Rabarbar jest przez krótki czas. Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa. O jego właściwościach pisałam w poście rabarbarowe ciasto z maślanką Ciasto drożdżowe jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam je z białym serem. strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
potrawyregionalneodwrócić do góry dnem. Wystudzony i wyjęty ze słoika będzie jeszcze trochę gęściejszy. I gotowe! Przepyszne zapewniam. Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek. Smacznego! DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM
potrawyregionalnekażdej ze stron. Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo? Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty - (klik) z domowym dżemem truskawkowym (klik) lub z dżemem rabarbarowym z imbirem (klik) Smacznego śniadanka życzę! A gdy sezon na truskawki, to można je polać syropem klonowym. Polecam inne omlety OMLET ZE SZPARAGAMI OMLET PARYSKI
potrawyregionalnewystarczy już nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików. Można je zagotować. Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami. Smacznego! ZAPRASZAM NA INNE PYSZNE DŻEMY DŻEM Z WIŚNI DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM Z TRUSKAWEK SOK Z ARONII
potrawyregionalneprzykrywkami do dołu. Smacznego! Zapraszam na inne dżemy: GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM TRUSKAWKOWY DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM POWIDŁA ŚLIWKOWE SOK Z ARONII
potrawyregionalnenalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII
potrawyregionalnerabarbarowa drożdżówka Wszystko co dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru
Miód i pieprzupieczonej dyni. Nadała ona płatkom pięknego pomarańczowo-złocistego koloru. Na blogu znajdziecie także granolę pięć zbóż granolę kokosową pomarańczowe musli z żurawiną domowe musli z bakaliami granolę kokosowo-rabarbarową Domowa dyniowa granola (musli) Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 200 g płatków owsianych 200 g płatków jęczmiennych 200 g płatków żytnich 50 g otrębów pszennych 50 g ziaren słonecznika
Kulinarne przygody GatitySezon na rabarbar zaczął się na dobre, trzeba zatem korzystać. U nas w domu najczęściej serwujemy go w postaci rabarbarowego kompotu, ale zdarza mi się też upiec ciasto. Rabarbar jest dość trudnym w obróbce warzywem (tak tak, rabarbar to bylina i jest warzywem), ma mocno kwaskowaty smak i jego słodkość ma kłopot z przebiciem się. Do tego jest dość ciężki
Przepysznik - BLW i nie tylkopopatrzyłam. Jeszcze kilka razy zepsułam, aż doszłam do perfekcji. Teraz jedną zjadam i zaraz robię następną! Polecam serdecznie herbatki z biedronki ''GREEN HILLS''- piramidki o smaku truskawkowo-rabarbarowym oraz gruszkowo-ananasowym. PYCHA! SKŁADNIKI: - 2-3 torebki owocowej herbaty - słodzik (u mnie stewia- 4-5 kropel) -10g żelatyny spożywczej - 200-230 ml (szklanka) wrzątku + wrzątek do żelatyny
fitolarun.blogspot.commiseczki fragmenty rabarbaru, które się na sitku zbierają. Nie wyrzucam ich – są super jako marmolada, znikną w dwa dni. Wyjmijcie tylko przyprawy i imbir i wstawcie miseczkę z rabarbarowym musem do lodówki. Syrop przelewam do szklanych butelek z zatyczką. Może stać w lodówce 2-3 tygodnie. Mógłby postać dłużej i bez lodówki, ale wymagałoby to pasteryzowania i wygotowanych butelek
Karo in the Kitchenciasto się zezłoci. Studzimy w uchylonym piekarniku, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje dopiero po całkowitym ostygnięciu. To ciasto to 8 średnich porcji. Jest mocno owocowe, dzięki rabarbarowi lekko kwaskowate. Cudnie rubinowoczerwone i obłędnie pachnące od truskawek. Możecie podać je z kulką lodów waniliowych, będzie jeszcze pyszniej! I truskawki i rabarbar lubią wanilię, nie żałujcie sobie :) SKŁADNIKI 120g zimnego
Karo in the KitchenPyszne ciasto i jest to mój ukochany sernik. Popróbujcie koniecznie, połączenie składników idealne. Użyłam tutaj serków homogenizowanych osączonych na sicie, ale można użyć sera z wiaderka. Sernik z polewą rabarbarową i truskawkowymi czipsami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejedną porcję) syrop klonowy lub miód do osłodzenia Zmiksować maliny z jogurtem w blenderze. Do jednej porcji dodałam syrop klonowy, do drugiej chia. ------- Podobne: Koktajl bananowo-szpinakowy Kompot truskawkowo-rabarbarowy Serniczek ricottowy z chia
Weekendy w domu i ogrodzie