posmakowała i będzie często gościła na naszym stole. Idealna na lekkie śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Serdecznie polecam;) Składniki: 180 gramów miksu sałat (frisee, escarola, radicchio, roszponka, sałata rzymska) pół kostki sera typu feta pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 duży pomidor 2 garści ziaren słonecznika sól morska pieprz czarny świeżo zmielony Wykonanie
Krakowskie smaki Aniplasterków kiełbasy podsuszanej ('w lasce"); 1 łyżka sera ricotta; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z bazylią; 1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki). Dodatkowo: dwie garści roszponki; 20 g sera feta półtłustego; 1 mały ogórek zielony; garść kiełków rzodkiewki. Zaczynamy ! Będzie szybko i bardzo łatwo. Jajka ubijam na bardzo puszystą masę, dodaję sera ricotta
Życie na widelcudoczekała zdjęcia :) Dzisiaj proponuję spróbować bardzo ciekawego połączenia smaków. Ostatnio taką właśnie lekką sałatkę wymyśliłam sobie na śniadanie. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty garść liści roszponki garść malin 3 plastry sera halloumi miód, ocet/glassa balsamiczna do polania mięta do dekoracji Przygotowanie: Liście sałaty i maliny umyć i osuszyć. Ser halloumi można podpiec na patelni, w piekarniku
Ze smakiem i z pasjąCześć! Dzisiaj mam dla Was propozycję słodko-ostrej kanapki, którą na pewno zjecie ze smakiem! Delikatna polędwiczka, słodki ananas, mango, roszponka i szczypta chili. Idealne połączenie! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPost Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojebędzie prezentować się też na świątecznym stole czy jako sałatka imprezowa. Lubicie takie sałatki? PRZEPIS WŁOSKA SAŁATKA Z JAJKIEM Składniki: ok 250 – 300g miksu sałat np lodowa, endywia, roszponka, radiccio 1 puszka tuńczyka w kawałkach 4-5 jajek 100g czarnych oliwek 100g marchewki marynowanej lub ugotowanej 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Jak zrobić włoską sałatkę
Dorota SmakujeSkładniki dla 2-3 osób: ? 4 jajka ? 2 łyżki mleka ? 150 g boczku wędzonego ? 200 g kurek ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz ? szczypiorek ? sałata zielona np roszponka Wykonanie: ? Rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać kurki, sól i chwilę poddusić. Odłożyć. ? Roztrzepać jajka z mlekiem. ? Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wlać jajka. Podważać boki, aby masa wlała
To co kochamSłodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: ? 2 garści roszponki ? 4 gruszki ? 200 g sera Feta ? sok z 1/2 cytryny Sos: ? 3 łyżki oliwy ? 1 łyżka soku z cytryny ? 1 łyżeczka miodu ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka maku Wykonanie
To co kochamczasie dojrzeje pod wpływem etylenu, który samo emituje. Składniki: ? 1 małe dojrzałe awokado ? 4 kromki ciemnego chleba ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Dodatki ? roszponka ? pomidorki koktajlowe ? kiełki rzodkiewki ? nasiona słonecznika Wykonanie: ? Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. ? Miąźsz awokado rozgnieść widelcem z sokiem cytryny, doprawić solą i pieprzem. ? Posmarować kromki chleba
To co kochamkawałki. W każdym kawałku ogórka wydrążyć miseczkę. ? Plaster szynki złożyć wzdłuż na pół i zwinąć w różyczkę, po czym włożyć do ogórka. Udekorować zieleniną, u mnie roszponka
To co kochammarchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia
To co kochamwody 3 łyżki mleka 3 łyżki masła /50 g około/ 2 łyżki oliwy do posmarowania nadzienie: 30 dkg krewetek 2 marchewki 1 papryka czerwona 1/2 papryczka chili 50 g roszponki 2 łyżki orzechów nerkowca 1 mango 3 garście kiełków sól, pieprz, olej, czosnek granulowany, papryka wędzona,sezam, szczypiorek sos: 3 łyżki sosu terijaki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego
wesoła kuchnialistki szałwi. Masę wymieszaj trzepaczką i wylej na ziemniaki. Tartę piekłam na złoty kolor, 45 minut, wysoka temp. 240 -220 stopni .Wstawiamy do gorącego pieca! Tartę podajemy z: - roszponką z dresingiem miodowo- musztardowym, lub miodowo- cytrynowym. - posypaną chrustem z orzechów laskowych, w tym celu, na suchej patelni upraż laskowe, rozdrobnij je w moździerzu na mniejsze elementy, obsyp sowicie tartę
SMYKWKUCHNIwitamin i składników mineralnych . Ponieważ jest to edycja zimowa zdrowego jadłospisu rodzinnego, to znajdziecie w tym menu takie produkty, jak: czosnek, cebula, por, marchew, kalafior, gruszki, jabłka, ziemniaki, kiwi, roszponka. A co pysznego z nich? Na przykład: otrębowy ryż na mleku z duszonym jabłkiem i cynamonem, cebularze z twarogu, pyszne gofry z niskim indeksem glikemicznym, kolorowa zupa z kurczakiem
Natka Pietruszki