rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:58/180)

Rolada biszkoptowa z jabłkami 233

ekspresowych ciast polecamy dzisiaj piękną roladę z nadzieniem jabłkowym. Delikatny biszkopt nadziany masą jabłkowo-cytrynową i otulony puszystym kremem śmietankowo-cynamonowym na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Polecamy! Rolada biszkoptowa z jabłkami Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową

Smak mojej kuchni
z makiem drożdżowa mała strucla... 183

wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką piec w 180c, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
Jesienne cinnamon rolls z dynią 175

wymiarach 40 x 30 cm. Powierzchnię całego prostokąta równomiernie smarujemy nadzieniem dyniowo-jabłkowym. Nadzienie posypujemy równą warstwą cukru cynamonowego. Wszystko to skrapiamy roztopionym masłem.  Ciasto ciasno zwijamy w roladę (zwijamy od dłuższej krawędzi). Roladę kroimy w poprzek na 16 plasterków o grubości 2,5 cm. Tak przygotowane ,,ślimaczki" układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia z odstępami

Kuchnia Łukasza
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 187

Następnie wykładamy na papier do pieczenia lub folię spożywczą i wałkujemy, formujemy w prostokąt. Na ciasto wykładamy 1,5 szklanki masy makowej, równomiernie rozprowadzamy, delikatnie rozwałkowujemy na cieście. Następnie zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tort lis – pomysł na dekorację XII 213

Tort lis - pomysł na dekorację Ponieważ u mnie w rodzinie lato to sezon imprezowy, dzisiaj ponownie namawiam Was na samodzielne dekorowanie tortu (po uprzednim upieczeniu oczywiście

Trzeci talerz
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 172

prostokąt o grubości 0,5 cm i długości około 50 cm.  Serek wymieszać z cukrem, posmarować nim ciasto. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plasterki truskawki. Ciasto zwinąć ciasno jak roladę, pokroić na 12 plastrów. Ułożyć je blisko siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować mlekiem. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi 176

Taką roladę piecze się dość szybko i sprawnie. Krem czekoladowy zakupcie jaki lubicie, ja dodałam krem czekoladowy Jogo gdyż jest on na bazie sera i dla

Moje Małe Czarowanie
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 249

wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 30×40 cm. Smarujemy łyżką roztopionego mała. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i posypujemy po całej powierzchni ciasta. Zwijamy tak, jak roladę. Kroimy na 12 równych części i układamy w blaszce wyłożonej papierem. Aby ładniej wyglądały, bułeczki możemy posmarować żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy cukrem perlistym lub kandyzowanym (jeśli używamy) i zostawiamy

Poezja smaku
To był dobry rok... czyli podsumowanie roku 2016 190

zdjęcie przeniesiecie się na stronę, gdzie można pobrać e-booka!   Mam jeszcze dla Was zestawienie 5 najchętniej czytanych postów! Waszą uwagę przyciągnęły: Dietetyczny sernik na jogurtach, rolada szpinakowa z łososiem, ciasto z brzoskwiniami i kruszonką, roladki z tortilli z łososiem i ogórkiem oraz sernik dyniowy w wydaniu fit ;)  Ostatnia, ale nie najgorsza, a najafajniejsza rzecz jaka mogła

Czerwona Porzeczka
Przekąski imprezowe - zestawienie 303

Focaccia z rozmarynem Focaccia z kiełbasą Grzanki z krewetkami Krewetki w tempurze Kukurydziane kiełbaski Roladki z bakłażana Skrzydełka miodowe Skrzydełka bbq Kurczak ala kfc Sushi Oliwki w cieście Frytki z batatów Rolada serowa Smażony ser Nadziewane bułki Wędliny Zapiekanki makaronowe Przepisy z alkoholem Przekąski słone - wszystkie Drinki i napoje

Gotowanie i blogowanie
Rolada jabłkowa 147

Mało ciasto dużo jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :) Składniki: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem. Białka

Zainspirowana w kuchni
Paszteciki z pieczarkami 166

średnim ogniu. Posolone pieczarki puszczą wodę, która powinna odparować. Pieczarki i cebulę smażyć do miękkości. Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą . Farsz wyłożyć na  ciasto francuskie , zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.  Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym . Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami 358

ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Wyrolowany stek bavette- włoska rolada z łaty wołowej 256

odsączamy z zalewy, kroimy w cieniutkie plasterki i rozkładamy na pomidorach. Liście szpinaku rozkładamy jak dachówki, jeden zachodzący na drugi. Z wierzchu rozsypujemy niebieski pleśniowy ser. Zwijamy roladę, jedną ręką zawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem. Odstawiamy na 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik

Karo in the Kitchen
Kulebiak z kapustą i grzybami. 170

Moja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie(...)wodę, w której moczyły się grzyby i dusić przez około 40 minut. W razie konieczności dolać jeszcze przegotowanej wody. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, na to wyłożyć przestudzony farsz i zwinąć jak roladę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką. Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około

zadanie-gotowanie