roszponka - 1923 przepisów (strona:78/129)

Sałatka z bobu z fetą i grzankami 158

gałązek dymki lub 2 szalotki, ewentualnie mała czerwona cebula 200g sera feta garść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli sok z 1 cytryny Przygotowanie:  Bób ugotować al dente, wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Gdy ostygnie obrać ze skórki i przełożyć do dużej miski

Codzienne Gotowanie
Piątek: Sałatka z krewetkami i fetą 205

krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano, może być suszone 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Garść pomidorków koktajlowych Garść świeżej bazylii lub rukoli, albo roszponki Ser feta Przygotowanie: Krok 1 Rozetrzyj ząbek czosnku z odrobiną soli na pastę – używając płaskiej strony noża rozcieraj posiekany ząbek o deskę do krojenia. Wymieszaj z łyżką oliwy i oregano. Natrzyj

Niedzielny kucharz
Środa: Sałatka z arbuza, fety i prosciutto 148

pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok 2 Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój

Niedzielny kucharz
Sałatka z pomidorków i truskawek 167

trzeba umyć i osuszyć Składniki sałatki ułożyć na talerzu, polać sosem. Składniki na sos: miód sok z cytryny olej Składniki zmieszać w małym słoiczku. Mix sałat można zamienić na roszponkę czy rukolę. Inspiracja z bloga kuchennymidrzwiami.pl

Proste Potrawy
Sałatka z arbuza, fety i prosciutto 172

pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok 2 Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój

Niedzielny kucharz
Tortilla ze schabem i przyprawą curry 126

jogurt wymieszać z posiekaną miętą i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanie – tortillę podgrzać w mikrofali, kilka sekund. Na tortillę nałożyć ciepłe mięsko, sałatkę z awokado, roszponkę lub inną sałatę i polać sosem. Zawinąć i podawać. Pychotka smacznego

Kuchnia Pokoleń
4-SKŁADNIKOWA SAŁATKA Z FETĄ 160

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 100 g roszponki, 180 g fety lub sera sałatkowego, 10 większych suszonych pomidorów + 1,5 łyżki oleju z nich, duża garść płatków migdałów. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam. Fetę kroję w kostkę, pomidory siekam. Płatki migdałów prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki przekładam

JejKuchnia
Szybka sałatka z owocami morza z dodatkiem curry 165

pół i owoce morza. Gotować aż krewetki nabiorą lekko czerwonego koloru. Trwa to około 3-4 minut. Awokado wydrążyć, pokroić na małe kawałeczki i wrzucić na patelnię. Dodać roszponkę, delikatnie zamieszać. Podawać z pieczywem lub indyjskim chlebkiem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z soczystą polędwicą i konfiturą malinową 191

obawiajcie się więc nowych smaków i koniecznie dajcie znać, czy sałatka przypadła Wam do gustu. Składniki na 2 porcje: główka sałaty masłowej/ pół sałaty główki sałaty lodowej/ 100 g roszponki 300 g polędwicy wieprzowej 2-4 garście kaszy jaglanej/gryczanej duży pomidor malinowy średni (80g) ugotowany burak kilka plastrów sera pleśniowego typu „brie”/ ok. 100g sera typu feta kiełki

Pyszny Duet
Pulled pork z bułce z coleslaw i BBQ sosem 213

dwóch kawałkach, więc piekło się 4,5 godziny. Wyjmij mięso na deskę do krojenia i podziel widelcem wzdłuż włókien. Sos zmiksuj. Mięso polane sosem można podać w bułce z roszponką, czerwoną cebulą, coleslaw i pomidorem. Ja dodałam również natkę pietruszki.           Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pulled pork z bułce z coleslaw

codojedzenia
Sałatka z gruszką i gorgonzolą 220

jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść sałat typu rukola, musztardowiec, roszponka lub inne podobne – 50 g sera gorgonzola – pół gruszki – garść orzechów włoskich lub orzechów pekan – 1,5 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka syropu klonowego Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Truskawkowa sałatka z indykiem 182

indyka podany ze świeżymi truskawkami tworzy idealne danie na upalne dni. Składniki: 300g świeżych truskawek 250g fileta z indyka 120g sera pleśniowego camembert 1 opakowanie mix sałat z roszponką zioła prowansalskie papryka ostra sól świeżo zmielony pieprz oliwa Sos: 30 ml oliwy 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny Wykonanie: 1. Indyka pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Rzodkiewki nadziewane, w jadalnej ziemi 171

ziemi”. Do przygotowania takich rzodkiewek zainspirowała mnie wizyta w restauracji Kanapa .  Podczas otwarcia ogródka letniego i prezentacji letniego menu, podano nam rzodkiewki nadziane serkiem, z jajkiem przepiórczym, roszponką i obsypane ziemią z pumpernikla. Tu rzodkiewki nadziałam pastą jajeczną z anchois, ale można nadziać je na przykład masą serową . pęczek rzodkiewek, 3 jajka ugotowane na twardo, 6 – 8 filecików anchois

królestwo garów
Sałatka wiosenna 188

Składniki : • 2 garście rukoli lub roszponki • 4 jajka ugotowane na twardo • pęczek rzodkiewek • 3 łyżki kiełków rzodkiewki • sól • pieprz • oliwa z oliwek Przygotowanie : Rukolę/roszponkę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy, rzodkiewki myjemy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy całość solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy umytymi kiełkami

KUCHNIA POLSKA
EKSPRESOWA SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM 157

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: opakowanie mieszanki sałat (u mnie z roszponką) - 140 g, większy pomidor, 2 większe ogórki małosolne, opakowanie mozzarelli z dodatkiem bazylii Zott, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam. Mozzarellę osączam z zalewy, razem z pomidorem i ogórkiem kroję w niedużą kostkę

JejKuchnia