdzić korzystając np, z gazetki Twojego ulubionego sklepu. Podobnie zimowe pomidory jest czasem lepiej zastąpić pomidorkami koktajlowymi, bo mają więcej smaku. Składniki: garść umytej sałaty lub roszponki duży dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół puszki kukurydzy pół usmażonej piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki pół ogórka szklarniowego obranego i pokrojonego
Ugotowane pozamiatanezabawa i umiejętność przydatna szczególnie do wykonania kwiecistych ozdób. Ale wpierw coś dla ciała - pyszny zielony detox w postaci koktajlu. Proste składniki, chwila i gotowe! Zielony koktajl 1/2 opakowania roszponki (6 dag) 1 duża pomarańcza 1 duży banan 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, ryżowe) 1 cytryna szczypta imbiru syrop klonowy do smaku (lub płynny miód) woda źródlana Oczyść sałatę
Gotuj Sam!