rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:48/180)

makowiec zawijany 903

równe części. Każdą z osobna rozwałkowujemy na 2 osobne prostokąty (ok. 30×25 cm). Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem 277

wykonania. Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt, następnie smarujemy je cienką warstwą rozmarynowego twarogu i układamy na nim pokrojone śliwki. Następnie ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy. W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia łączy się

Marta Gotuje
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa 235

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami(...)zniszczyć struktury piany wmieszać zmielone orzechy. Rozsmarować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170`C około 20 minut upieczoną roladę, jeszcze gorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Oddstawić do przestudzenia serek mascarpone ubić z cukrem, dolać śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada szpinakowa z łososiem 491

raty dodaję do piany mieszając.Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu.Pozostałe 3-4 ząbki czosnku ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam(...)serkiem którym następnie smaruję ostygnięte ciasto szpinakowe. Na serek układam łososia i zawijam w roladę.Zawiniętą roladę w folię aluminiową wkładam do lodówki.Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem

Mechanik w kuchni
kruchy makowiec zawijany 132

wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć.  * Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.  Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową(...)dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.  Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec drożdżowy 184

Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 145

Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny placek około (0,5 cm grubości). Na cieście rozkładamy równomiernie cienką warstwą masę makową.Ciasto z makiem jak roladę. Roladę kroimy nożem na krążki, aby  powstały ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy

Bon appetit mon amie
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 157

ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatnie, powoli rozciągnąć tworząc prostokąt. Ser pleśniowy pokroić w 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto w rulon jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w misce ponownie do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto odgazować, podzielić, uformować i ułożyć w koszyczku do wyrastania na 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakręcone pizzerinki 119

żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na 30 – 60 min do zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę

Fitsweet.me
Zakręcone pizzerinki 231

żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na 30 – 60 min do zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę

Fitsweet.me
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 163

Już jutro pożegnamy stary rok i powitamy nowy. Z tej okazji wielu z Was urządza domowe party i szykuje sylwestrowe przekąski. Ja na tą okazję przygotowałam roladę szpinakową z wędzonym łososiem.  ciasto:  350 g mrożonego szpinaku 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli ponadto: 200 g wędzonego łososia w plastrach 300 g serka śmietankowego(...)masę szpinakową i równomiernie rozsmarować. Piec ok. 15 minut w temp. 170*C.  Po upieczeniu wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta.  Na cieście rozsmarować serek,ułożyć plastry łososia i ciasno zwinąć roladęRoladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu pokroić w grube plastry

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 982

Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka Czy w czasach gotowych ciast prosto z marketu, babek w proszku, mas cukrowych i kremów w tubkach jest jeszcze miejsce

Trzeci talerz
Ciasteczka -pień drzewa 169

cienko rozwałkować na kształt prostokąta o długości takiej samej jak wcześniej przygotowany wałeczek z ciasta.Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru , cynamonu i kakao, a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.Zwijać jak roladę.Postępować dalej tak samo z resztą ciasta [ rozwałkować, posypać mieszanką cukru i zwijać] aż do wyczerpania ciasta.Zwiniętą roladkę  [ pień drzewa]  przełożyć na folię i zwinąć

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 188

stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście  tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem na 15 kawałków (plastrów). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać plastry ciasta płaską stroną do góry

In my kitchen
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 354

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania