pierwszy, gdy robiłam roladę kokosową korzystałam z przepisu, bodajże z „Poradnika Domowego”. Przez lata ulegał on systematycznym zmianom. Ten przepis – jest po zmianach, ale wcale nie jest powiedziane, że na tym koniec. Składniki na ciasto: - 500 g herbatników petit beurre- 120 g masła- 1 szklanka mleka kokosowego- 5 łyżek kakao- 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa:- 320 g wiórków(...)koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam
mojewypiekiinietylkobrzoskwiniami. 1 puszka brzoskwiń w syropie 5 jajek 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Brzoskwinie odcedzić i pokroić na plasterki. Dużą blachę (może być nawet taka z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć równomiernie plasterki brzoskwiń(...)Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy brzoskwiniami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu, jak wystygnie, oprószyć cukrem pudrem
Jadło i czytadłodlatego, że dostałam wielką dynię i trzeba ją zużyć aby się nie zmarnowała. Po za tym mąż domaga się sernika z dynia ale dziś poszłam na ekspresowe ciasto ale smaczne. Jest to rolada, szybka w przygotowaniu bo nie trzeba jej smarować i znowu zawijać. Jak raz zrobicie to będziecie często taka piec.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej
Kuchnia Łukaszaniebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na elegancki, pięknie prezentujący się deser. Wiórki kokosowe idealnie komponują się z aksamitną masą śmietanowo budyniową tworząc przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy do połączenia. Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwijamy i smarujemy kremem kokosowym (część masy odkładamy na wierzch rolady) zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem już wraz z masą. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią krem u. Całość możemy dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi. Ch łodzimy minimum 2-3 godziny w lodówce. Moje posty
Słodka StronaMakowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na
Trzeci talerzMakowiec zawijany, czyli rolada makowa Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami. Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście(...)wymieszać z masą tuż przed rozłożeniem na cieście. Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz krótko je wyrobić (ok. 2 minuty). Podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Posmarować równo masą makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegów. Zwinąć w rulon jak roladę, dobrze zlepić na łączeniach. Ułożyć na papierze do pieczenia
Pełny talerzPizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze. Składniki dla 3-4 osób: spód(...)piec przez 9 minut w 195°C. Gdy pizza będzie lekko podpieczona to na sam środek ciasta wbić 1 jajko, lekko je posolić. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki koziej rolady. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5-6 minut (aż do ścięcia się białka). Upieczoną pizzę przełożyć na duży talerz i kroić dopiero przed samym podaniem (żółtko
Ugotowaćoprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć.Roladę po wierzchu posmarować masą czekoladową, nie robiąc tego zbyt równo dla stworzenia
Mix smakuMiodownik kajmakowy to smaczne miodowe ciasto z orzechami, przełożone kajmakiem i masą na bazie kaszy manny, mleka i masła. Łatwo go upiec, a jest bardzo smaczny
Trzeci talerzMIODEM PRZEPIS NA CIASTO SNICKERS PRZEPIS NA KARMELOWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS NA MAZUREK WIELKANOCNY PRZEPIS NA ORZECHOWY SERNIK PRZEPIS NA ROLADA Z MALINAMI PRZEPIS NA CIASTO CYTRUSOWY SERNIK PRZEPIS NA TORT OMBRE PRZEPIS NA KAWOWY TORT DROŻDŻOWA BABA Z CZEKOLADĄ I LUKREM
SMYKWKUCHNIPlacek różany – kuchnia podkarpacka Placek różany wyróżnia się spośród podkarpackich słodkości jednym wyjątkowym składnikiem – płatkami róży, które dodaje się do kremu, a które nadają ciastu
Trzeci talerzkuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką
Moje domowe kucharzeniePlacek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Szarlotka to ładna, apetyczna nazwa, która każdemu dobrze się kojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche
Trzeci talerzBabka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka Na południowo-wschodnim krańcu Polski, w miasteczku Dukla, tradycyjną drożdżową babę wielkanocną piecze się z dodatkiem mąki kukurydzianej. Dzięki temu ciasto
Trzeci talerz