roladki - 9750 przepisów (strona:229/650)

Ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową 131

odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Powierzchnię ciasta posmaruj konfiturą i zawiń w roladę. Następnie obie rolady pokrój na plasterki o grubości około 2 – 3 cm. Ślimaczki ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Blachę przykry ściereczką i odstaw

Moja pasja smaku
Jak upiec idealny biszkopt 168

Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też użyć go do rolady biszkoptowej, a jak masz ochotę, możesz nawet zjeść go tak jak stoi. Inspiracja Moje Wypieki. posprzątaj blat, na którym będziesz robić biszkopt, usuń rzeczy których nie będziesz używać do przygotowania(...)wszystkie składniki, odmierz je, przesiej, umieść na blacie. forma – może być tortownica z odpinanym rantem, może być zwykła blaszka, może być blacha od piekarnika (w przypadku biszkoptu na roladę). Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruj, bo biszkopt ma rosnąć przyklejając się do boków formy, jeżeli boki będą wysmarowane tłuszczem, biszkopt urośnie

moj przepis na
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 145

podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na pasek długi na ok.50 cm i szeroki na 6 cm. Wzdłuż dłuższego boku nałożyć 1/4 farszu i zwinąć jak roladę, każdą roladę pokroić na 10 kawałków. Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Modra kapusta 112

Dawniej u mnie w domu modra kapusta była tylko przy okazji klusek i rolady, więc niezbyt często, bo dobra wołowina do tanich nigdy nie należała. Każdy element tego tradycyjnego, śląskiego obiadu był tak samo wyśmienity i prosta kapusta polana ciemnym sosem z mięsa niczym nie ustępowała roladom czy kluskom. Mama zawsze kupowała największą główkę, jaka tylko była w sklepie, żeby

niecodziennikpary
Śledzie z migdałami w korzennej zalewie 112

Śledzie z migdałami w korzennej zalewie to doskonały pomysł na sylwestrowe przyjęcie, taka śledziowa przekąska z pewnością znajdzie uznanie u naszych gości. Przygotowanie roladek śledziowych wymaga nieco czasu, ale ich wygląd i smak z pewnością to zrekompensują. Śledzie z migdałami w korzennej zalewie intrygują smakami, a struktura tego dania jest różnorodna i przyjemna w jedzeniu. Składniki na śledzie z migdałami(...)pół, a te połówki jeszcze w poprzek na dwie części. Na początku każdej części ułożyć połówkę suszonej śliwki, cały filet posypać płatkami migdałowymi. Zwinąć mocno zaczynając od strony śliwki. Roladki ułożyć w głębokim naczyniu o płaskim dnie. Wymieszać składniki na marynatę: oliwę, kardamon, cynamon, goździki, cukier i ocet balsamiczny, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zalać ryby, wstawić

niecodziennikpary
Masa makowa 136

Prawdziwej domowej rolady makowej nie można upiec bez domowej masy makowej . Jej przygotowanie wymaga zaangażowania z naszej strony i poświęcenia na to trochę czasu, ale mamy pewność, że masa makowa zawiera dobrej jakości składniki, na dodatek takie, które najbardziej lubimy. Bardzo lubię spędzać czas na mieleniu, siekaniu, ubijani i mieszaniu składników, to mnie relaksuje i odpręża. Do tego świadomość

niecodziennikpary
Szparagi w galarecie 132

wystudzenia. Wykonanie Na dno dużego półmiska wylać kilka łyżek sklarowanego wywaru, włożyć do lodówki. Plasterek szynki rozłożyć na desce, posmarować go sosem chrzanowym i położyć szparaga. Zwinąć w roladkę. Tak samo zrobić z pozostałymi szparagami. Roladki ze szparagami ułożyć na półmisku, ozdobić je dodatkami (marynowaną papryką, rukolą i rzodkiewkami). Zaczynając od środka, ostrożnie zalewać je zimną żelatyną. Szparagi w galarecie

niecodziennikpary
Drożdżówki z makiem 113

przedświąteczny czas, do zrobienia makowych drożdżówek użyliśmy przygotowanej wcześniej masy makowej. Nasze makowe bułeczki wyszły nam dość wysokie, po ich upieczeniu zastanawialiśmy się, czy nie powinniśmy lekko rozpłaszczyć roladę, aby drożdżówki z makiem były niższe i szersze. Na szczęście wygląd nie miał w zupełności wpływu na smak, słodkie drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem szybko zostały spałaszowane. Udostępnij Składniki na drożdżówki(...)pianę z białek ubitą na sztywno. Wykonanie Drożdżowe ciasto krótko zagnieść, następnie oprószyć mąką, rozwałkować na prostokąt wielkości 30/40 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadzić równomiernie masę makową, zwinąć w roladę, następnie pokroić na kawałki o szerokości 4 cm. Tak przygotowane porcje ułożyć w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, trzonkiem drewnianej łyżki przycisnąć każdą bułeczkę. Przykryć ściereczką

niecodziennikpary
Drożdżówki z makiem 145

części. Każdą część ciasta rozwałkować na duży prostokąt - u mnie 40 cm x 30 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę makową i zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Ostrym nożem pociąć roladę na kawałki (u mnie 9 szt, o szerokości 4,5 cm). Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową w odstępach,  nakryć lnianą

Kocham..lubię..gotuję..
Serce Werony 123

Serce Werony Rolada z delikatnego mięsa z indyka a w środku kolorowy aromatyczny omlet z warzywami. Potrawę robi się szybko i prosto, choć wydaje się na skomplikowana. Składniki: ·        1 kg fileta z indyka ·        10 dag fasolki szparagowej ·        10 dag marchwi kostka(...)doprawiamy pieprzem oraz solą i wlewamy śmietanę. 5.    Dokładnie mieszamy i smażymy omlet. 6.    Po usmażeniu układamy na środku mięsa. 7.    Zwijamy w roladę. 8.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180°C . 9.    Po upieczeniu kroimy w 2 cm plastry i układamy

Kulinarna Chwila
Francuskie bułeczki z makiem 162

przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinęłam i pozostawiłam na pergaminie, w który było zawinięte. Ciasto równomiernie posmarowałam masą makową i posypałam suszoną żurawiną. Następnie pomagając sobie pergaminem, zwinęłam ciasto w roladę/rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę pokroiłam na mniej więcej równe kilkucentymetrowe kawałki. Wyszło mi 11 sztuk. Każdy kawałek lekko docisnęłam przez środek tępą stroną noża jak typowe drożdżówki

Waniliowe Improwizacje
Roladki wieprzowe w stylu devolay 150

Prawdziwy kotlet de volaille ( devolay ) to panierowany kotlet z piersi kurczaka z masłem w środku, bez ziół, sera i innych dodatków. Podobne roladki można przygotować ze schabu. Do środka oprócz masła proponuję dodać natkę pietruszki. 3 kotlety schabowe (bez kostki), 100 – 120 g masła, 1,5 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, do panierowania: 1-2 jajka(...)bułce tartej. Smażyć najlepiej w głębokim tłuszczu. Można też obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Z dobrze przyrządzonej roladki, po przekrojeniu, powinno wypłynąć masło. zastawa

królestwo garów
Barmak- tatarskie ciastka orzechowe 109

podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno zawijać w roladki. Uformowane roladki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe

Smaki Armine