roladki - 9750 przepisów (strona:234/650)

Drożdżówki z makiem 77

przedświąteczny czas, do zrobienia makowych drożdżówek użyliśmy przygotowanej wcześniej masy makowej. Nasze makowe bułeczki wyszły nam dość wysokie, po ich upieczeniu zastanawialiśmy się, czy nie powinniśmy lekko rozpłaszczyć roladę, aby drożdżówki z makiem były niższe i szersze. Na szczęście wygląd nie miał w zupełności wpływu na smak, słodkie drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem szybko zostały spałaszowane. Udostępnij Składniki na drożdżówki(...)pianę z białek ubitą na sztywno. Wykonanie Drożdżowe ciasto krótko zagnieść, następnie oprószyć mąką, rozwałkować na prostokąt wielkości 30/40 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadzić równomiernie masę makową, zwinąć w roladę, następnie pokroić na kawałki o szerokości 4 cm. Tak przygotowane porcje ułożyć w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, trzonkiem drewnianej łyżki przycisnąć każdą bułeczkę. Przykryć ściereczką

niecodziennikpary
Drożdżówki z makiem 109

części. Każdą część ciasta rozwałkować na duży prostokąt - u mnie 40 cm x 30 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę makową i zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Ostrym nożem pociąć roladę na kawałki (u mnie 9 szt, o szerokości 4,5 cm). Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową w odstępach,  nakryć lnianą

Kocham..lubię..gotuję..
Serce Werony 91

Serce Werony Rolada z delikatnego mięsa z indyka a w środku kolorowy aromatyczny omlet z warzywami. Potrawę robi się szybko i prosto, choć wydaje się na skomplikowana. Składniki: ·        1 kg fileta z indyka ·        10 dag fasolki szparagowej ·        10 dag marchwi kostka(...)doprawiamy pieprzem oraz solą i wlewamy śmietanę. 5.    Dokładnie mieszamy i smażymy omlet. 6.    Po usmażeniu układamy na środku mięsa. 7.    Zwijamy w roladę. 8.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180°C . 9.    Po upieczeniu kroimy w 2 cm plastry i układamy

Kulinarna Chwila
Francuskie bułeczki z makiem 129

przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinęłam i pozostawiłam na pergaminie, w który było zawinięte. Ciasto równomiernie posmarowałam masą makową i posypałam suszoną żurawiną. Następnie pomagając sobie pergaminem, zwinęłam ciasto w roladę/rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę pokroiłam na mniej więcej równe kilkucentymetrowe kawałki. Wyszło mi 11 sztuk. Każdy kawałek lekko docisnęłam przez środek tępą stroną noża jak typowe drożdżówki

Waniliowe Improwizacje
Roladki wieprzowe w stylu devolay 121

Prawdziwy kotlet de volaille ( devolay ) to panierowany kotlet z piersi kurczaka z masłem w środku, bez ziół, sera i innych dodatków. Podobne roladki można przygotować ze schabu. Do środka oprócz masła proponuję dodać natkę pietruszki. 3 kotlety schabowe (bez kostki), 100 – 120 g masła, 1,5 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, do panierowania: 1-2 jajka(...)bułce tartej. Smażyć najlepiej w głębokim tłuszczu. Można też obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Z dobrze przyrządzonej roladki, po przekrojeniu, powinno wypłynąć masło. zastawa

królestwo garów
Barmak- tatarskie ciastka orzechowe 65

podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno zawijać w roladki. Uformowane roladki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe

Smaki Armine
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 80

szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana. Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam w spiralę i formuję okrąg. Ciasto nacinam wzdłuż „skrętów” widocznych na powierzchni, mniej więcej do 5 cm. Wieniec odstawiam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut

Słodki sentyment
Pączki z jabłkami 155

przyprawy wbiły się w ciasto. Potem na cieście rozprowadź pokrojone w drobną kostkę jabłka i dobrze wciśnij je w ciasto, aby nie wypadły podczas smażenia. Ciasto zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzegi łączenia dobrze sklej ze sobą. Roladę pokrój w plastry o grubości ok. 2cm. Krążki układaj na ściereczce i zostaw je do wyrośnięcia na ok. 15 minut

365 dni dookoła kuchni
Barmak- tatarskie ciastka orzechowe 104

podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno zawijać w roladki. Uformowane roladki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe

Smaki Armine
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 276

wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy jaglanej podane z wędzonym łososiem, śmietaną i kwiatem kopru Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą Roladki z kurczaka faszerowane botwinką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony

Dorota Smakuje
Drożdżówki z makiem 117

ciasto wyrosło, przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowałam je na prostokąt o grubości ok. 0,5 - 0,7cm. Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową i zwinęłam w roladę. Roladę następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek z wierzchu docisnęłam przez środek trzonkiem drewnianej łyżki, tworząc przedziałek. Bułeczki przełożyłam na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawiłam

Waniliowe Improwizacje
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 71

szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana. Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam w spiralę i formuję okrąg. Ciasto nacinam wzdłuż „skrętów” widocznych na powierzchni, mniej więcej do 5 cm. Wieniec odstawiam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut

Słodki sentyment
Wieniec drożdżowy z dżemem 112

objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Teraz składanie wieńców. Najpierw ciasto dzielimy na 2 części na dwa wieńce. Potem każdą lekko rozwałkowujemy na prostokąt. Prostokąt smarujemy dżemem i zwijamy w roladę. Następnie roladę przecinamy wzdłuż na pół tak by uzyskać dwa długie kawałki. Oba kawałki zawijamy wokół siebie by uzyskać coś na kształt „warkocza”. Oba końce łączymy ze sobą

Dorota Smakuje