Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 237stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem na 15 kawałków (plastrów). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać plastry ciasta płaską stroną do góry
In my kitchen
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 404zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej
UgotujmyTo.pl
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 268Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione(...)wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne.Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego.Z ciasta formułujemy płaski prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 cm. Na całej długości nakładamy bakalie i zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki (ok. 12 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Moniki Smakołyki
Strucla z makiem 221czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru pudru 1/2 szklanki śmietany 200g masła(...)masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z makiem. Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Zwijamy delikatnie w roladę, sklejamy końce. Podkładamy blisko papier do pieczenia i rolując przekładamy struclę (razem z papierem) na blaszkę. Pieczemy 20 minut w 120'C a po tym czasie
Tagebuch po polsku
ROLADA BEZ PIECZENIA 629Przepis na tą roladę znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :) SKŁADNIKI: CIASTO: 32 dag herbatników 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych 60 g masła(...)wiórki i cukier podgrzewamy, gdy kokos wchłonie całe mleko dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. ZWIJANIE: Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą na wymiary ok. 25/35 cm. Smarujemy kremem kokosowym. Z pomocą folii ściśle zwijamy w roladę (krótszy bok) i szczelnie owijamy w folię. Chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :) Polecam przepisy na pozostałe ciasta
Pani na deser
Rolada truskawkowa 221Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Składniki na mus: Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych) 150g cukru pudru Kilka kropli soku z cytryny 18g żelatyny + woda 600 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Na zakończenie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Kolizje Smaków
Ciasteczka figowe 256nożem). Na środku każdego prostokąta równomiernie wykładamy masę. Brzegi ciasta zawijamy na farsz, aby powstał rulon (jeśli macie silikonową stolnicę warto po prostu zawinąć ją jak na roladę, a następnie przerzucić ciasto na blachę wyłożoną papierem). Pieczemy w 170°C z termoobiegiem (lub 180°C bez) przez 17-20 minut. Gdy rulony ostygną, kroimy na kilkucentymetrowe paski uzyskując ciasteczka
Poezja smaku
Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka 279Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze
Trzeci talerz
Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym 604każde jajko bierzemy po 1 łyżce cukru i mąki. W tym przepisie będą dodatki: olej, mleko skondensowane… i nie tylko, więc jego nazwa, to ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym. Poprzedni przepis na Roladę Huragan wzbudził ogromne zainteresowanie, lecz niektórym z Was wydał się zbyt skomplikowanym. Dzisiejszy, mam nadzieję, że będzie o wiele prostszy. Składniki (przepis podstawowy na tortownicę(...)gwarantuje dobrą przyczepność ciasta podczas pieczenia i wyrastania. * Aby otrzymać 125 g użytej przeze mnie mąki potrzeba: 105 g mąki tortowej i 20 g skrobi kukurydzianej. Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym identycznie, jak Rolada Huragan wyszło puszyste, wilgotne, lekkie i sprężyste niczym gąbka. Z powodzeniem nada się na torty, ciastka tortowe, wszędzie tam, gdzie może zastąpić tradycyjny biszkopt
mojewypiekiinietylko
Ach ta rolada… 277zawsze strasznie trudne a okazało się całkiem proste. Rolada jabłkowa pieczenie 15 minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy Masa jabłkowa: * 2 kg jabłek - tak podaje przepis ale ja nie zużyłam(...)smaku ale należy pamiętać, że biszkopt jest dość słodki. Kiedy masa troszkę przestygnie i zacznie tężeć delikatnie rozwijamy biszkopt ze ściereczki i smarujemy go masą najwięcej nakładając na początek rolady. Delikatnie zawijamy i układamy go tak aby pod spodem był dolny wystający koniec. Wstawiamy do lodówki na ok 2 h do całkowitego stężenia. Mój biszkopt troszeczkę się spiekł dlatego
sierotka maRysia w kuchni
Całonocny chleb na drożdżach 310wody 8 g soli Następnie ciasto krótko wyrobione kilkoma składaniami. Po 30 minutach rozciągnięte na mokrym (spryskanym) blacie, posypane nasionami dyni i zwinięte jak rolada. Następnie dwa składania ciasta co godzinę i zostawione na całą noc w temp. pokojowej do fermentacji, w sumie 12 h. Rano ciasto wyłożone na oprószony mąka blat i uformowane w bochenek, wyrastało
Przepisy na domowy ser i chleb
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 673mokre składniki dodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 10-15 minut w temperaturze 170° C do momentu aż będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej(...)wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 120° C. Ciasto można udekorować lukrem z pudru
Ola la LCHF
Rolada podwójnie truskawkowa 233zaniedbuję bloga z powodu braku czasu. Niebawem jednak powinno się to zmienić:) W ramach rekompensaty mam dla Was przepis na naprawdę przepyszną roladę z podwójną porcją truskawek. A dlaczego podwójną? Otóż pierwszą porcję truskawek mamy w samym cieście, drugą zaś w kremie i dekoracji. Do tego delikatny krem śmietanowy... Idealny deser na upalne popołudnie. foremka 35x42cm Ciasto: 6 jajek(...)przekrojone na pół truskawki, przekrojoną stroną ku górze. Oprószyć kaszą manną. Piec około 20 minut w temp. 180st. Zaraz po upieczeniu roladę wyjąć truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 400 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkości
Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka 695Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Swojak glinicki to typowe dla regionu podkarpackiego ciasto, składające się z 4 miodowych placków na sodzie, które przełożone są masą z
Trzeci talerz
Strucla drożdżowa z orzechami 194powinno co najmniej podwoić objętość). Keksówkę 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki nadzienia wymieszać, dosłodzić cukrem w razie potrzeby. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat 30cm, na cieście rozsmarować nadzienie, zwinąć jak roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód. Struclę przełożyć
Obiad gotowy
Rolada serowa z szynką, pastą jajeczną i sałatą 619ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta! Na sam koniec przełożyć na papier do pieczenia łączeniami do dołu. Z papieru uformować tzw. cukierka i gotową roladę wstawić do lodówki. Najlepiej na całą
Ugotować
Piernikowy murzynek z gruszkami 266Murzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla
Trzeci talerz
Szarlotka z jabłkami i gruszkami 291Szarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie
Trzeci talerz
Cytrynowa kostka z masą dyniową 214Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie
Trzeci talerz
Domowa polewa idealna 278Chyba każdy kto piecze ciasta chociaż od czasu do czasu ma na koncie przynajmniej jedną porażkę związaną z polewą. Gotowe polewy kupowane w sklepie kiepsko się
Trzeci talerz