marchewkowe z powidłami 21. Sernik pomarańczowy z bakaliami 22. Sernik kajmakowy – z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą 23. Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 24. Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 25. Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 26. Ciasto kokosowe z pianką i owocami 27. biszkopt z owocami 28. Styropian (ciasto) Sernik śmietankowy 29. Makowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po plasterku papryki żółtej, czerwonej oraz ogórka. 3. Zawijamy robiąc roladki. 4. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 5. Na drugiej patelni prużymy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 6. Podlewamy szklanką wody(...)przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie. 7. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą. 8. Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej. 9. Danie gotowe. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilasmakołyk pieczony przez Węgrów w każde święta. Bejgli z orzechami włoskimi Bejgli jest połączeniem ciasta drożdżowego z nadzieniem przygotowanym z maku lub orzechów włoskich. Ciasto formowane jest w kształt rolady a następnie pieczone na złoto-brązowy kolor. Masa makowa robiona jest zazwyczaj z maku, rodzynek, masła lub mleka, cukru lub miodu. Do smaku doprawiana jest tartą skórką cytrynową, wanilią(...)sposób przygotowania wierzchniej warstwy ciasta sprawia, iż w trakcie pieczenia tworzy ono charakterystyczną dla bejgli marmurkową skórkę. Przepis poniżej jest na bejgli z nadzieniem z orzechów włoskich. Przepis na roladę makową znajdziecie tutaj . Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia bejgli. Ciasto drożdżowe : 50 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży
mecooksWędliny domowe" to książka dla miłośników domowej produkcji wędlin i tych, którzy chcieliby robić wędliny w domu. Znajdziemy tutaj mnóstwo porad jak wyczarować samemu wspaniałe szynki, rolady czy kiełbasy i przekonują, że nie jest to wcale takie trudne. Jak wiemy domowe jest na pewno dużo zdrowsze niż sklepowe, więc ja jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem. Zacznę od tego(...)mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne i różnorodne. Są wędliny tradycyjne takie jak szynka, baleron czy rolada, oraz te bardziej wyszukane, jak kindziuk czy pastrami. Dla każdego coś dobrego :-) Książka idealna dla osób, które lubią dobrze i zdrowo zjeść oraz poeksperymentować w kuchni. Nie wiem
kruche babeczkidokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt, smarujemy przygotowaną masą makową. Ciasto zwijamy jak na klasyczną roladę. Następnie układamy zwiniętą roladę w koło, łącząc dwa brzegi razem. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy co 3 - 4 cm niedocinając do końca. Każdy nacięty
Życie zaczyna się w kuchnilodówki na ok godzinę do schłodzenia, 20 gram masła rozpuszczamy na stolnicy/ blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy każdą część ciasta na prostokąt , smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cynamonem i zwijamy tworząc roladę, Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, tak przygotowane dwie rolady kroimy na ok 1 cm plastry i rozkładamy na blasze, ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Blog kulinarny S9.PLKażdy plaster ogórka smarujemy serem i zwijamy ozdobnie szynkę parmeńską którą kładziemy na ogórku i wbijamy wykałaczkę. Placki tortilla smarujemy serkiem, układamy po plasterku papryki i zwijamy, roladki zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwijamy i tniemy na centymetrowe kawałki. Na wykałaczkę nabijamy pomidorka oraz roladkę. Wszystkie przekąski układamy na peterze i podajemy
Kulinarne Fantazje Marioliciasto nakładamy (na całość lub na pół ciasta, w zależności od tego jak bardzo „nafaszerowane“ chcemy mieć bułeczki) farsz z suszonych pomidorów i oliwek. Ciasto zawijamy w roladkę, którą „zamykamy“ po obu końcach. Roladkę kroimy na ok. 5 cm kawałki. Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy
helloforest.plsposób przełożyć na folię. Do masy makowej przed wyłożeniem na ciasto, dodać bułkę tartą i ubite białka. Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę maku. Zawinąć delikatnie w roladę. I tu zaczyna się problem :) Ciasto jest bardzo delikatne i będzie pękać. Dlatego zawijamy delikatnie i nie stresujemy się :) Pęknięcia delikatnie można skleić. Przełożyć ciasto do keksowki, tu pomoże nam folia aluminiowa :) Złapać(...)folie za brzegi i przełożyć roladę w foli do keksówki. Tak samo, postąpić z drugą częścią ciasta. Następnie folie rozchylić na brzegi foremki, żeby ciasto było odkryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-50 minut. Po wystudzeniu polać lukrem. Mleko wymieszać z cukrem pudrem i kakao, do uzyskania gładkiego lukru
Agusiowe smakołykiModro kapusta - przepis babci Rysi Modra kapusta , modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze Śląska Cieszyńskiego. W ten sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu. Przepis na modro kapustę: pół czerwonej kapusty lub jedna(...)jest na drugi dzień ale przed podaniem wystarczy odczekać ok. godziny. Można serwować ją na ciepło i na zimno. Modro kapusta stanowi tradycyjny dodatek do dań kuchni śląskiej - rolady i klusek śląskich
Gotujemy i jemyModro kapusta - przepis babci Rysi Modra kapusta , modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze Śląska Cieszyńskiego. W ten sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu. Przepis na modro kapustę: pół czerwonej kapusty lub jedna(...)jest na drugi dzień ale przed podaniem wystarczy odczekać ok. godziny. Można serwować ją na ciepło i na zimno. Modro kapusta stanowi tradycyjny dodatek do dań kuchni śląskiej - rolady i klusek śląskich
Korniszonkiselerem naciowym Przepis na sałatkę z kozim serem i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 15 minut Składniki 100 g rukoli 300 g pomidorków koktajlowych 200 g roladki z sera koziego 2 garście orzechów nerkowca sos: 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego/oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta soli dwie szczypty pieprzu Przepis 1 Rukolę i pomidorki myjemy(...)Pomidorki kroimy na pół. Roladkę serową kroimy w kostkę. Orzechy nerkowca delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy. 2 Sos przygotowujemy w niewielkim słoiczku. Łączymy wszystkie składniki, zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy, do wymieszania się składników. 3 Sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy składniki. Sałatkę polewajcie sosem dopiero przed podaniem, aby rukola nie straciła swojej objętości. Artykuł
Kuchnia BazyliiŻeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Na ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem). Formuję w miarę równy okrąg. Następnie tnę okrąg co 3 cm na 2/3 głębokości. Każdy kawałek obracam o 90 stopni. Całość smaruję mlekiem i wstawiam
Słodki sentymentSzybka do przygotowania pyszna i efektowna przekąska, niezawodna na imprezie, która szybko znika z półmiska. Jest to druga wersja roladek, pierwsza jest TUTAJ Co potrzeba: 100 g oczyszczonego pora (więcej zielonej części), 100 g żółtego sera w kawałku, 3 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki majonezu, Sól do smaku, Pieprz do smaku 15 plasterków szynki konserwowej, Dłuższe gałązki natki pietruszki(...)szynki i rozkładamy ok. 2 łyżeczki pasty wzdłuż krótszego boku przy brzegu, zwijamy w rulonik zaczynając od strony posmarowanej, na koniec związujemy gałązką natki pietruszki. Jeśli nie macie natki, roladki też będą się dobrze trzymały. Smacznego :)) szynka konserwowa, por, żółty ser, jajka, majonez
Bułka z Chlebem