Cudownie kremowy pudding ryżowy z nutą wanilii, smaku dopełnia frużelina malinowo-rabarbarowa to mój ulubiony deser jeszcze z dzieciństwa, mały pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na słodkość , może stanowić smaczną sytą kolację czy jako propozycja na drugie śniadanie, najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: ½ szklanki ryżu 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2-3 łyżeczki
Wanilia i KardamonTrochę mnie tu mało w ostatnim czasie, ale Wy mi przecież wybaczycie :). Nie wiem czy już wiecie ale sezon rabarbarowy właśnie wystartował i mam tu dla Was zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie
Apetyczna babeczkatylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy jest rabarbar tzw. malinowy o czerwonych łodygach bo mniej kwaśny, ale i ze zwykłego wyjdzie pyszne ciasto tylko rabarbar trzeba bardziej posłodzić. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodkością bezy - to jest to! Składniki: Ciasto
Cukiernia PychotkiCiasto z rabarbarem i truskawkami, to połączenie wprost idealne. W sezonie rabarbarowym, nie może zabraknąć takiego ciacha. Zwykle bywa u nas drożdżowiec lub szybkie ciasto jogurtowe, w ten weekend delektowaliśmy się ciastem ucieranym. Wyszło pyszne, bardzo puszyste i wilgotne, z mnóstwem soczystych owoców. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.25cm. Składniki: - 275g mąki
Smaczne Zdrowemiodem, z musem z rabarbaru i karmelem z tataraku Wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój hit to wołowina, pierogi i oczywiście deser, czyli gotowana pszenica z musem rabarbarowym i karmelem. Kolejne spotkanie już w maju, a jego temat to: " Ryby, raki i szparagi". Tym razem niestety nie będę mogła uczestniczyć. Ale w czerwcu pojawię się na pewno i znów
kolorowotorcikowoZapraszam na zestawienie rabarbarowych przepisów z mojego bloga :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżki cukru szczypta soli 200 ml mleka 50 g masła 2 jajka kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko do posmarowania frużelina rabarbarowa: 30 dkg rabarbaru 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1/5 szklanki wody Do miski przekładam drożdże, dodaję cztery łyżki mleka letniego, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany
wesoła kuchniamasła, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i rozkruszyć w palcach do uzyskania kruszonki. do posmarowania: jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do podania: marmolada rabarbarowa (2 łodygi rabarbaru pokrojone w 1 cm kawałki, wymieszane z 2 płaskimi łyżkami cukru, szczyptą cynamonu i łyżeczką masła, podgrzane i usmażone dopóki rabarbar nie będzie miękki) Robimy zaczyn. Drożdże
Dzieje kuchennej WiewióryOficjalnie ogłaszam rozpoczęcie sezonu rabarbarowego! Składniki: 100 g mielonych migdałów 200 g mąki pszennej żółtko 150 g zimnego masła łyżka śmietany 18% 50 g cukru trzcinowego 5 - 6 łodyg rabarbaru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 150 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały, mąka
Karczma Honoriettyognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut. 7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać. 8. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra
Mała CukierenkaKoniec miesiąca kończę śniadaniem ze szparagami i ciastem rabarbarowym. Kwiecień nie rozpieszczał, ale przygotowałam dla Was kolejne zestawienie ciekawych linków, które Was zainspirują. W sumie najlepsza pora na obranie kierunku na urlop i szukanie tanich lotów. Jak co roku chciałabym wybrać się w inne miejsce i poznać nowe miasto, jednak po przeglądzie ostatnich zdjęć z […] Artykuł Co mnie inspiruje
Pink Enveloperazem na „ Zdrową Środę ” przygotowałam migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru, na białkach. Moje pierwsze ciasto z rabarbarem z mojego ogródka w tym roku, sezon rabarbarowy uważam, więc za rozpoczęty :) jej! Ciasto jest smaczne, aromatyczne, wilgotne od oleju koksowego i rabarbaru. Ciasto mało rośnie i jest niewysokie. W przygotowaniu proste, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Polecam… Migdałowe ciasto
Mała CukierenkaSezon rabarbarowy już się rozpoczął zatem nie mogło zabraknąć pysznego, szybkiego, kwaskowatego ciasta :) Ciacho jest proste i szybkie w przygotowaniu a co najważniejsze zawsze się udaje. Ostatni kawałek cudem doczekał zdjęcia ;) Ciasto jest w nieco zdrowszej wersji, bo bez cukru i z mąką orkiszową, ale jeśli chcecie, możecie użyć cukru i mąki tortowej. Nie rezygnujcie jednak z masła na rzecz
Ze smakiem i z pasjąJogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 200 g herbatników 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczka kardamonu
Kulinarne przygody Gatityśmietaną Składniki: Ciasto: 4 jajka zerówki 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania 1 duża łyżka masła + do wysmarowania tortownicy 100 g mąki kilka truskawek do dekoracji Masa rabarbarowa: ziarenka z ½ laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii) 500 g rabarbaru ¼ szklanki soku (może być pomarańczowy lub jabłkowy) 60 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru 250 ml śmietany kremówki
Moja Mama Gotuje