roszponka - 1923 przepisów (strona:70/129)

Wiosenna sałatka z jajkiem i serkiem wiejskim 97

Nada się na śniadanie, kolację lub nawet na świąteczny stół. U nas była akurat na urodzinach męża w towarzystwie sałatki z makaronem .  Składniki (na dwa półmiski): 1 paczka roszponki (lub innej sałaty: lodowej, masłowej, rukoli - co kto lubi) 4 jajka ugotowane na twardo kilka rzodkiewek kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 opakowanie serka wiejskiego sól, pieprz siekany szczypiorek Sposób

Kuchnia domowa Ani
Jajka faszerowane musem z buraka i fety z dodatkiem kawioru i rzeżuchy 110

sera typu feta pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ostrej musztardy opcjonalnie do dekoracji 40 g kawioru ze pstrąga tęczowego lub innego kawioru liście rukoli lub roszponki opcjonalnie rzeżucha   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Sałatka z wędzonego łososia z jajkiem 84

sałatkę pochodzi z bloga Malwiny - Filozofia Smaku . Sałatka z wędzonego łososia z jajkiem Składniki:  100-150g wędzonego łososia kilka garści ulubionej mieszanki sałat (sałata, rukola, roszponka) 2 jajka ugotowane na półmiękko kilka rzodkiewek pokrojonych na cienkie plasterki kilka korniszonów przekrojonych wzdłuż na pół kawałek czerwonej cebuli pokrojone w cienkie plasterki koperek i/lub rzeżucha do przybrania  Na dressing

Codzienne Gotowanie
Carpaccio z buraków i fety 75

Inne propozycje podania sałatki Buraki do sałatki można upiec w piekarniku, wtedy sałatka będzie miała inny smak. Ser feta można zastąpić serem kozi lub mozarellą, a rukolę szpinakiem czy roszponką. Pomysłów na podanie carpaccio jest wiele. Wystarczy tylko pomyśleć i przyrządzić pyszne danie, które na stałe zagości na sole nie tylko w święta, ale też na co dzień. Smacznego. Przepisy

Strefa Zdrowego Żywienia
Paszteciki z soczewicy na Wielkanoc 106

mielone siemię lniane zmiksować oraz przyprawy. Przełożyć do foremek na babeczki ( użyłam silikonowych) posmarowanych cienką warstwą olejem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. Podawać z chrzanem i roszponką

AZgotuj!
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 63

pysznych przepisów z pieczarkami: Gulasz warzywny z mascarpone Gołąbki z pieczarkami Omlet z warzywami Naleśniki z pieczarkami zapiekane w beszamelu Pozostałe warzywa zimowe: Por, cebula, czosnek, sałaty zimowe (cykoria, roszponka), topinambur Jakie owoce jeść zimą? Polskie owoce dostępne w zimie to jabłka i gruszki, a także orzechy włoskie i laskowe. To są owoce świeże, na szczęście mamy też dostępne inne

Wiszniówka
Sałatka z kiełkami słonecznika i jajkiem 73

tych co lubią być lżejsi i fit. Sałatka przepyszna, zielona, radosna. Kilka składników i gotowe!   Składniki: - opakowanie kiełków słonecznika - pomidorki koktajlowe - jaja na twardo - mix sałat z przewagą roszponki - garść solonych orzeszków ziemnych - czarnuszka, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i sól do smaku - oliwki - papryka   Z podanych składników skomponuj na dużym półmisku smaczną warstwową sałatkę, będzie Wam lepiej

Z Kuchni Do Kuchni
Carpaccio z buraka 14950

sałatka taka wygląda pięknie na talerzu i sprawdzi się jako przystawka na każdej imprezie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Carpaccio z buraka: 2 nieduże czerwone buraki garść rukoli lub roszponki kilka małych kulek mozzarelli w zalewie lub jedna większa 1 łyżka ziaren słonecznika Sos: 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli

Danka Pichci
Sałatka z serem solankowym 44

Pełna witamin prosta i szybka sałatka – idealna na wieczorną przekąskę. Składniki oraz sposób przygotowania mix sałat (roszponka, młode listki botwinki, sałata rzymska, młody szpinak, młoda sałata dębolistna czerwona) pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki kukurydza pieczarki uduszone na łyżce masła, odsączone z nadmiaru tłuszczu pierś z kurczaka pokrojona i podsmażona na łyżce oleju, otoczona w ziołach (papryka czerwona, bazylia suszona

Wasze Przepisy
Co jeść w styczniu? – zimowe warzywa i owoce sezonowe 72

przechowane są smaczne nadal w styczniu. Są też dostępne warzywa, które nadal w rosną zimą – niektóre w gruncie, a niektóre w hodowli w zamkniętych pomieszczeniach. Są to: jarmuż roszponka brukselka por cykoria endywia pieczarki Owoce sezonowe W sezonie zimowym sięgamy po produkty zebrane w sadach jesienią. Są to: jabłka gruszki orzechy Przepisy sezonowe Jeśli tak jak ja chcesz odżywiać

Wiszniówka
Szybka pizza z domowym sosem pomidorowym 73

Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. W głębokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Wlej oliwę i połowę wody. Wymieszaj wszystko (świetnie nadaje się

Niedzielny kucharz
Sałatka z mandarynką i awokado 93

więc w jak najmniejszych buteleczkach. Ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi, więc według gustu, bo wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje.  Składniki:  ulubiona sałata, roszponka, młode listki, rukola, kiełki  1/2 awokado  1/2 owocu granatu 1 mandarynka kilka plastrów podsmażonej szynki szwarcwaldzkiej  orzechy  ulubione sery (u mnie trzy rodzaje: z pesto

bistro mama
Tortilla z łososiem 81

jogurtowym . Na serku wykładamy plasterki wędzonego łososia, na łososia wykładamy słupki ogórka i tartą rzodkiewkę, można też ogórka pokroić w plasterki. Można też wykorzystać liście rukoli, sałaty rzymskiej lub roszponkę. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tak obłożona tortilla jest gotowa do zwinięcia, zwijamy ją w rulon. Zanim ja pokroję owijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki, taka schłodzona tortilla

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lunchowa sałatka w słoiku z buraczkami, quinoa i awokado 64

części można przygotować np. wyśmienity  deser , lub  orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika mała garść liści roszponki, rukoli, rukwi wodnej, szpinaku lub ulubionej sałaty 1 malutka szalotka pokrojona na cienkie plasterki lub kilka plasterków cebulki (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy lub preferowanego oleju tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia

Even Better Food