roszponka - 1923 przepisów (strona:77/129)

Niskokaloryczne gofry wytrawne 193

piecz je ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W gofrownicy wystarczy 5 – 6 minut. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami: w moim przypadku była to roszponka, awokado i ser żółty. Gofry najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu. Smacznego   Artykuł Niskokaloryczne gofry wytrawne pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Zdrowy lunch box do pracy z łososiem! 158

taki sposób aby nic się nie marnowało. A Ty, abyś nie tracił czasu na przygotowanie jedzenia. SKŁADNIKI: - pieczona dynia piżmowa - pieczona szalotka - garść ulubionej sałaty u mnie roszponka sprawdzi się też rukola - świeże zioła bazylia lub kolendra - sos pomidorowy (możesz użyć gotowej passaty pomidorowej) - dla chrupkości orzechy włoskie mogą być też np. pestki dyni - porcja ugotowanego dzikiego ryżu - dzwonko łososia

SMYKWKUCHNI
Moją miłością jest… sałata 114

proponuję włączyć: Sałata masłowa, najbardziej popularna w Polsce i moim zdaniem najlepsza. Ale smakuje tylko gdy kupimy świeżą! Wystarczy kilka kropel dobrego, może smakowego, octu winnego i sałatka gotowa Roszponka, której małe liście i delikatny smak sprawiają, że wystarczy ją umyć… i można wcinać Sałata lodowa, która świeża jest nawet chrupiąca. Pasuje do sosów jogurtowych Sałata rzymska, która jest krucha

Fleksitarianizm.pl
Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty 99

kremie groszkowym , albo pesto bazyliowo- miętowym . Zobacz wszystkie przepisy na sałatki w słoiku. Składniki: 2 kacze piersi 1 duży granat lub dwa małe Duży pęczek rukoli, roszponki lub innej sałaty Szklanka komosy Mała garść liści mięty Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Piersi z kaczki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jeśli trzymasz je w lodówce wyjmij

Niedzielny kucharz
ŚWIDERKI FRANCUSKIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 124

sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np.  NAJPROSTSZA SAŁATKA Z ROSZPONKI  😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego ok. 90 g szynki parmeńskiej ok. 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Oliwę

Kuchnia MagdaLeny
Grzanka z omletem i fetą 77

Składniki : - 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego, - 1 duże jajko, - plaster fety, - łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, - gałązka świeżego tymianku, - sól, pieprz, - łyżeczka oleju do smażenia, - sałata roszponka. Wykonanie : Jajko dokładnie roztrzepać, dodać przyprawy i pokrojoną fetę. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię z olejem. Najlepiej przechylając ją na jedną stronę, aby nie zrobił się cienki naleśnik :). Chleb

Przepisy Mikołaja
SAŁATA Z PIECZARKAMI, PARMEZANEM I RUKOLĄ - MOJA ULUBIONA 135

rukolę z parmezanem i dobrą oliwą. Ostatnio dołączyłam do tego usmażone pieczarki. W wersji dla gości urozmaicam jeszcze suszonymi pomidorami. Ta na zdjęciu ma jeszcze kiełki rzodkiewki i wymieszaną roszponkę z rukolą. A tutaj jeszcze grecka, zwykła, ale dobra

Cytryna&Co.
Sałatka z filetem wędzonym z kurczaka, kaszą bulgur, papryką czerwoną, roszponką i oliwą 110

Polecam przygotowanie prostej, szybkiej i bardzo szybkiej sałatki z mnóstwem witamin. Składniki: 1 (ok. 300g) filetu wędzonego z kurczaka 50g suchej kaszy bulgur + woda 1 papryka czerowna duża garść roszponki 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie, koperek suszony  Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Między

Truskawkowa Fiesta
Łosoś pieczony z koperkiem, płatkami migdałów czosnkiem i mozzarellą 111

Jeśli chodzi o przepis to dziś pyszny łosoś, którego zapiekłam z koperkiem, płatkami migdałów, czosnkiem i mozzarellą. Wyszedł naprawdę pyszny, u nas podany z ryżem brązowym i sałatką z roszponki, pomidorków i czerwonej cebulki, którą skropiłam tylko oliwą :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 350 g filetu z łososia pęczek koperku  1 większy ząbek czosnku płatki migdałów

kruche babeczki
Carpaccio z buraków 128

Składniki: • 2 buraki czerwone • 1 opakowanie roszponki • kilka łyżek ziaren słonecznika • kilka plastrów sera koziego • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1/2 łyżeczki miodu płynnego • szczypta soli • kilka kropli octu balsamicznego • sos balsamico (gęsty) Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 200 stopni (do miękkości). Wystudzić a następnie

KUCHNIA POLSKA
Sałatka z wędzoną makrelą i pestkami granatu 142

Dzisiaj przyszedł czas na kolejną szybką, pyszną i zdrową sałatkę z wędzoną makrelą oraz pestkami granatu. Jest to doskonała propozycja na kolację czy lunch do pracy. Składniki: opakowanie sałaty roszponki – umytej i dokładnie osuszonej 200g fileta z wędzonej makreli 1 podłużna czerwona papryka pestki z połowy owocu granatu 1 średnia czerwona cebulka, drobno posiekana łyżka posiekanego szczypiorku dressing

Życie ze smakiem
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami 178

pamiętaj, by sos do niej wziąć oddzielnie, wtedy sałata zachowa świeżość. Składniki na 1 porcję: 100g piersi z kurczaka lub 70g   pieczonego kurczaka z obiadu 2 garści roszponki 1/2 pomarańczy Kilka pomidorków koktajlowych Ok. 8 orzechów pekan Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Pierś

Fabryka pomysłów
Tartaletki włoskie z mozzarellą i pomidorami – low FODMAP 121

Elegancka przekąska, finger food na imprezę albo przystawka przed większym obiadem. Sprawdzą się też na śniadanie albo lekką kolację, najlepiej w towarzystwie lekkiej sałatki z rukolą albo roszponką. Możecie je zrobić z każdego spodu na tartę, więc można zrobić zawsze więcej spodu i wykorzystać go Read More Artykuł Tartaletki włoskie z mozzarellą i pomidorami – low FODMAP pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem 129

minut + czas pieczenie buraków Składniki na sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem: 4 buraki czerwone 2 dojrzałe awokado 150 g mix sałat albo sama rukola czy też roszponka 2 cytryny albo limonki 250 g sera pleśniowego lub sera feta świeżo mielony pieprz i sól do smaku pestki dyni  (opcjonalnie) Dressing: łyżeczka miodu naturalnego łyżka musztardy

Kuchcik gotuje