wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć roladę na czystą ściereczkę, zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon. Zostawić ją w tej ściereczce do ostygnięcia (można kilka razy roladę rozwinąć, aby nie przywarła do ręcznika, albo wysypać ręcznik cukrem pudrem). Białą(...)dodać wiórki kokosowe. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki (część zostawić do dekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychLubicie rolady, ale uważacie, że jest przy nich za dużo pracy? Prosta rolada jabłkowa zmieni Wasze spojrzenie i opinię o tym rodzaju ciasta. Szybkie wykonanie i niewielka ilość składników sprawiają, że możecie przygotowywać ją na co dzień, np. do kawy lub niespodziewanych gości. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki
Pasja SmakuBûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku(...)świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów *** *** Ciasto zwijamy, tak jak roladę a końce makowców podkładamy pod spód *** *** Makowce przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy je w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 centymetr luzu między ciastem
Blog z ApetytemMurzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne
Słodka Stronacoś dla wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki(...)około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić. Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego naczynia i odstawić. Kiedy stężeje pokroić na paski grubości około 1,5 cm. Przygotować budyń
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszna rolada biszkoptowa z makiem, nie co alkoholowa. Delikatne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Składniki Ciasto 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek przesianej mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 500 g niebieskiego maku mielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy … Czytaj dalej Rolada makowa
gotuj ze mnąstwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :))) A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA(...)dokładnie ten sam przepis możecie wykorzystać do produkcji na słodko; wystarczy drożdże zamiast w wodzie wymieszać w mleku sojowym a zamiast ziół prowansalskich do ciasta dodać cukru waniliowego i już możecie piec bułki "mleczne" albo roladę z nadzieniem makowym albo cokolwiek, co tylko podsunie Wam wyobraźnia. Podsumowując, od dziś ten przepis na stałe wchodzi do Waszych kuchni a ja cieszę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMazurek z Kłodawy - kuchnia podkarpacka Mazurek z podkarpackiej wsi Kłodawa przypomina popularną w regionie kruszonkę, czyli tarte kruche ciasto. Świąteczna wersja ciasta składa się z 3
Trzeci talerzMacie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem
Krakowskie smaki Aniktórym zaczęły się tworzyć grudki, do pieczenia biszkoptu otwórzcie kolejne opakowanie. Przygotowanie formy Biszkopt do przekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich
Karo in the Kitchenodstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy
kulinarne odsłony patimąką blat, wyrabiaj przez 2-3 minuty, po czym rozwałkuj na dość duży prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmaruj powidłami i posyp kruszonką, po czym zwiń w rulon jak roladę. Powstały rulon rozetnij wzdłuż ciasta na pół, lekko rozchyl płaty ciasta i i przekładaj je "na okrętkę", tworząc coś w rodzaju warkocza. Tak zawinięte ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
Moje Qulinariapierwszy, gdy robiłam roladę kokosową korzystałam z przepisu, bodajże z „Poradnika Domowego”. Przez lata ulegał on systematycznym zmianom. Ten przepis – jest po zmianach, ale wcale nie jest powiedziane, że na tym koniec. Składniki na ciasto: - 500 g herbatników petit beurre- 120 g masła- 1 szklanka mleka kokosowego- 5 łyżek kakao- 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa:- 320 g wiórków(...)koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam
mojewypiekiinietylko